Un bon estat de salut contribueix de manera directa a la fertilitat i el normal desenvolupament de l’embaràs, a més de ser clau en el benestar, l’equilibri personal i la qualitat de vida de les persones. I gaudir de bona salut depèn, en part, d’un estil de vida i hàbits diaris saludables, entre els quals destaca l’alimentació.
Una alimentació saludable es defineix com aquella que és satisfactòria, suficient, completa, equilibrada, harmònica, segura, adaptada al comensal i a l’entorn, sostenible i assequible. Malgrat que hi ha moltes propostes saludables, una de les més conegudes al nostre entorn és la dieta mediterrània, que es basa en el consum majoritari d'aliments d'origen vegetal, frescos i mínimament processats, com fruites fresques i verdures del temps, llegums, fruita seca, cereals integrals, oli d'oliva verge i, en menor quantitat i freqüència, els làctics preferentment fermentats i el peix, seguit de les carns (preferentment blanques i magres) i els ous. L'aigua és la beguda principal i la més saludable. La dieta mediterrània també es caracteritza per procurar els àpats familiars o en companyia, la utilització d'aliments locals i estacionals i per potenciar les activitats culinàries i gastronòmiques.
La guia alimentària “Petits canvis per menjar millor” és una eina que pot ajudar a identificar aspectes claus que, amb petites modificacions, poden millorar de forma important la qualitat i la sostenibilitat de la vostra alimentació.
Una de les preocupacions relacionades amb l’alimentació durant l’embaràs és el guany de pes. L’augment de pes recomanat de la dona durant l’embaràs dependrà del seu pes inicial en el moment de la concepció. De totes maneres, el pes abans de la concepció pot tenir més influència en la seva salut i la del seu fill o filla que no pas els quilos que guanyi durant la gestació. Per això, és important que, des d’abans de la gestació, se segueixi una alimentació saludable i es realitzi activitat física de manera habitual. Mai s’han de realitzar dietes d’aprimament durant l’embaràs.
És molt important evitar el consum de qualsevol tipus de begudes alcohòliques, tabac i altres substàncies tòxiques.
Una alimentació saludable es tradueix, en primer lloc, en el consum majoritari d’aliments d’origen vegetal, preferentment frescos i mínimament processats. Per això, l’alimentació s’hauria de basar en el consum de fruites fresques, hortalisses, llegums, fruita seca, farinacis integrals (pa, arròs, pasta, etc.) i oli d’oliva verge; en menys quantitat i freqüència, poden aparèixer les carns blanques*, els ous, peixos i lactis sense ensucrar.
* La carn blanca és la d’au i conill. La carn vermella és la dels mamífers, inclosa la vedella, la vaca, el porc, el xai, el cavall i la cabra.
Alguns consells més concrets són:
- Es recomana incloure 2 racions d’hortalisses al dia (una en cada àpat principal) i un mínim de 3 peces de fruita fresca diàries.
- Convé incorporar llegums un mínim de 3-4 vegades/setmana i un grapat de fruites seques (nous, avellanes, ametlles) cada dia.
- Cal escollir les varietats integrals de la pasta, l’arròs, el pa, etc.
- Es recomana que els lactis que es prenguin siguin sense sucre ni edulcorants.
- El millor greix és l’oli d’oliva verge, tant per cuinar com per amanir.
- Cal utilitzar molt poca sal, i la que es faci servir, que sigui sal iodada.
- S’ha d’escollir l’aigua com a beguda principal al llarg del dia. La resta de begudes, com les begudes ensucrades, com menys millor. Les begudes alcohòliques estan totalment contraindicades durant l’embaràs.
- En relació amb els suplements, s’aconsella prendre 0,4 mg (400 mcg) d’àcid fòlic almenys 1-2 mesos previs a la concepció i durant els tres primers mesos. Els i les professionals de la salut us aconsellaran.
- Cal limitar al màxim el consum d’aliments malsans i ultraprocessats (brioixeria, galetes, cereals d’esmorzar ensucrats, carns vermelles i processades, embotits, postres làctics ensucrats, sucs i begudes ensucrades, patates xips i altres snacks salats, menjars precuinats, etc.).
- Convé donar prioritat als aliments de producció local, de venda de proximitat i de temporada.
- En cas de patir restrenyiment, podeu consultar els consells següents: Alimentació recomanada en el restrenyiment
Les dones embarassades i els fetus són més vulnerables a patir una malaltia transmesa pels aliments o toxiinfecció alimentària, causades per la ingesta d'aliments contaminats per microorganismes patògens (com Listeria, Salmonella, Toxoplasma, Campylobacter i Escherichia Coli).
També hi ha contaminats químics, com ara el metilmercuri, present en quantitats importants en els peixos depredadors com la tonyina, el peix espasa, també anomenat emperador, i el cassó, que poden causar danys al fetus.
Convé evitar:
- Embotits crus o poc curats si no estan ben cuinats, així com els patés de línia freda (només consumir-ne de conserves esterilitzades, llaunes).
- Peix fumat que s’hagi de mantenir refrigerat, excepte en el cas que hagi estat ben cuinat (pizza).
- Formatges frescos o de pasta tova (feta, brie, camembert, mascarpone, recuit, mató, Burgos), si no es pot verificar, per l’etiqueta, que han estat elaborats amb llet pasteuritzada.
- Peixos predadors de grans dimensions com, per exemple, el peix espasa o emperador, la tonyina, etc.
- Qualsevol aliment cru d’origen animal, com marisc, peix (sushi), carn (carpaccio).
- Llet o derivats làctics no pasteuritzats i productes que contenen ou cru o poc cuinat.
Cal seguir les recomanacions generals per a la manipulació dels aliments com, per exemple, rentar-se les mans amb aigua tèbia i sabó abans i després de manipular aliments crus, coure suficientment els aliments, sobretot la carn, el pollastre, els ous i el peix, i rentar la fruita i la verdura correctament sobretot si s’ha de consumir crua.
-
Guia per a embarassades (Obre en una nova finestra)
El tercer capítol de la Guia per a embarasses està dedicat als hàbits saludables que poden tenir un paper determinant a l'hora de prevenir problemes de salut, i ofereix un apartat complet amb informació i recomanacions relacionades amb l'alimentació durant la gestació.