Hi ha determinades condicions que fan que algunes persones puguin resultar més vulnerables i tenir més risc de desenvolupar una COVID-19 més greu (hospitalitzacions, cures intensives i, fins i tot, defuncions). Aquestes condicions són:
- Tenir 60 anys o més.
- Tenir immunodepressió (sistema immunitari dèbil) o fer tractament amb immunosupressors.
- Patir una malaltia greu prèvia.
- Estar embarassada.
Alhora, les persones que estan en contacte amb col·lectius vulnerables també han de tenir una precaució especial. És el cas de:
- Les persones que conviuen amb persones vulnerables o en tenen cura.
- Les persones que treballen en un centre sanitari, sociosanitari o residencial (on viuen persones vulnerables) i en transport sanitari urgent i no urgent.
En cas de sospita d’infecció, si teniu uns símptomes lleus i us trobeu bé, no cal que us feu cap prova. Ara bé, si els símptomes empitjoren contacteu amb el vostre professional sanitari de referència (CAP o CUAP, fora de l’horari habitual del CAP) perquè valori el vostre cas i la conveniència de realitzar-vos una prova diagnòstica. També podeu trucar directament al 061 Salut Respon, o bé fer una eConsulta a través de La Meva Salut o del web de cites i consultes d'atenció primària citasalut.gencat.cat. En cas d’emergència vital, truqueu al 112.
- Vacuneu-vos quan correspongui.
- Utilitzeu la mascareta:
- En els llocs on se’n recomani l’ús.
- Quan patiu una infecció respiratòria, per tal de protegir els altres.