Vista en 3D del norovirus

Els norovirus són un grup de virus que pertanyen a la família dels calicivirus, molt resistents als desinfectants i a les condicions ambientals. 

El norovirus pot afectar persones de totes les edats i és la principal causa de brots de gastroenteritis aguda a tot el món. És la segona causa més freqüent, després del rotavirus, de gastroenteritis greu en infants de menys de 5 anys, tant en països en vies de desenvolupament com en països desenvolupats.

Contraure la infecció no proporciona immunitat per a tota la vida. Per tant, es pot patir més d’una vegada.

Norovirus o virus de Norwalk. Obre en una nova finestra.

Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA)

L’ésser humà és l’únic reservori conegut per a les infeccions humanes de norovirus. El virus es transmet fàcilment entre les persones a través de la via orofecal, ja sigui directament o indirectament a través de superfícies contaminades, aliments o aigua.

La transmissió alimentària pot tenir lloc perquè els aliments hagin estat contaminats durant la producció, el tractament o la distribució, però molt freqüentment es produeix durant la preparació per part de manipuladors infectats.

L’aigua també pot ser vehicle de transmissió, tant l’aigua no potable com l’aigua potable.

La transmissió interpersonal pot tenir lloc directament a través de la via orofecal, per ingesta d’aerosols de vòmits o indirectament per fomites o superfícies contaminades.

El norovirus és extremadament contagiós. El virus es pot detectar en la femta durant una mitjana de 4 setmanes després de la infecció, però el pic de l’excreció viral es produeix de 2 a 5 dies després de la infecció.

Els símptomes apareixen després d’un període d’incubació de 12-48 hores i es caracteritzen per un inici agut, diarrea no sanguinolenta, vòmits, nàusees i dolor abdominal, de vegades acompanyat de febrícula. 

Més del 30% de les infeccions són asimptomàtiques, però les persones asimptomàtiques també poden excretar virus, encara que amb menys quantitat que les persones que presenten símptomes.

En general, la malaltia es cura sense tractament després d’1-3 dies, però pot durar més dies (entre 4 i 6), sobretot en infants petits, persones d’edat avançada i pacients hospitalitzats.

En el cas de les persones d’edat avançada, poden ser necessaris l’hospitalització i el tractament de rehidratació.

Rentar-se les mans amb aigua i sabó és la millor manera de prevenir la transmissió del norovirus, especialment després d’anar al lavabo o de canviar bolquers i abans de preparar aliments. Aquesta mesura és útil tant per evitar infectar-se un mateix com per intentar no contagiar els altres quan una persona està malalta.

Altres precaucions per evitar la infecció són les següents:

  • Rentar acuradament o pelar les fruites i verdures que es consumeixen crues.
  • Coure adequadament el marisc abans de consumir-lo.
  • Netejar i desinfectar les superfícies de la cuina freqüentment amb un producte a base de clor o un altre desinfectant.

Les persones malaltes han d’intentar evitar transmetre la malaltia a altres persones. A més de rentar-se les mans sovint, altres mesures que poden ajudar a evitar el contagi són:

  • Evitar assistir a l’escola o a la feina, molt especialment si es manipulen aliments, fins a almenys 48 hores després de finalitzar els símptomes.
  • Després d’un episodi de vòmits o diarrea, netejar i desinfectar immediatament les superfícies contaminades amb un producte d’ús domèstic amb clor.
  • Recollir la roba que s’ha embrutat amb vòmits o diarrea i, sense espolsar-la, guardar-la en una bossa i rentar-la a la rentadora amb aigua calenta i sabó.
Data d'actualització:  16.02.2021