En aquest apartat hi trobareu la resposta als dubtes més comuns que poden sorgir en relació amb el programa i el seu funcionament.
Les invitacions no s’envien a tothom de cop, sinó que segueixen un ordre establert en funció del municipi de residència i el centre d’atenció primària que es té assignat. D’aquesta manera, s’evita la saturació dels laboratoris i les unitats d'endoscòpia i es manté l’interval de dos anys entre prova i prova. Si teniu l’adreça actualitzada al vostre centre d’atenció primària rebreu la carta quan el programa arribi a la vostra àrea.
D’altra banda, és possible que no rebeu la primera invitació just quan compliu els 50 anys, però sempre l’hauríeu de rebre abans de fer els 52. Si no és així, o teniu algun dubte, podeu consultar a l’oficina del programa que us correspon per territori.
Les persones que patiu o heu patit càncer colorectal o malaltia inflamatòria intestinal (colitis ulcerosa i Malaltia de Crohn) heu de seguir els controls específics que indiqui el vostre professional sanitari de referència i no heu de participar en el programa. En cas de rebre la invitació, us recomanem que us poseu en contacte amb l’oficina de cribratge per comunicar la vostra situació.
En cas que el resultat de la colonoscòpia fos normal (no hi ha cap alteració), podeu participar en el programa. Si com a conseqüència d’aquesta colonoscòpia es va diagnosticar un càncer de còlon o una malaltia inflamatòria intestinal, o us fan seguiment mèdic, és important que informeu l’oficina de cribratge per tal que valorin els resultats i, segons el cas, us informin de l'actuació més oportuna.
Tenir familiars amb càncer de còlon i/o recte no sempre comporta un risc més alt de patir aquest càncer. Malgrat això, si teniu un familiar de primer grau (pare/mare, germans/es o fills/es) diagnosticat d’aquest càncer abans dels 50 anys o més d’un familiar de primer grau diagnosticat d’aquest càncer a qualsevol edat, podeu posar-vos en contacte amb l’oficina de cribratge.Des d’allà valoraran el vostre cas i us informaran de les mesures que us poden ajudar a prevenir la malaltia.
Si heu perdut la carta abans d’anar a recollir el material per fer la prova o bé el material pròpiament dit abans de realitzar-la, no us preocupeu. Des de l’Oficina del Programa s’envia sempre una segona carta de recordatori si en el termini d’un mes després de l’enviament de la primera carta no lliureu la mostra, i amb aquesta també podeu participar en el programa. Si heu perdut la prova després de rebre la segona carta, poseu-vos en contacte amb l’oficina de cribratge.
Si no heu recollit el material per fer la prova o bé no heu lliurat la mostra en el termini que us indicava la carta, no us preocupeu. Des de l’Oficina del Programa s’envia sempre una segona carta de recordatori si en el termini d’un mes després de l’enviament de la primera carta no lliureu la mostra, i amb aquesta també podeu participar en el programa. Si no heu lliurat la prova que heu recollit després de rebre la segona carta, poseu-vos en contacte amb l’oficina de cribratge.
Els resultats de la prova es comuniquen per carta o per telèfon i es publiquen a La Meva Salut en un termini màxim d’un mes des que es lliura la mostra. Si no els heu rebut una vegada exhaurit aquest termini, poseu-vos en contacte amb l’oficina de cribratge.
Si el resultat de la prova de sang en femta indica que no hi ha indicis de sang és poc probable que tingueu un càncer de còlon i dos anys després se us tornarà a invitar per fer la prova si encara teniu 69 anys o menys.
La presència de sang a les deposicions no implica tenir càncer. La majoria de vegades, la sang prové de petites lesions, anomenades pòlips, que es troben dins del budell gros. La majoria dels pòlips són benignes, però amb el pas del temps, si no es treuen, alguns poden evolucionar cap a un càncer. La realització d’una colonoscòpia permetrà aclarir la causa del sagnat i extirpar els pòlips que es detectin evitant, així, que puguin evolucionar amb el temps.
La colonoscòpia és una prova que es realitza de forma ambulatòria i permet visualitzar directament tot el budell gruixut per dintre. És el procediment que es recomana a les persones en les que es troben indicis de sang en la prova de detecció de sang oculta en la femta, i és el procediment més efectiu per diagnosticar la causa concreta de la sang detectada.
Més informació
La colonoscòpia és la prova més eficaç per detectar càncer colorectal i un procediment molt habitual en la pràctica clínica. Pot comportar alguna complicació, com qualsevol procediment mèdic, però la seva freqüència és realment molt baixa. En molts pocs casos es poden produir complicacions de certa importància, com ara reacció a la sedació, sagnat important o perforació del budell durant l’exploració.
Més informació
En cas que els resultats de la colonoscòpia descartin la presència tant de pòlips com de càncer, el risc de tenir una lesió al budell abans de 10 anys és molt baix. Per aquest motiu us tornarem a convidar a participar a fer-vos la prova de detecció de sang oculta en femta 10 anys després si esteu en l’edat de cribratge.
Més informació
Si amb la colonoscòpia us troben pòlips, els extreuran durant la mateixa intervenció per analitzar-los. En funció del tipus de pòlip us poden recomanar que retorneu al programa de cribratge amb prova de detecció de sang oculta en femta al cap de deu anys, o bé que us feu una nova colonoscòpia al cap d’uns anys per controlar la possible aparició de nous pòlips.
Més informació
En cas que els resultats de la colonoscòpia indiquin que patiu càncer, us oferiran atenció especialitzada al sistema sanitari públic perquè pugueu rebre el tractament oportú al més aviat possible. Recordeu que la detecció precoç augmenta les possibilitats de curació.
Més informació
Si teniu algun dubte sobre el programa, visiteu 'apartat "Contacteu amb el programa", on hi trobareu les dades de contacte de l'oficina que us correspon per territori.
Actualment, el programa va dirigit a persones entre 50 i 69 anys. Això no vol dir que un cop s’arriba als 70 anys disminueixi el risc de patir càncer de còlon i/o recte o que calgui deixar de fer la prova. Si teniu 70 anys o més, podeu seguir fent la prova de detecció precoç a través del vostre centre d’atenció primària. Consulteu el vostre metge/essa d’atenció primària.