El càncer de coll uterí és un tumor maligne que s’inicia a la part més baixa de l’úter.
Aquest càncer té com a causa principal i necessària la infecció pel virus del papil·loma humà o VPH: sense aquesta infecció no es podrà produir. No obstant, no totes les infeccions per VPH causaran el desenvolupament d’un càncer.
És molt important destacar que aquest càncer és prevenible, principalment mitjançant la vacunació i la detecció precoç (cribratge). Tant és així que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) s’ha proposat eliminar aquest càncer mitjançant la vacunació, la detecció precoç i el tractament de les lesions.
Els autors reconeixen respectuosament que no totes les persones amb coll uterí s'identifiquen com a dones. Al llarg de tota la web s'utilitza el terme "dona/dones" per a fer referència tant a les dones com a la resta de persones amb coll uterí.
El coll uterí és una part de l’aparell reproductor femení. El coll uterí és l’entrada de l’úter, i separa la vagina de l’úter.
El càncer de coll uterí és un dels càncers més freqüents entre les dones, però la seva freqüència varia segons la zona geogràfica:
En general, el desenvolupament d’aquest càncer es produeix un cop transcorregut un llarg període de temps després d’infectar-se pel VPH. Entre la infecció pel VPH i la detecció del càncer poden passar més de 10 anys.
Només si la infecció per un tipus de VPH d’alt risc es manté en el temps (no s’elimina espontàniament durant anys) parlem de risc de desenvolupar càncer de coll uterí. En aquests casos, la infecció pel VPH pot provocar canvis en les cèl·lules del coll uterí. Són les anomenades “lesions precanceroses”, que són lesions en les quals el tractament és molt efectiu, però que si no es tracten poden progressar a càncer. El fet de patir-ne no equival a tenir càncer. El càncer constitueix la darrera fase de tot aquest procés de canvis cel·lulars que pot desencadenar el VPH.
Principalment, hi ha dos tipus de càncer de coll uterí:
- Carcinoma de cèl·lules escatoses: és el més comú i s’inicia a les cèl·lules escatoses de l’exocèrvix, que és la part externa del coll uterí.
- Adenocarcinoma: s’origina a les cèl·lules glandulars de l’endocèrvix, que és la part interna del coll uterí.
En alguns casos, el càncer de coll uterí presenta característiques tant de carcinoma de cèl·lules escatoses com d’adenocarcinoma. Aquests tumors s’anomenen carcinomes adenoescatosos o carcinomes mixtos.
El VPH és responsable de l’aparició de tots els tipus.
En la majoria d'ocasions, el càncer de coll uterí no és simptomàtic fins que no està avançat.
Tanmateix, pot haver-hi símptomes d’alerta i, en cas que es presentin, cal visitar el ginecòleg o ginecòloga. Els principals símptomes són:
La causa principal del càncer de coll uterí és la infecció pel virus del papil·loma humà o VPH. Això vol dir que tots els càncers de coll uterí presenten una infecció prèvia pel VPH.
Estar infectada pel VPH no implica tenir un càncer; a més, no tots els tipus del VPH provoquen càncer. Només el tipus de VPH anomenats “d’alt risc oncogènic” poden provocar càncer en cas que persisteixi la infecció i progressi al llarg del temps. Aproximadament 9 de cada 10 persones amb una infecció pel VPH l’eliminaran de manera espontània sense que aquesta causi cap símptoma ni lesió.
El Programa de detecció precoç del càncer de coll uterí busca, a través de les proves de detecció precoç, detectar les persones amb infeccions pel VPH que podrien causar càncer de coll uterí en un futur i, d’aquesta manera, evitar que progressin.
Hi ha diversos factors que poden contribuir que aquesta infecció no s’elimini i pugui progressar a càncer:
- El tipus de VPH que provoca la infecció. Actualment, hi ha 14 tipus de VPH considerats d’alt risc oncogènic, però principalment dos, el VPH16 i VPH18, són més difícils d’eliminar i, per tant, tenen més risc de progressar a càncer. El VPH16 i VPH18 es troben en el 70% dels casos de càncer de coll uterí diagnosticats.
- Infecció pel virus de la immunodeficiència humana (VIH) o altres infeccions de transmissió sexual (ITS). La infecció per VIH augmenta el risc de desenvolupar un càncer de coll uterí un cop s’ha produït la infecció pel VPH, ja que el sistema immunitari pot estar afectat i això dificulta l’eliminació de la infecció pel VPH. No obstant això, si es rep el tractament adient per la infecció pel VIH, aquest risc disminueix.
- Consum de tabac. Ser fumadora augmenta el risc de desenvolupar un càncer de coll uterí, ja que el tabac afebleix el sistema immunitari. Aquest risc augmenta a mesura que incrementa el nombre de cigarretes fumades i també com més baixa és l’edat d’inici de consum.
Avui dia sabem que el VPH és l’agent principal causant del càncer de coll uterí. Això vol dir que tots els càncers de coll uterí presenten una infecció prèvia pel VPH.
La infecció pel VPH és una condició necessària, però no suficient, per al desenvolupament del càncer de coll uterí. És a dir, no totes les dones amb una infecció pel VPH desenvoluparan un càncer de coll uterí.
Només les dones amb una infecció persistent al llarg del temps per un dels tipus de VPH d'alt risc oncogènic tenen més probabilitats de desenvolupar un càncer de coll uterí, ja que al seu sistema immunitari li costa eliminar el virus.
El període de temps entre l’adquisició de la infecció pel VPH i l'aparició del càncer és variable, però normalment es troba al voltant dels 10 anys.
El càncer de coll uterí és un càncer que es pot prevenir. Les principals mesures per evitar-lo són la detecció precoç i la vacunació.
La detecció precoç consisteix en la realització d’una prova per detectar la infecció pel VPH o bé lesions premalignes a les cèl·lules del coll uterí per poder fer un seguiment acurat o tractar les lesions abans que aparegui un càncer de coll uterí.
La vacunació contra el VPH és la millor eina per prevenir el càncer de coll uterí, però la màxima efectivitat s’aconsegueix quan s’administra abans de l’inici de l’activitat sexual. A Catalunya, la vacuna s’administra gratuïtament dins del calendari de vacunació escolar als alumnes de sisè de primària (11-12 anys). No obstant això, també està recomanada per a les dones adultes, encara que en aquests casos no és finançada, a excepció de determinats grups de risc (dones amb lesions precanceroses de coll uterí diagnosticades, dones amb infeccions pel VIH o trasplantaments fins als 26 anys, entre altres). Consulta el manual de vacunacions de Catalunya.
A més a més, l’ús consistent del preservatiu durant les relacions sexuals permet reduir de manera substancial la transmissió, però no garanteix una protecció absoluta davant el VPH, atès que no cobreix tota la superfície genital o anal.
Un cop adquirida la infecció pel VPH, és molt important no fumar, ja que el consum de tabac afavoreix el desenvolupament i la progressió d’aquest càncer.