Els trastorns de la conducta alimentària són un grup de trastorns mentals que es caracteritzen per alteracions en la forma de pensar, de sentir i de comportar-se en relació amb l'alimentació, el pes o la figura.
Afecten, majoritàriament, nens, nenes, dones joves i, cada vegada més, els adults. Es produeixen per diversos factors considerats de risc que poden estar presents en persones sanes o en persones que presenten altres malalties. Tenen greus conseqüències nutricionals, biològiques, psicològiques i socials.
L'anorèxia nerviosa es caracteritza i manifesta essencialment per la pèrdua de pes a causa del desig irrefrenable de la persona d’estar prima.
Es caracteritza per episodis d'ingesta voraç: menjar molt en poc temps, generalment en secret i amb sentiments de pèrdua d'autocontrol davant dels aliments.
Són els episodis d'ingesta voraç, similars als de les persones amb bulímia nerviosa, de manera recurrent però sense conductes compensatòries.
Són trastorns amb símptomes similars als de l’anorèxia o la bulímia nervioses que no compleixen tots els criteris diagnòstics i, per tant, són incomplets.
Diferents factors individuals, socials i familiars interaccionen i predisposen les persones a desenvolupar un trastorn del comportament alimentari.
Què fer davant la sospita de malaltia?
Recomanacions d'actuació per a la família, els amics, els companys de classe i els docents, els professionals, les associacions i la justícia.
L'ha de dur a terme un equip multidisciplinari especialitzat, i ha de tenir un caràcter integral i una orientació a la prevenció de recaigudes.
La prevenció és responsabilitat dels organismes, la família, els professionals d'atenció primària i dels centres educatius, i dels mitjans de comunicació.
Teniu al vostre abast diversos recursos que us poden ajudar a superar el trastorn de la conducta alimentària.
Avui dia encara hi ha algunes creences falses sobre els trastorns de la conducta alimentària i sobre l'alimentació i el pes que és necessari eliminar.
Resposta als dubtes més freqüents que poden sorgir al voltant dels trastorns de la conducta alimentària.
Guies d'interès per als professionals sanitaris i els educadors sobre la prevenció i el maneig dels trastorns de la conducta alimentària.