La menopausa és l’etapa de la vida en què de manera natural la menstruació desapareix definitivament. Es produeix quan els ovaris deixen de fabricar les hormones que regulen la funció reproductiva. Per afirmar que una dona ha entrat en aquesta fase cal que no hagi tingut la menstruació durant un any.
Acostuma a aparèixer entre els 45 i els 55 anys, però també pot fer-ho abans o després d’aquesta franja d’edat. Si es presenta abans dels 40 anys s’anomena menopausa prematura i si es dona a partir dels 55, menopausa tardana.
Tot i que és un procés biològic natural, els canvis físics i emocionals que provoca poden afectar el benestar de la dona. Alguns canvis en l’estil de vida poden ajudar a fer front a la nova etapa amb un bon estat de salut i una actitud positiva.
Destaquem
-
Educació i suport a la menopausa
(Obre en una nova finestra)
Cercador de centres d'atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) del web del Servei Català de la Salut (CatSalut)
La menopausa és fruit del deteriorament natural dels ovaris.
Els ovaris produeixen estrogen i progesterona. Durant la primera part del cicle menstrual, els ovaris alliberen estrogen, que engrosseix i fa créixer l'endometri (revestiment de l'úter). Generalment, cap a la meitat del cicle es produeix l’ovulació i, posteriorment, el nivell de progesterona augmenta mentre que el d'estrogen disminueix. Si la dona no queda embarassada, el nivell de progesterona es redueix, fet que provoca la menstruació o despreniment de l'endometri.
A partir dels 40 anys, els ovaris poden no ovular regularment i produir una alteració en l’alliberament hormonal; la menstruació es pot presentar de manera irregular i poden aparèixer les primeres manifestacions característiques de la menopausa. D’aquest procés se’n diu perimenopausa i evoluciona fins a la retirada definitiva de la menstruació o menopausa, que s’assoleix després de 12 mesos consecutius sense tenir la menstruació. El període posterior s’anomena postmenopausa.
La cirurgia d’extirpació dels ovaris pot desencadenar la menopausa de manera immediata i alguns tractaments contra el càncer de mama, com ara la quimioteràpia, poden afavorir-ne l’aparició o produir símptomes similars.
Les manifestacions de la menopausa varien molt en funció de la persona i cada dona les viu de manera diferent. Poden aparèixer uns anys abans de la retirada definitiva de la menstruació i persistir un temps després.
Malgrat això, de manera general la menopausa produeix el següent:
Alteracions en el cicle menstrual
Acostumen a ser un dels primers signes. La freqüència d’aparició de la menstruació pot augmentar o disminuir (per exemple, des de presentar-se cada tres setmanes a no fer-ho durant dos mesos). La durada es pot escurçar o allargar i la pèrdua de sang pot ser més o menys abundant.
Sufocacions
Són el signe que tradicionalment s’associa a la menopausa. Són sensacions sobtades de calor que generalment es concentren a la part superior del pit i a la cara, però que després es poden estendre a tot el cos. Poden provocar envermelliment de la pell, sudoració seguida de tremolors o calfreds, palpitacions (sensació conscient del batec del cor) i mal de cap. Acostumen a durar uns minuts i poden aparèixer en qualsevol moment del dia o de la nit (sudoració nocturna). No totes les dones en tenen, però per a algunes poden ser molt intenses i afectar la seva vida quotidiana.
Trastorns del son
La menopausa pot provocar insomni a causa de la sudoració nocturna. La manca de son pot afectar el rendiment de la dona durant el dia i provocar-li fatiga, irritabilitat, i problemes de concentració i de memòria.
Alteracions vaginals
El revestiment de la vagina s’aprima, es resseca i perd elasticitat, fet que pot originar una manca de lubrificació, irritació amb picor i infeccions.
Alteracions en la salut sexual
La sequedat vaginal pot produir dolor durant el coit (disparèunia). També hi pot haver una manca de desig sexual.
