Una alimentació variada i equilibrada és fonamental per al bon desenvolupament de la gestació. Es recomana realitzar quatre o cinc àpats no copiosos al llarg de la jornada i beure entre 1,5 i 2 litres d’aigua diaris. Cal moderar el consum de sal i evitar els aliments amb greixos i la llet o els derivats làctics no pasteuritzats.

L’aportació d’aliments o de nutrients determinats varia al llarg de l’embaràs i augmenta la necessitat d’àcids fòlics i de les vitamines A, B, C i D. En el segon i tercer trimestre també augmenta la necessitat de proteïnes, calci, iode i ferro. Per assolir aquests requeriments, cal consumir en proporcions adequades les racions d’aliments dels diferents grups.

Durant la gestació es necessita una aportació variada d’aliments per a un bon desenvolupament de l’embaràs.

És millor menjar poc i molta varietat d’aliments que no menjar molt i poca varietat d’aliments. La futura mare no ha de menjar per dos sinó que ho ha de fer dues vegades millor.

L’augment de pes de la dona durant l’embaràs dependrà del pes inicial d’aquesta en el moment de la concepció. L’equip de professionals que en controla l’embaràs s’encarregarà d’informar-la.

 • Cal fer un bon repartiment dels àpats al llarg del dia. S’han de realitzar quatre o cinc ingestes no copioses durant la jornada (esmorzar abans de sortir de casa, menjar a mig matí, dinar, berenar i sopar) i procurar seure a taula, mastegar bé i gaudir del menjar sense presses.
 • Es poden fer servir diverses tècniques culinàries, però sempre cal evitar les que comporten un excés de greix. Tant per cuinar com per amanir el menjar és convenient utilitzar oli d’oliva.
 • És recomanable beure entre 1,5 i 2 litres d’aigua al dia. No són recomanables les begudes gasoses, les refrescants ensucrades ni les estimulants (cafè, te, coles, etc.).
 • En cas que es prengui un suplement de ferro, cal prendre’l amb vitamina C (taronja, kiwis, etc.) per millorar-ne l'absorció. No s’ha de barrejar amb llet.
 • Cal moderar el consum de sal i la que s’utilitzi ha de ser iodada.

 

No són recomanables els sucres i els aliments amb greixos, com les pastes dolces, els pastissos, els gelats, les llaminadures, etc.

Alguns organismes nocius poden provocar malalties transmeses pels aliments. També els contaminants químics que hi ha en certs aliments poden causar problemes de salut.

Convé evitar:

 • Embotits crus o poc curats si no estan ben cuinats, així com els patés de línia freda (només consumir-ne de conserves esterilitzades, llaunes).
 • Peix fumat que s’hagi de mantenir refrigerat, excepte en el cas que hagi estat ben cuinat (pizza).
 • Formatges frescos o de pasta tova (feta, brie, camembert, mascarpone, recuit, mató, Burgos), si no es pot verificar, per l’etiqueta, que han estat elaborats amb llet pasteuritzada.
 • Peixos predadors de grans dimensions com, per exemple, el peix espasa o emperador, la tonyina, etc.
 • Qualsevol aliment cru d’origen animal, com marisc, peix (sushi), carn (carpaccio).
 • Llet o derivats làctics no pasteuritzats i productes que contenen ou cru o poc cuinat.

 

Cal seguir les recomanacions generals per a la manipulació dels aliments com, per exemple, rentar-se les mans amb aigua tèbia i sabó abans i després de manipular aliments crus, o coure suficientment els aliments, sobretot la carn, el pollastre, els ous i el peix.

 • Guia per a embarassades

  El tercer capítol de la Guia per a embarasses està dedicat als hàbits saludables que poden tenir un paper determinant a l'hora de prevenir problemes de salut.

Data d'actualització:  08.01.2021