La llet materna de forma exclusiva és l’aliment recomanat per als 6 primers mesos de vida i, posteriorment, complementada amb la incorporació de nous aliments. És aconsellable mantenir-la fins als 2 anys d’edat o més, o bé fins que mare i/o infant desitgin.
En cas que l’alletament matern no sigui possible o no es desitgi, s’ha d’optar per preparats per a lactants. Poden ser del tipus 1 fins als 6 mesos, i després canviar a les de tipus 2, o bé es pot oferir fins als 12 mesos la de tipus 1.
El nadó vol sentir-se estimat. Necessita atenció quan en demani. El bany, l’hora de menjar, el canvi de bolquers... qualsevol moment és bo per mostrar-li afecte. El vostre fill o filla notarà el vostre afecte en la manera com l’agafeu, l’acaricieu o l’alimenteu, el to de veu quan us hi adreceu, etc. Qui se sent estimat aprèn a estimar.
Si teniu altres fills:
Els nadons es poden banyar cada dia o en dies alterns, amb poc sabó o gens, i aigua més fresca a l’estiu i més calenta a l’hivern. Comproveu sempre la temperatura de l’aigua amb el vostre colze abans de posar-hi el nadó i assegureu-vos que no superi els 37 °C. Mulleu-lo a poc a poc, sense presses, perquè ha de ser un moment de relaxació. Subjecteu-lo suaument, però amb fermesa, i no us distraieu gens amb res, ni un sol moment. Després del bany, eixugueu-lo bé, especialment entre els plecs de la pell. Eviteu fer ús dels bastonets de les orelles.
Les lleganyes dels ulls les podeu treure amb aigua i els mocs del nas, amb un mocador, i si el nadó està incòmode, li podeu fer un rentat amb sèrum fisiològic. Per fer-ho, col·loqueu el nen o nena de boca terrosa i amb el cap a un costat, introduïu-li en un forat del nas el sèrum fisiològic amb una xeringa petita sense agulla o amb un comptagotes, a poc a poc; després repetiu-ho a l’altre costat i, finalment, eixugueu-lo amb un mocador.
Pel que fa al melic, sempre s’ha de mantenir sec i net.
El nadó que menja bé mulla i embruta el bolquer molt sovint.
Si fa poc pipí i el bolquer està molt sec, heu de consultar-ho amb el professional de pediatria o d'infermeria.
El nombre i l’aspecte de les caques pot ser variable, les dels nadons que prenen el pit solen ser poc consistents i les dels que prenen biberó acostumen a ser més espesses. De vegades, fan caca a cada àpat i, en d’altres, ho fan un cop cada dos dies o més. Si en fa moltes i guanya pes, no cal que us preocupeu. Si en fa poques però no està incòmode i menja bé, tampoc. En cas contrari, consulteu-ho amb el professional de pediatria o d'infermeria.
Per evitar que se li enceti el culet, se li han de canviar sovint els bolquers. Per netejar-lo, si sou a casa, feu servir aigua tèbia i si sou fora, podeu fer servir tovalloletes. Després, eixugueu-lo bé i si el culet no està encetat, no cal aplicar-hi crema.
D'altra banda, és molt important que us renteu les mans amb aigua i sabó abans i després del canvi de bolquers per prevenir infeccions.
Per a un infant jugar és una necessitat bàsica i ho fa de manera natural des que neix. En els primers mesos de vida, el joc consisteix a relacionar-se amb altres persones. Jugar és escoltar diferents sons, reconèixer les veus conegudes, buscar la mirada de l'altre, respondre amb un somriure, practicar les primeres vocalitzacions o explorar el propi cos. El canvi de bolquers, el bany o l'alimentació són les principals estones de joc entre vosaltres i el vostre nadó.
És convenient sortir cada dia de passeig, preferiblement a les hores de menys fred, a l’hivern, o de menys calor, a l’estiu.
Eviteu exposar els nadons al sol durant les estones més caloroses del dia. Si sortir al carrer és indispensable, poseu-li una gorra i protegiu-lo sota un para-sol que aturi l’efecte directe dels raigs, però mai no cobriu el cotxet amb algun teixit perquè dificulteu l'entrada i la circulació de l'aire.
