Una alimentació saludable és fonamental per al bon desenvolupament de l'embaràs i, en el cas de la dona amb diabetis gestacional, esdevé, alhora, una de les bases del tractament.
Cal tenir especial cura amb els aliments que contenen hidrats de carboni o carbohidrats. Aquests nutrients aporten energia al cos i augmenten la glucosa en sang.
Alguns aliments amb carbohidrats són saludables i es poden consumir amb moderació, mentre que d'altres són perjudicials i convé evitar-ne la ingesta.
Mengeu aliments amb carbohidrats saludables, però en quantitats control·lades
- Verdures sense midó. Contenen carbohidrats, però també són riques en fibra, la qual cosa suavitza l’elevació de la glucosa en sang. Això inclou vegetals de fulla verda com espinacs, bledes i ruca.
- Llegums. Aporten carbohidrats, proteïnes, fibra i minerals. Es recomana consumir-ne almenys 5 vegades a la setmana, tant com a plat principal com en forma d’aperitiu (anacards, ecacauets i edamames).
- Fruites. Són riques en carbohidrats i sucre, però també en vitamines i minerals. Es poden consumir en els àpats principals, però és millor evitar-les amb l’estómac buit, especialment en el cas dels plàtans, el raïm, les xirimoies, les magranes o els caquis, a causa del seu contingut en sucre.
- Tubercles: Principalment aporten carbohidrats. S’han de consumir amb moderació, especialment les patates, els moniatos, la iuca i les xirivies, ja que contenen més carbohidrats que uns altres com les pastanagues, les remolatxes i els naps.
- Cereals integrals i derivats. Són la font principal de carbohidrats, incloent-hi l'arròs, la pasta, el pa, la quinoa, el blat de moro i el cuscús. Es recomana consumir arròs i pasta integrals 1-2 vegades per setmana, i el pa integral principalment a l’esmorzar per evitar un excés de carbohidrats.
- Llet i formatges. Són una bona font de proteïnes, greixos saludables i carbohidrats, a més de vitamines, calci i iode. Se suggereix el formatge com a aperitiu entre hores i acompanyament de verdures. Cal anar en compte amb les llets vegetals, ja que algunes poden contenir més carbohidrats que la llet animal.
- Iogurt. Es pot consumir iogurt natural o grec natural en lloc de versions desnatades, ja que el greix present en el iogurt aporta vitamines liposolubles. Es proposa afegir fruita seca, llavors, xocolata negra, maduixes o nabius per millorar el seu gust i valor nutricional.
Eviteu aliments amb carbohidrats i greixos no saludables
- Cereals i farines refinades. Provenen de cereals on s’ha eliminat la pela, la qual cosa redueix significativament el seu contingut de fibra. Això fa que els carbohidrats s’absorbeixin més ràpidament i que la glucosa en sang augmenti ràpidament. Per aquest motiu aquests aliments s’han d’evitar en cas de diabetis gestacional. Exemples: pa blanc, pasta, cereals processats o ensucrats, farina, pa ratllat, galetes, brioixeria, pizza.
- Sucre. És important evitar el sucre com a additiu, ja sigui sucre de canya, sucre moreno, panela o mel, ja que tots provoquen un augment significatiu de la glucosa en sang. S’han de revisar les etiquetes dels aliments en el supermercat, ja que molts productes contenen sucres afegits. Els edulcorants acalòrics com l’estèvia, el xilitol i el eritritol són opcions més segures durant l’embaràs, mentre que la sacarina i el ciclamat s'han d'evitar.
- Dolços i brioixeria. Aquests aliments, en totes les seves formes, com galetes, magdalenes, pastissos, etc., aporten una gran quantitat de carbohidrats, calories buides i greixos saturats, incloent-hi aquells que s’anuncien com a aliments “sense sucres afegits”. Per tant, el seu consum no es recomana durant l’embaràs. Com a alternativa, es pot consumir xocolata negra amb un mínim del 70% de cacau i sense sucres afegits, ja que és rica en antioxidants i aporta menys carbohidrats.