En termes globals el càncer no es transmet per via sexual ni és contagiós. Alguns tipus de càncer poden ser influenciats per algun virus que es transmet de persona a persona a través de les relacions sexuals, com és el cas del virus del papil·loma humà (VPH). No obstant, la gran majoria de persones que tenen el VPH no desenvolupen càncer.
No. El càncer no es contagia. Si la vostra parella té càncer no el podeu adquirir per via sexual.
No. De fet, el sexe i tota l’estimació i sentiments que comporta pot ser positiu per a les persones que tenen càncer. El sexe no augmenta les probabilitats que el càncer es dissemini o empitjori.
Es desconeix si els fàrmacs utilitzats en la quimioteràpia poden estar presents en els fluids vaginals o en el semen. Per més seguretat, pot ser útil la utilització de preservatius durant el temps que s’està rebent quimioteràpia i fins a un mes després d’haver-la finalitzat. La utilització d’elements barrera anticonceptius elimina qualsevol risc potencial.
Per a les dones que encara són fèrtils, és important evitar l’embaràs durant els tractaments i fins a un temps després d’haver-los finalitzat. L’objectiu és evitar riscos que podrien afectar directament la formació del fetus. Consulteu amb el vostre metge o metgessa quin seria el moment més adequat.
Proveu de descobrir els moments del dia en què us sentiu amb més energia i compartiu amb la parella posicions que no demandin excessiva activitat i que aquesta no requereixi de temps perllongat.
És important parlar obertament amb la parella. Sovint la parella no és tan conscient de les cicatrius com un/a mateix/a. Després d’expressar els sentiments, un/a se sent generalment més alleujat.
Compartint es pot trobar un camí propi diferent o gradual, com per exemple, començar les relacions sexuals amb penombra, o bé, en els casos en què es porta pròtesi externa de mama, amb els sostenidors o tops posats. En els homes també pot ajudar estar parcialment vestit. Cadascú trobarà el que és més confortable per a tots dos.