Si feu ús dels mocadors portabebès, utilitzeu-los de forma correcta.
Els nadons sans ploren una mitjana de 2-3 hores cada dia, però de vegades poden arribar a plorar durant moltes hores. El plor del vostre fill o filla no és més que la seva manera de comunicar-vos que té alguna necessitat física (té gana, el bolquer moll o brut, calor, malestar, etc.) o simplement busca la vostra companyia comprensió.
El vostre fill o filla necessita una resposta tranquil·la al seu plor. Si plora:
I si malgrat tot el nadó continua plorant…
Sacsejar un nadó és perillós. Un nadó no té prou força per mantenir subjecte el seu cap. Si el sacsegeu, el cap trontollarà en tots els sentits. Si el cap topa amb un objecte dur, potser no es produirà una lesió visible, com en els infants més grans o els adults, sinó que pot sagnar per dins, en la zona del cervell. Les lesions del crani o del cervell poden comportar una malaltia greu o la mort.
Tot i que és normal que un nadó plori, cal que estigueu atents si la seva forma de plorar canvia. Truqueu a la consulta de pediatria o de medicina de família, si el nadó:
Vull créixer sense fum: una guia per a les famílies (Obre en una nova finestra)
Aquest fullet té com a objectiu sensibilitzar els pares, les mares i la població en general dels riscos del fum ambiental del tabac en la infància.
Dormir bé és essencial per al desenvolupament i el creixement dels infants.
És molt important que els nadons rebin les vacunes incloses en el calendari de vacunacions sistemàtiques del Departament de Salut a l'edat prevista, sempre que no hi hagi una contraindicació que ho impedeixi. Aquestes vacunes s'administren gratuïtament al centre d'atenció primària.
Les primeres vacunes s'administren als 2 mesos d'edat. És el cas de la vacuna hexavalent, per exemple, que protegeix el nadó enfront de la diftèria, el tètanus, la tos ferina, la poliomielitis, la malaltia per Haemophilus influenzae b i l'hepatitis B, i els infants l'han de rebre als 2, 4 i 11 mesos d'edat.
A banda de les vacunes, també és important que immunitzeu el nadó, abans dels 6 mesos d'edat, contra el virus respiratori sincicial (VRS). Aquest virus circula en els mesos de tardor i hivern i causa refredats, però també pot produir bronquiolitis i pneumònies que poden ser especialment greus en els lactants i nadons més petits, prematurs o amb condicions de risc.
Abans de l’alta hospitalària del nadó, cal recomanar la programació de la primera visita amb la unitat de pediatria del centre de salut que li correspongui. Aquesta primera visita ha de fer-se entre el tercer i el cinquè dia posterior a l’alta hospitalària del nadó, per tal que els professionals de pediatria puguin valorar-ne l’estat general de salut, la nutrició i la ingesta de llet, i la icterícia (coloració groguenca de la pell i les mucoses provocada per l'augment de la bilirubina que circula a la sang), i donin als pares tot el suport que necessitin.
En el marc del protocol d’activitats preventives i de promoció de la salut a l’edat pediàtrica, aquesta primera visita i les successives són molt importants per tal de fer el seguiment del nadó i detectar precoçment problemes de salut infantil, facilitant-ne el seguiment i la derivació, si escau.
Carnet de salut infantil (Obre en una nova finestra)
Recull les principals dades de salut dels infants: vacunes, creixement i desenvolupament, patologies i taules de desenvolupament psicomotor, calendari de vacunacions sistemàtiques, així com un apartat destinat a les visites periòdiques, preventives o al Programa de seguiment del nen sa.
Durant les primeres setmanes, és millor no fer servir xumet si el nadó pren el pit.
En tot cas, si li doneu el xumet, no l’ensucreu mai ni tampoc no el renteu dins la vostra boca (la saliva és una font important de microbis). També cal que eviteu penjar-lo al voltant del coll del nen o nena.
Procureu que abandoni l'hàbit abans dels dos anys per evitar riscos com ara un canvi de posició de les dents.