Imatge fotogràfica: © Xavi Corbella
La mosca negra (Simulium spp.) és una mosca autòctona, petita, d’una mida d’entre 2 i 6 mm i de color generalment fosc. Té el cos rabassut, les antenes i les potes curtes i les ales més grans.
Les femelles poden picar les persones, normalment de dia. La picada es caracteritza per un punt central vermell i una inflamació destacable. En persones sensibles pot produir-los una forta picor i un edema (inflamació causada per l'acumulació de líquid en els teixits del cos).
A Catalunya no actua com a vector de cap malaltia.
Destaquem
Es pot trobar en nombre abundant en els arbustos i arbres situats a prop de cursos d’aigua corrent, tot i que poden volar fins a 20 km des del lloc de cria.
Les seves larves són aquàtiques i viuen fixades sobre pedres i vegetació de llocs on l’aigua corre.
Arran de les molèsties que ocasionen, les administracions competents duen a terme una sèrie d’actuacions per disminuir la població de simúlids de les zones afectades.
L'actuació més efectiva per evitar-ne la presència és evitar el creixement de les larves als corrents d’aigua. L'aplicació d'insecticides sobre les persones adultes no és un mètode adequat per controlar la plaga.
Com es poden evitar les picades?
Les principals mesures que cal tenir en compte són:
- Instal·lar teles mosquiteres a finestres, portes i altres obertures per evitar l'entrada de la mosca als edificis.
- Evitar passejar per indrets amb vegetació abundant a les vores de cursos d'aigua, especialment al capvespre dels mesos d'estiu.
- Portar roba de màniga llarga i pantalons llargs, preferiblement de colors clars i poc brillants si es fan activitats en zones amb presència de mosca negra.
Com cal utilitzar els repel·lents?
Si opteu per l'ús de productes repel·lents per a la pell, cal tenir en compte les consideracions següents:
- Feu-los servir només quan estigueu a l'exterior i durant el temps necessari i compliu estrictament les instruccions d'ús, especialment el nombre d'aplicacions diàries permeses.
- No els apliqueu en infants menors de dos anys. En nens i nenes més grans els heu d'evitar sempre que pugueu, i mai no en poseu a les mans dels infants perquè se les poden posar a la boca o als ulls.
- No els apliqueu a la roba.
- Netegeu bé la pell amb aigua i sabó quan el repel·lent ja no sigui necessari.
- Si presenteu algun tipus de reacció a la pell, renteu-vos bé la zona amb aigua i sabó i consulteu el vostre metge o metgessa.
Què cal fer amb les picades?
- Renteu i desinfecteu bé la zona de la picada.
- El tractament és simptomàtic. En cas que persisteixin les molèsties consulteu el vostre metge.