La insuficiència renal es produeix quan els ronyons no realitzen bé les seves funcions, fet que provoca l'acumulació al cos d'aigua i de substàncies de rebuig.
Els ronyons, que es troben en la part superior i posterior de l'abdomen, reben sang de les artèries renals, la netegen, filtrant-ne l'excés d'aigua, els minerals i les substàncies de rebuig, i la retornen a través de les venes renals. Per eliminar aquests residus i controlar la quantitat de fluid de l'organisme fabriquen l'orina. També ajuden a mantenir l'equilibri a la sang de determinades substàncies necessàries, com minerals (sodi, potassi, clor, calci, magnesi) i vitamines, i contribueixen a controlar la pressió arterial. A més, s'encarreguen de produir eritropoetina, una hormona necessària per a la formació dels glòbuls vermells.
Font: Societat Espanyola de Nefrologia
Hi ha dos tipus d'insuficiència renal: aguda, que acostuma a ser temporal i reversible, i crònica, que evoluciona amb el temps i esdevé permanent.
La malaltia pot ser fruit de diverses causes, que poden variar en funció del tipus d'insuficiència renal que es pateix.
Els dos tipus d'insuficiència renal presenten símptomes comuns, tot i que en la crònica no s'acostumen a manifestar fins al cap d'un temps.
Les proves bàsiques són una anàlisi de sang per saber si els ronyons filtren bé les substàncies de rebuig i una anàlisi d'orina per detectar-hi una proteïna.
En la insuficiència renal aguda les mesures inclouen canvis en la dieta i medicaments, mentre que la crònica requereix tractaments substitutius renals.
Per prevenir el risc de desenvolupar una insuficiència renal, convé seguir alguns consells, com ara fer activitat física o controlar la tensió arterial.
Selecció de webs amb informació susceptible d'interès per a les persones afectades d'insuficiència renal i les seves famílies.
Recull de publicacions i webs de referència adreçades als professionals implicats en el maneig de la insuficiència renal.