Mosca negra

Mosca negra

La mosca negra (Simulium spp.) és una mosca autòctona, petita, d’una mida d’entre 2 i 6 mm i de color generalment fosc. Té el cos rabassut, les antenes i les potes curtes i les ales més grans.

Es pot trobar en nombre abundant en els arbustos i arbres situats a prop de cursos d’aigua corrent, tot i que poden volar fins a 20 km des del lloc de cria. Les seves larves són aquàtiques i viuen fixades sobre pedres i vegetació de llocs on l’aigua corre.

Les femelles poden picar les persones, normalment de dia. En persones sensibles pot produir-los una forta picor i un edema (inflamació causada per l'acumulació de líquid en els teixits del cos).

A Catalunya no actua com a vector de cap malaltia.

Imatge fotogràfica: © Xavi Corbella

Prevenció

Què es fa per evitar-ne la presència?

Arran de les molèsties que ocasionen, la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona i Dipsalut (organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona), duen a terme una sèrie d’actuacions per disminuir la població de simúlids de les zones afectades per mitjà del Consorci de Serveis Agroambientals de les comarques del Baix Ebre i el Montsià i la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària de Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i Baix Ter.

L'actuació més efectiva és evitar el creixement de les larves als corrents d’aigua. L'aplicació d'insecticides sobre les persones adultes no és un mètode adequat per controlar la plaga.


Com podeu evitar les picades?

Les principals mesures que heu de tenir en compte són:

  • Instal·leu teles mosquiteres a finestres, portes i altres obertures per evitar l'entrada de la mosca als edificis.
  • No passegeu per indrets amb vegetació abundant a les vores de cursos d'aigua, especialment al capvespre dels mesos d'estiu.
  • Porteu roba de màniga llarga i pantalons llargs, preferiblement de colors clars i poc brillants si feu activitats en zones amb presència de mosca negra.


Com heu d'utilitzar els repel·lents?

Si opteu per l'ús de productes repel·lents per a la pell, cal tenir en compte les consideracions següents:

  • Feu-los servir només quan estigueu a l'exterior i durant el temps necessari i compliu estrictament les instruccions d'ús, especialment el nombre d'aplicacions diàries permeses.
  • No els apliqueu en infants menors de dos anys. En nens i nenes més grans els heu d'evitar sempre que pugueu, i mai no en poseu a les mans dels infants perquè se les poden posar a la boca o als ulls.
  • No els apliqueu a la roba.
  • Netegeu bé la pell amb aigua i sabó quan el repel·lent ja no sigui necessari.
  • Si presenteu algun tipus de reacció a la pell, renteu-vos bé la zona amb aigua i sabó i consulteu el vostre metge o metgessa.

Les picades

La picada, produïda per les femelles, es caracteritza per un punt central vermell i una inflamació destacable.

 

Com les heu de tractar?

  • Renteu i desinfecteu bé la zona de la picada.
  • El tractament és simptomàtic. En cas que persisteixin les molèsties consulteu el vostre metge.
Data d'actualització:  29.03.2017