Salut sexual

 

La salut sexual és poder viure la sexualitat d’una manera integral, autònoma, igualitària, satisfactòria i respectuosa, amb la garantia dels drets sexuals i reproductius.

El concepte de sexualitat és molt divers en relació amb els factors culturals, religiosos i socials, entre altres. La sexualitat ens acompanya al llarg de tota la vida, des que naixem fins que ens morim, i s’expressa tant en l’àmbit de les emocions com en el del comportament.

Algunes malalties com la diabetis, la hipertensió, la hipercolesterolèmia i les afectacions neurològiques, entre altres, poden afavorir les disfuncions sexuals. És un problema de salut que pot afectar homes i dones, però que pot ser tractat i d’aquesta manera afavorir el gaudi de la sexualitat.

Avui dia, homes i dones tenen una vida més llarga i amb una salut més bona. Com a resultat d'aquesta millora en la salut moltes parelles continuen gaudint de la intimitat i de la seva vida sexual satisfactòriament. Ni la menopausa ni l'andropausa no són conceptes de la vida sexual. La menopausa és un concepte referit a la fisiologia reproductiva i no es pot equiparar a l'andropausa. Això vol dir que la menopausa en cap cas significa la fi de la vida sexual de la dona, encara que sigui la fi de la vida reproductiva. I l'andropausa no és el final de la vida reproductiva de l'home i, per tant, no és equiparable a la menopausa, és a dir, a partir de certa edat, diferent per cada home i segons el seu estat de salut, la vida sexual masculina pot haver de tenir diverses adaptacions tal com hem dit abans, però en condicions normals no hi ha un cessament de la vida sexual sobtat.
 

Consells i recomanacions

Informar-se i parlar amb altres persones, la parella, familiars, amics, així com consultar amb un professional en cas de dubte, pot millorar la vostra salut sexual.

Data d'actualització:  30.12.2020