Per no infectar-se cal tenir present quins són els mecanismes o vies de transmissió.
Per ara no hi ha cap vacuna, però és possible que n'hi hagi alguna en el futur. De fet, són molts els grups d'investigadors que hi treballen, però encara no s'han aconseguit uns resultats satisfactoris.
- Recomanacions per evitar la transmissió per la sang
- Recomanacions per evitar la transmissió sexual
- Recomanacions per evitar la transmissió de mare a fill
- Tractament amb medicaments per reduir el risc d'infecció: Profilaxi preexposició (PrEP)
- Tractament amb medicaments per reduir el risc d'infecció: Profilaxi postexposició (PPE)
Recomanacions per evitar la transmissió per la sang
- No compartir els objectes necessaris per preparar i injectar drogues.
- No compartir els objectes d'ús personal (raspalls de dents, fulles d'afaitar, etc.).
- Esterilitzar correctament els instruments que serveixen per perforar la pell o bé utilitzar materials d'un sol ús.
Recomanacions per evitar la transmissió sexual
L'ús del preservatiu és la millor mesura preventiva per a la majoria d'infeccions de transmissió sexual (ITS). Convé:
- Utilitzar un preservatiu nou cada cop que es té una relació sexual.
- Vigilar que el preservatiu no es trenqui en obrir l'embolcall o que no s'esgarrapi amb les ungles o els anells mentre es manipula.
- Vigilar el consum de drogues o d'alcohol, ja que això pot afectar l'habilitat a l'hora d'utilitzar el preservatiu correctament.
- No utilitzar mai al mateix temps un preservatiu masculí i un de femení, ja que la fricció pot provocar-ne el deteriorament.
Els preservatius masculins i femenins i els lubrificants es poden adquirir de forma gratuïta als centres d’atenció a la salut sexual i reproductiva, als centres d’atenció i seguiment de les drogodependències i a les ONG que duen a terme projectes de prevenció del VIH/sida.
Addicionalment, els espais amb una elevada afluència de joves compten amb màquines dispensadores de preservatius masculins, en paquets de tres unitats al preu d’1,50 € (la meitat del preu actual en el mercat).
Aquestes dues iniciatives es duen a terme en el marc del Pla per a l'accessibilitat al preservatiu, que pretén millorar-ne l'accés com a mitjà de prevenció especialment entre els joves i els adolescents, a través de l’abaratiment del preu final del producte i de l’ampliació dels punts de dispensació. El Pla és una de les iniciatives impulsades pel Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques (PCAVIHV) i incloses en el Pla d’acció enfront del VIH i altres ITS 2021-2030.
Més informació
Recomanacions per evitar la transmissió de mare a fill
- Quan una dona vol quedar-se embarassada i desconeix el seu estat serològic és convenient que es faci el test de detecció d'anticossos anti VIH per tal de poder prendre una decisió.
- La dona embarassada infectada té la possibilitat de continuar l'embaràs o interrompre'l legalment. Si decideix continuar amb l'embaràs, és convenient que parli amb el seu ginecòleg o ginecòloga de com pot disminuir el risc d'infecció del nadó.
- La llet materna pot transmetre el virus, per això està desaconsellada.
Més informació
Tractament amb medicaments per reduir el risc d'infecció: Profilaxi preexposició (PrEP)
Adreçat a persones no infectades, però amb un risc molt elevat d’adquirir la infecció
Es basa en l'ús de fàrmacs antiretrovirals per prevenir la infecció pel VIH en aquelles persones que, per la seva situació personal, poden tenir una alta probabilitat d’exposició al virus, com ara homes que tenen sexe amb homes, dones transsexuals, i persones que exerceixen la prostitució sense utilitzar el preservatiu.
El tractament l'ha de prescriure i supervisar un professional sanitari amb experiència en el maneig de la infecció pel VIH i les altres ITS i en l'ús dels antiretrovirals i en alguns dels centres assistencials autoritzats. Consisteix en l'administració d'un comprimit d’una sola presa diària per via oral, que es tolera bé i és molt efectiu si es respecten les pautes prescrites.
Més enllà de la prescripció del fàrmac, el PrEP també inclou la realització de proves periòdiques per a la detecció d’altres ITS, educació per a la salut sexual, amb una especial incidència en l'àmbit de la prevenció, i consell assistit per detectar altres necessitats que, si escau, es deriven a altres serveis i recursos especialitzats.
Més informació
-
Què és la PrEP? (Obre en una nova finestra)
Barcelona Checkpoint
Tractament amb medicaments per reduir el risc d'infecció: Profilaxi postexposició (PPE)
Adreçat a persones no infectades que han mantingut una relació sexual de risc
Consisteix a administrar una combinació de medicaments a aquelles persones que han mantingut una relació sexual sense protecció amb una persona infectada pel VIH o de la qual en desconeixen l’estat.
El tractament l'ha de prescriure i supervisar un professional sanitari i només és efectiu si s'inicia durant les primeres 72 hores després de la relació sexual de risc. Per accedir-hi, cal adreçar-se a les urgències de l’hospital de referència o, si no és possible, a les de l’hospital més proper.
Més informació
-
La profilaxi postexposició al VIH (PPE): preguntes i respostes (Obre en una nova finestra)
Fullet que explica en què consisteix la profilaxi postexposició al VIH (PPE), en quins casos està indicada i on cal adreçar-se per sol·licitar-ne l'administració.
-
El VIH es pot prevenir després d’una relació sexual de risc? (Obre en una nova finestra)
Medicaments i farmàcia