Alteracions urinàries
Els músculs de la bufeta tendeixen a debilitar-se i la uretra es pot ressecar, inflamar i irritar. Aquests canvis en el tracte urinari poden provocar un augment de la freqüència de micció, incontinència urinària i infeccions recurrents.
Afectacions en l’estat d’ànim
La menopausa pot provocar canvis d’humor, irritabilitat, ansietat, angoixa, tristor i, fins i tot, afavorir l’aparició de depressió.
Altres canvis físics
La menopausa pot influir en l’estat de la pell i fer-la més fina, ressecar-la i disminuir-ne l’elasticitat. També pot comportar la caiguda dels cabells (alopècia) i la pèrdua de massa muscular, que pot causar dolor tant als músculs com a les articulacions.
A més, la disminució del nivell d’estrògens comporta altres canvis en l’organisme que, a llarg termini, poden incrementar el risc de patir determinades malalties:
- la densitat òssia es redueix i, per tant, augmenta la predisposició a tenir osteoporosi,
- els nivells de colesterol s’alteren, fet que afavoreix l’aparició de malalties cardiovasculars, com ara l’infart agut de miocardi,
- el mecanisme d’eliminació de la glucosa s’altera i, en conseqüència, augmenta el risc de desenvolupar obesitat i diabetis.
Petits canvis en l’estil de vida us poden ajudar a mantenir-vos sanes i a fer front als canvis físics i emocionals que comporta la menopausa:
- Seguiu una alimentació sana i equilibrada i tingueu en compte les recomanacions següents:
- Una dieta rica en calci i en vitamina D pot ajudar a prevenir l’osteoporosi.
- Cal reduir el consum de greixos, per evitar la hipercolesterolèmia i l’obesitat, i de sal, per prevenir la hipertensió arterial. Tots aquests factors augmenten el risc de patir malalties cardiovasculars.
- Es recomana menjar llegums i augmentar el consum de fruita, verdura i cereals perquè aporten vitamines, minerals i fibra.
- Convé beure entre 1,5 i 2 litres d’aigua al dia.
- Feu activitat física diària. Contribueix a prevenir malalties, augmenta la qualitat de vida, millora la salut mental i ajuda a dormir, entre altres beneficis.
- Manteniu un pes saludable. L’excés de pes (sobrepès i obesitat) augmenta el risc de patir altres problemes de salut i afavoreix, a més, les sufocacions i la sudoració nocturna.
- Davant les sufocacions i la sudoració nocturna, podeu:
- Vestir roba lleugera, de cotó o altres teixits naturals que permeten la transpiració. Utilitzar diverses peces que es puguin anar traient permet reduir la calor de manera progressiva.
- Evitar els possibles factors desencadenants, com ara els àpats picants o calents, la cafeïna, el tabac, l’alcohol, les situacions d’estrès i els ambients càlids.
- Prendre begudes fredes.
- Respirar lentament i profundament en sentir una sufocació.
- Els hàbits d’higiene del son us poden ajudar a dormir millor.
- Per evitar la sequedat vaginal, podeu utilitzar productes humectants o lubricants de venda lliure a les farmàcies. A més, una vida sexual activa contribueix a millorar la salut de la vagina.
- És important tenir clar que la menopausa suposa la fi de la fertilitat, però no de la sexualitat. És cert que algunes dones gaudeixen menys de les relacions sexuals després de la menopausa, però també n’hi ha que experimenten el contrari. En cas que la penetració produeixi incomoditat, cal tenir en compte que la sexualitat inclou altres pràctiques que també poden resultar plaents.
- Els exercicis de Kegel (contraccions dels músculs elevadors de l'anus) poden ajudar a enfortir els músculs de la vagina i la pelvis i, per tant, contribuir a prevenir la incontinència urinària.
- Eviteu l’alcohol i el tabac perquè, entre moltes altres raons, augmenten el risc de patir osteoporosi. Fumar, a més, contribueix a l’aparició de malalties cardiovasculars.
