El programa consisteix a convidar, cada dos anys, totes les dones i homes d’entre 50 i 69 anys a fer-se una senzilla prova a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista.
Les invitacions, que s’envien per correu postal al domicili o per SMS al telèfon personal, no s’envien de cop a tota la població, sinó de forma progressiva. La invitació conté les instruccions per recollir la prova i fer-la a casa.
Com s’hi pot participar?
Per poder participar en el programa cal haver rebut la invitació que l’oficina de cribratge de cada territori envia per carta o SMS a totes les persones d’entre 50 i 69 anys.
A la carta s’indica el lloc on es pot recollir el material necessari per a la realització de la prova, que pot ser una de les farmàcies col·laboradores del programa o bé el centre d'atenció primària segons el municipi de residència de la persona convidada. La invitació també informa del termini màxim de recollida del material.
En alguns territoris el material necessari per a la realització de la prova s’envia per correu postal.
La prova de detecció de sang oculta en femta
La prova utilitzada per a la detecció precoç és el test de sang oculta en femta, una prova molt senzilla i gratuïta que es realitza a casa i que no necessita cap tipus de preparació prèvia. El material per fer la prova s’acompanya de les instruccions per fer la recollida de les mostres de femta i el procediment per retornar les mostres un cop completada.
Consisteix a recollir una petita mostra de femta, que posteriorment s’analitza al laboratori per detectar sang no visible a simple vista. El retorn es pot fer al centre d’atenció primària o a les farmàcies que col·laboren amb el programa segons el domicili. A la carta d’invitació us indicaran on l’heu de recollir i retornar en el vostre cas.
Els resultats de la prova de detecció de sang oculta en femta
Unes setmanes després de retornar las mostra, el resultat de la prova es comunica per correu o per telèfon i, també es podrà consultar a La Meva Salut. Els resultats possibles d’aquesta prova són:
No hi ha indicis de sang. Aquest és el resultat en la gran majoria dels casos (més del 95% de les persones) i vol dir que és poc probable que es tingui un càncer de còlon. Passats dos anys, es torna a invitar la persona a fer la prova sempre i quan la persona encara tingui 69 anys o menys.
La prova de detecció de sang oculta en femta, com qualsevol prova mèdica, no és perfecta i no detecta tots els càncers. Si en el moment de fer la prova el càncer o el pòlip no sagnava pot ser que no es detecti. Per això, davant de qualsevol símptoma com ara sang visible en les deposicions, canvi del ritme intestinal o dolor, es recomana consultar el metge o la metgessa.
Hi ha indicis de sang. En un 1% - 5% dels casos es detecta sang. Davant d’aquest resultat, per conèixer la causa del sagnat es recomana fer una colonoscòpia, una exploració de l’interior del budell que es fa amb sedació i sense la necessitat d’ingressar, i que té un risc baix de complicacions. Des del programa s’indica com i quan fer la colonoscòpia. En la majoria de les ocasions, la sang és deguda a pòlips benignes o altres lesions del tracte digestiu, i només en uns pocs casos s’explica per la presència d’un càncer.
En alguns casos es recomana repetir la prova per confirmar un resultat dubtós o per algun problema tècnic amb la mostra.
La prova diagnòstica: la colonoscòpia
La colonoscòpia és una prova que permet visualitzar directament tot el budell gruixut per dintre. És important fer-se-la després de trobar indicis de sang a la femta, ja que permet confirmar o descartar la presència de pòlips, càncer de còlon o alguna alteració benigna. Si us cal una colonocòpia, des de l’hospital o l’Oficina del Programa es posaran en contacte per informar-vos-en i programar-la.
Requereix una preparació específica durant els dos o tres dies previs a la seva realització (una dieta i un laxant les hores anteriors) per tal que el dia de la prova el budell estigui net en la seva totalitat i es pugui veure amb detall el seu interior. Abans de començar la colonoscòpia es realitza, habitualment, una sedació. Després, s’introdueix un tub flexible amb llum i una petita càmera per l’anus per tal de visualitzar tot el budell gruixut. Durant la colonoscòpia s’introdueix aire a l’interior del budell perquè l’especialista pugui veure millor les seves parets.
Durant la colonoscòpia es pot fer una biòpsia de les lesions que es detecten. Si es troben pòlips, habitualment s’extirpen durant la mateixa colonoscòpia i s’envien al laboratori (biòpsia) per analitzar-lo. En finalitzar, s’ha d’esperar un temps fins que passin els efectes de la sedació. Us podeu sentir una mica inflats a causa de l’aire introduït al budell. Es recomana que no conduïu fins passades unes hores i que vingueu acompanyats per alguna altra persona.
Pot comportar alguna complicació, com qualsevol procediment mèdic, però la freqüència de complicacions greus és realment molt baixa (entre 1 i 3 per cada 1000 casos). En molts pocs casos es poden produir complicacions de certa importància, com ara reacció a la sedació, sagnat important o perforació del budell durant l’exploració.
És important que si preneu alguna medicació, sobretot els anticoagulants (com per exemple el Sintrom), o si teniu alguna malaltia de les vàlvules cardíaques informeu la infermera de cribratge, el vostre metge o metgessa o l’especialista.
Els resultats de la colonoscòpia
Els possibles resultats de la colonoscòpia es poden classificar en tres segons l’actuació posterior recomanada:
- No s’ha detectat cap pòlip ni càncer. Els risc de tenir una lesió al budell en els següents 10 anys és molt baix. Per aquest motiu des del Programa es convida la persona a fer-se la següent prova de detecció de sang oculta en femta al cap de 10 anys si llavors encara es troba en l'edat de cribratge. De totes maneres, si durant aquest temps apareixen molèsties digestives (sang visible en les deposicions, canvi del ritme intestinal o dolor abdominal) es recomana consultar un professional sanitari.
- S’ha detectat algun pòlip. Aquestes lesions s’extirpen i s’analitzen per conèixer les seves característiques. En funció del nombre i tipus de pòlips es pot recomanar retornar al programa de cribratge amb prova de detecció de sang oculta en femta al cap de 10 anys, o bé realitzar una revisió amb colonoscòpia al cap de menys anys per controlar la possible aparició de nous pòlips.
- S’ha detectat un càncer. Es garanteix l’atenció al més aviat possible d'un equip especialitzat en càncer de còlon i recte en el sistema sanitari públic, el qual decidirà la estratègia de tractament més adequada segons cada cas, incloent-hi l’acompanyament i el suport necessaris per fer front a la malaltia. Cal recordar que molts dels càncers que es detecten es poden extirpar durant la mateixa colonoscòpia i només cal fer-ne seguiment durant els següents anys. En qualsevol cas, la detecció del càncer de còlon en la seva fase inicial, abans que doni símptomes, augmenta la probabilitat de curació.