Quan parlem de la salut laboral ens estem referint tant a la salut de les persones en relació amb la seva ocupació professional, com a aquelles accions que es duen a terme en l’entorn laboral per a protegir-la i millorar-la. Hem de tenir present que el treball és un determinant essencial de la salut i que les condicions de treball poden influir perjudicialment sobre la salut quan la feina es desenvolupa en condicions inadequades que poden causar accidents o malalties i també quan produeix fatiga i insatisfacció, i trenca l’equilibri mental i social de les persones. Però també hem de tenir en compte que quan les condicions de treball són òptimes la feina actua sobre la salut de les persones en sentit contrari, en sentit positiu, actuant com un factor promotor de salut.
D’acord amb l'Organització Mundial de la Salut i l'Organització Internacional del Treball, l’objectiu de la salut laboral és fomentar i mantenir el més alt nivell de benestar físic, mental i social de les persones treballadores en totes les ocupacions, prevenir els danys a la salut d’aquestes provocats per unes condicions inadequades de treball, protegir-les en la seva feina contra els riscos per a la salut, i col·locar i mantenir el treballador en un entorn de treball adaptat a les seves capacitats fisiològiques i psicològiques.
A Catalunya, l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) és l’encarregada de dur a terme les actuacions de salut laboral que la normativa atribueix al Departament de Salut. Les principals línies d’actuació són el suport i formació dels professionals del sistema públic de salut perquè reconeguin i gestionin els problemes de salut laboral, l’assessorament als sanitaris dels serveis de prevenció de riscos laborals (SPRL) de les empreses i la vigilància de la seva activitat per millorar-ne la qualitat, el control dels recursos humans i materials dels SPRL, el foment de la promoció de la salut en el treball i les actuacions en relació a l’amiant, en especial el Programa de vigilància postocupacional de la salut dels treballadors que han estat exposats a l’amiant.
L’ASPCAT desenvolupa aquestes actuacions, a nivell central, mitjançant el Servei de Coordinació d’Actuacions de Salut Laboral (SCASL) i, a nivell territorial, mitjançant la Xarxa d’Unitats de Salut Laboral, que depèn funcionalment del SCASL.
Podeu consultar més informació sobre la salut laboral al web de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i al web del Departament de Treball.