Si començo a tenir cicles menstruals irregulars i altres símptomes propis de la menopausa, em puc quedar embarassada?
Sí. Durant la perimenopausa, i fins a un any després de la darrera menstruació, encara hi ha risc d’embaràs. Per tant, es recomana utilitzar algun mètode anticonceptiu.
Com sé que les alteracions menstruals són fruit de la menopausa i no d’una altra cosa?
Si teniu dubtes, consulteu amb el vostre professional sanitari de referència. Podria demanar-vos anàlisis de sang i d’orina per verificar els nivells hormonals.
És normal sagnar en qualsevol moment del cicle menstrual?
Si sagneu entre períodes, consulteu-ho amb el vostre professional sanitari de referència, per saber si pot ser símptoma d’algun problema de salut.
Després de dotze mesos consecutius sense tenir la menstruació, torno a sagnar. És normal?
Després d’un any sencer sense tenir la menstruació, no hauríeu de sagnar. Si us passa, consulteu-ho amb el vostre professional sanitari de referència.
He sentit a parlar de la teràpia hormonal per alleujar els símptomes de la menopausa... En què consisteix?
La teràpia hormonal consisteix a prendre hormones sintètiques, fabricades en un laboratori, que substitueixen les que el cos ha deixat de produir de forma natural durant la menopausa. La teràpia sol combinar estrogen i progesterona. Les dones a qui s’ha extirpat l’úter només necessiten estrogen, ja que la progesterona redueix el risc de càncer d’úter que suposa prendre estrogen.
Quins riscos i quins beneficis té aquesta teràpia?
La teràpia hormonal permet alleujar algunes de les manifestacions associades a la menopausa, com ara les sufocacions i la sudoració nocturna, la sequedat vaginal i les afectacions de l’estat d’ànim, i ajuda a prevenir la pèrdua de massa òssia. Totes les societats científiques que es dediquen a l’estudi de la menopausa estan d’acord que en dones de menys de 60 anys d’edat o amb menys de 10 anys de menopausa la teràpia hormonal és segura.
Aleshores, aquesta teràpia podria ser bona per a mi?
La teràpia hormonal és indicada per a dones amb símptomes que els afecten la qualitat de vida, en la dosi mínima que sigui eficaç i el temps necessari, mentre durin els símptomes, sempre que no apareguin contraindicacions.
Hi ha algun tractament alternatiu o un remei natural que em pugui ajudar?
Algunes dones utilitzen suplements a base de plantes medicinals o altres remeis alternatius per alleujar els símptomes de la menopausa, però no se n’ha provat l’eficàcia i la seguretat, perquè en tractar-se de diferents compostos en diferents dosis, se’n fa difícil la comparació. Alguns exemples són els fitoestrògens, substàncies vegetals similars als estrògens que es troben de manera natural en alguns cereals, vegetals i llegums (com la soja), la cimicífuga (black cohosh) i altres tractaments amb herbes medicinals xineses. Les hormones bioidèntiques, que provenen de fonts vegetals, tampoc no s’ha demostrat que siguin segures. A més, alguns d’aquests remeis poden ser perjudicials si es combinen amb certs medicaments. Poden ser teràpies alternatives alguns antidepressius o la teràpia cognitiva conductual. Si decidiu provar algun d’aquests tractaments alternatius, parleu-ne abans amb el vostre professional sanitari de referència i sigueu conscients que els remeis naturals només poden ser útils per tractar símptomes lleus.
Teràpia hormonal substitutòria en la menopausa: un complex perfil de beneficis i riscos. Butlletí d'Informació Terapèutica. Vol. 26, núm. 8, 2015. ISSN 1579-9441. Servei Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
AEEM-SEGO position statement on menopausal hormone therapy. Prog Obstet Ginecol 2018;61(3):232-236.
Revised global consensus statement on menopausal hormone therapy. Maturitas. 2016 Sep;91:153-5.