La gastroenteritis aguda és una inflamació que afecta el sistema digestiu i altera la seva capacitat per regular l’absorció i la secreció d’aigua i sals minerals.
En el nostre entorn la causa més freqüent de gastroenteritis són els virus, especialment el norovirus i el rotavirus. Aquests microorganismes infecten les cèl·lules que recobreixen l’intestí prim, on es multipliquen, i donen lloc als símptomes propis de la malaltia. El símptoma que apareix amb més freqüència és la diarrea, associada o no a vòmits i dolor abdominal.
La gastroenteritis és un problema de salut molt habitual que en la majoria de casos es resol sense complicacions, amb mesures senzilles com ara canvis en la dieta i descans. La ingesta de líquids per reposar l’aigua i les sals minerals perdudes és essencial per prevenir la deshidratació.
Els infants petits, les persones grans, les gestants i les que tenen un sistema immunitari dèbil són els grups de població que tenen més risc de patir-ne uns símptomes més greus.
Malgrat que en el nostre medi la majoria dels casos són d’origen víric (principalment per norovirus o rotavirus), la gastroenteritis també pot ser fruit de l’acció d’un bacteri, com Campylobacter o Salmonel·la, o d’un paràsit, com Giardia intestinalis.
Altres possibles causes de la malaltia són el tractament amb certs medicaments, entre els quals hi ha els antibiòtics i els laxants, o la ingesta de substàncies químiques tòxiques a través del consum d’aigua o aliments contaminats.
En general, les infecciones intestinals s’adquireixen per ingestió d’aigua o aliments contaminats o per transmissió de persona a persona per via fecal-oral, mitjançant la qual la femta d’una persona arriba fins a la boca d’una persona vulnerable.
Les manifestacions principals de la gastroenteritis inclouen diarrea, vòmits i dolor abdominal.
La malaltia també pot produir febre baixa, dolor muscular i articular, cansament i debilitat.
Els símptomes poden durar des d’hores a dies, en funció de la quantitat i virulència del microorganisme causant de la malaltia i de la resistència de la persona afectada.
Habitualment les persones afectades per gastroenteritis es recuperen sense necessitat d’atenció mèdica. N’hi ha prou a seguir algunes recomanacions senzilles.
- Si només teniu diarrea:
- Eviteu el consum de cafeïna, alcohol, greixos, fibra, sucs i menjar molt especiat.
- Mengeu poca quantitat i amb més freqüència.
- Beveu una quantitat abundant de líquids com aigua i sèrum oral. La hidratació amb begudes isotòniques (Aquarius®) o ensucrades no és recomanable.
- Si teniu vòmits i diarrea:
- Eviteu forçar la ingesta fins que no noteu una millora en relació amb els vòmits i les nàusees.
- En el cas dels infants, es recomana iniciar la rehidratació després 20-30 minuts, amb petites quantitats de sèrum oral (per exemple, una cullerada cada 5-10 minuts). En les persones adultes el temps d’espera es pot allargar. Les begudes carbonatades, les isotòniques (Aquarius®) i els sucs de fruita no són recomanables.
- Quan tolereu bé els líquids en podeu augmentar la freqüència de la ingesta progressivament fins a prendre sòlids en petites quantitats, preferiblement aliments suaus, sense greixos i sucres, i amb coccions com la planxa, el vapor o el forn.
- Si us sentiu cansats, feu repòs mentre durin els símptomes.
Hi ha alguns medicaments que poden ajudar a controlar els símptomes propis de la gastroenteritis, com ara els antiemètics per a les nàusees i els vòmits, o els antidiarreics per a la diarrea. Malgrat que alguns d’aquests medicaments són de venda lliure a les farmàcies, convé que eviteu l’automedicació. Els medicaments, independentment que es dispensin amb recepta o sense, no són innocus i, per tant, poden resultar perjudicials en situacions determinades. Per això, és important utilitzar-los de manera responsable, amb assessorament mèdic o farmacèutic.
Quan cal consultar el professional de medicina?
L’heu de consultar:
- Si la persona afectada és un infant menor de 3 mesos i ha vomitat 2 o més preses.
- Si els símptomes van acompanyats de febre alta persistent.
- Si els vòmits:
- contenen sang o semblen pòsits de cafè.
- persisteixen durant hores i no tolereu sòlids ni líquids.
- van acompanyats d’algun dels símptomes següents:
- dolor abdominal intens
- mal de cap
- rigidesa de coll
- Si teniu l’abdomen inflat i dur.
- Si les deposicions contenen sang, moc o pus.
- Si esteu embarassada o doneu el pit.
- Si teniu el sistema immunitari feble (immunosupressió) o patiu alguna malaltia greu.
La millor manera de prevenir algunes de les infeccions que poden causar gastroenteritis és mantenir uns bons hàbits d’higiene. Cal que us netegeu sovint les mans amb aigua i sabó, especialment després d’anar al lavabo i de canviar bolquers, i abans de preparar i consumir aliments. També convé que renteu bé els objectes i les superfícies que es poden contaminar amb les femtes, com ara els canviadors.
En cas que una persona amb qui conviviu pateixi gastroenteritis, assegureu-vos de desinfectar el lavabo i qualsevol altre lloc que es pugui haver contaminat amb vòmits o femtes. També és recomanable que guardeu en una bossa tancada la roba que s’hagi pogut embrutar amb vòmits o deposicions i la renteu a la rentadora amb aigua calenta i sabó.
Per evitar la transmissió alimentària, cal que seguiu les normes d'higiene, conservació i preparació dels aliments. Renteu adequadament la verdura o fruita que heu de consumir crua, eviteu aliments amb ingredients d’ou cru i no beveu aigua de rius o fonts no clorades.