La gran quantitat de recursos sobre temes de salut disponibles a la xarxa posa més informació que mai a l'abast de tothom; però també pot generar excessos de confiança, alarmismes innecessaris, confusió i, fins i tot, riscos físics derivats de la poca qualitat o de la falsedat dels continguts, així com la proliferació de la venda il·legal de medicaments no autoritzats.
Per evitar els efectes contraproduents de l'excés d'informació i del fàcil accés a fàrmacs que poden ser falsificats o il·legals és important conèixer aquells elements que permeten distingir si els continguts d'un lloc web determinat són fiables. En l'àmbit de la salut, hi ha segells específics acreditatius de qualitat i diversos indicadors per identificar els medicaments falsificats. En cas de dubte, convé contrastar sempre la informació amb els professionals sanitaris.
Sabies que a l'Estat espanyol està prohibida la venda per Internet de medicaments que requereixen prescripció mèdica?
Decàleg de la informació sobre salut a Internet: què heu de fer?
- Internet és una font d'informació molt útil sobre temes de salut i constitueix una interessant eina complementària d'orientació per al públic general i les persones malaltes.
- És convenient que mantingueu sempre una actitud vigilant davant la informació de salut a Internet, ja que hi ha webs que poden presentar missatges confusos, cures miraculoses o veritats a mig fer.
- Desconfieu dels productes infal·libles o efectius per a un ampli nombre de malalties, amb ingredients secrets o remeis antics, així com de promocions especials, d'obsequis o de rebaixes per a l'obtenció de tractaments.
- No adquiriu per Internet medicaments que requereixin recepta mèdica, recordeu que està prohibit. Per a la resta de medicaments heu de seguir les recomanacions de les autoritats sanitàries.
- Abans d'oferir informació general o sobre la vostra salut heu d'assegurar-vos de conèixer i comprendre adequadament quina serà la utilització que es farà de les vostres dades.
- Quan visiteu un web amb informació sanitària hauríeu de poder respondre a preguntes com: qui són els responsables del web? Quina és la font original de la informació? Apareixen professionals sanitaris identificats? Està actualitzada? Qui finança el web? S'especifica com contactar amb els responsables? Els continguts publicitaris estan clarament diferenciats?
- Abans de realitzar qualsevol pagament per Internet heu d'assegurar-vos que la transacció és segura i quins són els termes del servei que es vol obtenir.
- Si heu estat víctimes o heu detectat algun frau en algun web notifiqueu-ho a les autoritats sanitàries i/o a les associacions de consumidors.
- En els llocs web que disposen d'aplicacions relacionades amb el correu electrònic, xats, fòrums i blogs, valoreu els termes d'ús i les clàusules legals que ofereixen aquests serveis per conèixer la seva utilitat i limitacions.
- Davant de qualsevol dubte sobre la informació obtinguda a Internet i abans de prendre decisions que puguin afectar la vostra salut o la dels vostres familiars, consulteu sempre amb el personal mèdic, farmacèutic, personal d'infermeria o altres professionals de salut qualificats que us aconsellaran adequadament.
Aquest decàleg és el resultat d'un projecte de recerca coordinat pel Departament de Web Mèdica Acreditada del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.
A l'hora de cercar informació per Internet:
- Els webs del govern o d'institucions reconegudes (hospitals, universitats, etc.) inclouen informació pràctica i fiable.
- Podeu demanar al metge o la metgessa una llista de webs de salut fiables.
- És convenient que consulteu la informació en més d'una pàgina per poder comparar-la i contrastar-la.
- És aconsellable que comproveu si el web disposa d'algun segell acreditatiu de qualitat i si aquest segell té validesa.
- Comproveu també si s'identifiquen les fonts d'informació i si aquestes fonts estan qualificades per actuar com a emissores.
- Heu de consultar la política de privacitat del web per saber quines dades obtenen de la persona usuària i com les gestionen.
- Cal recordar que només un metge o una metgessa professional pot donar un consell mèdic adequat i adaptat a les necessitats específiques de cada persona malalta.
Ja fa temps que és habitual rebre correus electrònics que conviden a adquirir algun tipus de medicament a través d'Internet a un preu molt baix, però aquestes ofertes acostumen a ser il·legals i els medicaments no tenen les autoritzacions necessàries per ser comercialitzats. Sovint es tracta de productes falsificats, sense cap garantia de qualitat ni d'eficàcia i fins i tot poden ser perjudicials per a la salut.
