El risc vascular és la probabilitat de patir una malaltia de les artèries i va associat a la influència dels factors de risc vascular, que causen la lesió de les artèries. Aquests factors poden aparèixer individualment o sumar-se en una mateixa persona, cosa que fa que el risc es multipliqui.

Hi ha algunes recomanacions importants per aconseguir un estil de vida saludable, que redueixi el risc vascular i previngui l'aparició d'un ictus:

Controlar la pressió arterial

La meitat dels casos d'ictus estan lligats a la hipertensió arterial. Convé, per tant, conèixer els valors de pressió arterial i controlar-los mitjançant canvis en l'estil de vida i medicació, si cal. 

Més informació

Fer activitat física de manera regular

Prop d'un terç dels accidents vasculars cerebrals es produeixen en persones que no fan prou exercici, és a dir, un mínim d'entre 20 i 30 minuts d'activitat física moderada cinc dies a la setmana. Cremar calories ajuda a controlar els nivells de colesterol i la diabetis i redueix la pressió arterial. També enforteix el múscul cardíac i fa més flexibles les artèries. Per integrar l'activitat física en la rutina diària es pot caminar o anar amb bicicleta en lloc d'agafar el cotxe, pujar escales, fer activitats i feines que requereixin cert exercici físic, ballar, etc.

Més informació

Seguir una alimentació sana i equilibrada

Gairebé una quarta part dels ictus s'associen a una alimentació poc saludable. Es recomana fer tres àpats al dia i començar-lo amb un petit esmorzar. Cal seguir una alimentació variada, augmentar el consum de fruita i verdura fresca i reduir el d'aliments processats, utilitzar oli d'oliva, evitar l'excés d'aliments dolços i beure cada dia d'un litre a un litre i mig d'aigua. Si es prenen begudes amb alcohol, cal fer-ho amb moderació.

Més informació

Reduir el colesterol

Més d'un de cada quatre accidents cerebrovasculars es relacionen amb nivells alts del colesterol conegut com a "dolent". Introduir alguns canvis en l'estil de vida, com ara reduir el consum de greixos saturats, i fer activitat física, així com prendre medicaments, si és necessari, poden ajudar a controlar-lo. 

Més informació

Mantenir un pes saludable

Prop d'un de cada cinc casos d'ictus s'associen al sobrepès i l'obesitat. Per això, cal mantenir un pes saludable en funció de l'índex de massa corporal. 

Més informació

Evitar el consum de tabac

Gairebé un de cada quatre accidents vasculars cerebrals tenen a veure amb el consum de tabac. Deixar de fumar redueix el risc de patir infarts o ictus, càncer i altres problemes de salut. Demanar ajuda per abandonar aquest hàbit perjudicial incrementa les possibilitats d'èxit. 

Informació relacionada

Evitar el consum d'alcohol

Més d'un milió dels casos d'ictus estan lligats a un consum excessiu d'alcohol. En cas que se'n begui, cal limitar-lo al màxim. 

Detectar i tractar la fibril·lació auricular

Les persones amb fibril·lació auricular tenen cinc vegades més risc de patir un accident cerebrovascular que la resta. A partir dels 50 anys convé vigilar si es pateix la malaltia. 

Controlar la diabetis

Patir diabetis augmenta la predisposició a tenir un ictus. A més, les dues malalties comparteixen alguns factors de risc, com ara l'alimentació poc saludable i la manca d'activitat física. 

Més informació

Gestionar l'estrès i la depressió

Quasi un de cada sis accidents vasculars cerebrals s'associen a una manca de benestar mental. 

Data d'actualització:  30.07.2021