Hi ha un missatge generalitzat entorn de la salut bucodental durant la gestació segons el qual “cada embaràs costa una dent”, que se sosté amb l’argument que el fetus obté el calci que necessita de les dents de la gestant. Aquesta afirmació és falsa ja que durant l’embaràs l’absorció de calci augmenta per cobrir els requeriments del fetus i la gestant.
Malgrat això, cal tenir en compte que alguns factors relacionats amb la gestació poden augmentar el risc de patir problemes de salut bucodental:
- D’una banda, els canvis hormonals faciliten l’aparició de gingivitis (inflamació i envermelliment de la geniva, que pot molestar i sagnar durant el raspallat de les dents). Pot presentar-se des del segon mes d’embaràs i agreujar-se en les darreres setmanes de gestació. Acostuma a resoldre’s, de forma espontània, després del part.
- D’altra banda, els vòmits associats a l’embaràs o el reflux de l’àcid de l’estómac poden erosionar l’esmalt dental i fer les dents més susceptibles a la càries, una malaltia relacionada amb el consum de sucre que afecta els teixits durs de les dents.
Alimentació saludable
L’embaràs és una bona oportunitat per establir uns hàbits d’alimentació saludables, que es poden mantenir en el futur.
Convé que reduïu el consum de dolços i eviteu menjar-ne entre hores. Ingerir menys sucres lliures us ajudarà a prevenir tant la càries com l’excés de pes i altres problemes de salut crònics, i millorarà, a més, la qualitat de la vostra alimentació.
Higiene acurada
- Raspalleu-vos les dents dos o tres cops al dia. Sigueu constants!
- Feu servir una pasta de dents que tingui com a mínim 1.450 parts per milió (ppm) de fluor. El fluor és un mineral natural que ajuda a enfortir els teixits de les dents com ara l’esmalt i la dentina. També té poder antimicrobià. Això li permet neutralitzar part dels bacteris de la boca, dificultant la fabricació de l’àcid que fa malbé les dents. Podeu consultar la concentració de fluor de la pasta a l’embalatge del producte o preguntar-li al vostre farmacèutic, odontòleg o higienista.
- Empreu una tècnica correcta i netegeu amb cura els espais interdentals. Cal eliminar la placa bacteriana amb el raspallat convencional i també amb eines específiques per als espais interdentals.
Consulta al Servei d’Odontologia
Demaneu visita al Servei d’Odontologia del vostre centre d’atenció primària, preferiblement abans d’iniciar la gestació, per detectar de forma precoç possibles problemes de salut bucodental. Si no és possible, es recomana fer-ho al segon trimestre d’embaràs, perquè durant el primer hi ha més nàusees i al tercer el volum d’abdomen fa que sigui menys còmode seure a la butaca.
Tanmateix, si abans de la gestació teníeu previst iniciar un tractament llarg, no urgent, que pugui comportar cirurgies complexes o visites freqüents, és preferible que el deixeu per a després del part.