Malgrat que aquests medicaments poden tenir una aparença legal, en realitat no se'n coneix l'origen ni la composició real, i han estat fabricats, etiquetats o distribuïts de manera fraudulenta.
Hi ha un conjunt d'indicadors que ens poden ajudar a identificar un medicament falsificat:
- Sense recepta. S'ha ofert sense necessitat de recepta, quan, de fet, en cal.
- Ofertes. S'ofereix a un preu rebaixat i a través d'ofertes.
- Embalatge. L'envàs té poca qualitat o defectes molt evidents d'impressió, està brut o descolorit i té taques. La presentació pot ser diferent de l'habitual quant a forma i mida dels envasos, tipus de lletra, colors, blísters, disposició i nombre dels comprimits, materials, etc. Poden mancar els elements de seguretat (hologrames, tintes de reflexió variable, segells de seguretat) o ser deficients, així com faltar precintes d'inviolabilitat o presentar danys i un aspecte diferent.
- Presentació. El medicament té color, forma, olor, gust o textura diferents dels habituals. No té les marques habituals (ranures, símbols, lletres, nombres) gravades o impreses en la superfície.
- Efectes. No té l'efecte esperat. Provoca reaccions noves que no són les habituals.
- Caducitat i lot. La data de caducitat pot estar aparentment modificada o expressada de manera diferent de l'habitual, així com la identificació de lots.
A l'hora d'adquirir medicaments:
- Mai no heu de comprar medicaments per Internet ni a cap altre lloc que no sigui la farmàcia. Aquesta és la manera més efectiva de protegir-se de les falsificacions, salvaguardar la pròpia salut i la de la família i disposar del suport del farmacèutic o la farmacèutica per resoldre qualsevol dubte o problema sorgit en relació amb un medicament.
- Les farmàcies poden vendre medicaments per internet. I les que presten aquest servei compleixen els requisits que defineix la normativa vigent per tal que ho facin amb totes les garanties sanitàries necessàries. Un d'aquests requisits és la inclusió d'un logotip al seu lloc web que ajuda la ciutadania a identificar fàcilment els portals de venda legal i distingir-los dels de venda il·legal. Cal que també tingueu en compte que a l'Estat espanyol està prohibida la venda per Internet de medicaments que requereixen prescripció mèdica.
- Davant la sospita o l'evidència d'un medicament falsificat, cal que demaneu consell al farmacèutic o la farmacèutica. També ho podeu comunicar al Departament de Salut enviant un missatge de correu electrònic amb tota la informació de què disposeu a l'adreça següent: alertesfarmacia@gencat.cat.
Les aplicacions mòbils (apps) són programes informàtics dissenyats per ser utilitzats en telèfons intel·ligents, tauletes i altres dispositius mòbils. Es descarreguen des de plataformes de distribució i poden ser gratuïtes o de pagament.
L'ús de les apps s'ha popularitzat molt entre els usuaris de telèfons mòbils i actualment l'oferta d'aquest tipus de productes és molt extensa. En aquest context, proliferen les aplicacions per a la cura de la salut i la promoció d'hàbits de vida saludable, com l'alimentació i l'activitat física, adreçades al gran públic, però també les que s'adrecen a pacients i a professionals sanitaris. Les apps de salut poden ser eines molt útils i interessants, però també poden crear confusió i generar riscos derivats de la poca qualitat dels continguts.
Consells i recomanacions
- Abans d'utilitzar una app de salut és recomanable que conegueu qui n'és el responsable perquè us pot donar garanties sobre els serveis o les funcions que desenvolupa l'aplicació.
- Informeu els professionals sanitaris si utilitzeu apps per controlar funcions de salut. Consulteu amb ells qualsevol dubte sobre la informació que ofereixen aquests tipus de productes abans de prendre decisions que puguin afectar la vostra salut o la dels vostres familiars.
- Abans de facilitar informació general o sobre la vostra salut, assegureu-vos de saber i comprendre adequadament quin serà l'ús que es farà de les vostres dades.
-
Venda de medicaments per internet (Obre en una nova finestra)
Informació per a les oficines de farmàcia al canal Medicaments i farmàcia