
La participació de la persona en la gestió de la seva pròpia salut i en la presa de decisions que afecten el seu tractament o benestar és un aspecte clau de l’atenció centrada en la persona.
D’acord amb aquest model d’atenció sanitària, la persona desenvolupa un rol actiu en la planificació, el desenvolupament i l’avaluació del procés assistencial per tal que es tinguin en compte les seves necessitats, preferències i valors, i es respectin la seva dignitat i els seus drets.
Per poder participar activament en les decisions relatives a l’assistència sanitària que ha de rebre, la persona ha de disposar d’informació veraç, clara, comprensible i basada en el coneixement cientific, així com reflexionar, alhora, sobre els seus desitjos, les seves creences i les seves circumstàncies individuals. Al llarg d’aquest procés, els professionals sanitaris proporcionen l’assessorament i el suport necessaris per valorar les opcions disponibles i triar les més adients d’acord amb l’evidència científica i les necessitats de la persona.
El rol actiu de la persona en la presa de decisions que afecten la seva salut comporta molts beneficis:
- Prioritza i respecta els drets i els valors de la persona.
- Promou l’autonomia i l’apoderament de la persona, entès com l’adquisició dels coneixements necessaris per a la presa de decisions informades en relació amb la pròpia salut i benestar.
- Proporciona tranquil·litat a la persona i evita mesures coercitives.
- Incrementa la qualitat de l’atenció, ja que una assistència ajustada a les preferències de la persona pot millorar el compliment terapèutic, la satisfacció del pacient i els resultats clínics.
- Facilita la relació de confiança i diàleg entre la persona, el seu entorn i els seus professionals de referència.
Per promoure la participació de les persones en les decisions que afecten la seva salut, el sistema de salut de Catalunya compta amb tres iniciatives principals:
Destaquem
- Carta de drets i deures de la ciutadania en relació amb la salut i l'atenció sanitària – Capítol 5: Autonomia i presa de decisions (Obre en una nova finestra)
- Autonomia i dret a decidir – Comitè de Bioètica de Catalunya
- El rol de la ciutadania en el sistema de salut de Catalunya
- Consentiment informat
Les decisions compartides són el resultat d’un procés de diàleg entre la persona i els professionals de la salut per escollir, conjuntament, l’opció més adient per afrontar una decisió que afecta la seva salut (per exemple, triar el tipus de tractament d’una malaltia, seleccionar un mètode anticonceptiu o valorar possibles canvis en l’estil de vida). Aquest procés es du a terme d’acord amb les preferències informades de la persona.
En aquesta conversa, l’equip de professionals de la salut informa sobre les diferents alternatives disponibles i els seus riscos i beneficis, i la persona expressa les seves preferències, circumstàncies personals, valors i creences, amb la finalitat de prendre una decisió informada, responsable i compartida.
A diferència de la Planificació de decisions anticipades (PDA) i del Document de Voluntats Anticipades (DVA), les Decisions compartides no comporten la redacció de cap document.
Per afavorir la presa de decisions informades, responsables i compartides amb els professionals sanitaris, el Departament de Salut posa a l’abast de la ciutadania un conjunt d’eines, disponibles en línia, que informen sobre les característiques, els avantatges i els inconvenients dels diferents tractaments, alhora que conviden a reflexionar sobre altres aspectes que cal valorar abans de de triar-ne un. Aquestes eines, vinculades al projecte Decisions Compartides, s’elaboren a partir de l’anàlisi de l’evidència científica i les dades qualitatives que proporcionen professionals i pacients.
Per saber-ne més
Curs en línia: Decisions Compartides. Participa en les decisions sobre la teva salut - Escola de Salut Catalana

La planificació de decisions anticipades (PDA) és un procés deliberatiu i estructurat mitjançant el qual una persona expressa el seus valors, desitjos i preferències i, d’acord amb aquests i en col·laboració amb el seu entorn afectiu i el seu equip assistencial de referència, formula i planifica l’atenció que voldria rebre, quan ja s’ha diagnosticat una malaltia, davant una situació de complexitat clínica o malaltia greu probable a curt termini, o en situació de final de vida, especialment en aquelles circumstàncies en què no estigui en condicions de decidir.
Alguns exemples de situacions que poden requerir la planificació de decisions anticipades són els següents:
- Una persona diagnosticada d’una malaltia degenerativa progressiva que vol planificar les actuacions sanitàries en cas de patir insuficiència respiratòria greu en el futur.
- Una persona amb un trastorn mental que vol expressar l’atenció que vol rebre en cas que la malaltia arribi a limitar la seva capacitat de decidir per si mateixa a curt termini.
A diferència de les Decisions compartides, la PDA requereix la redacció d’un document, igual que el Document de Voluntats Anticipades (DVA). Ara bé, mentre el DVA és un instrument jurídic, el document de PDA no té validesa legal, tot i que cal respectar-lo per principis ètics. El DVA, a més, es pot fer en qualsevol moment (sempre i quan la persona conservi la seva capacitat per prendre decisions) i sense el suport dels professionals sanitaris, i la PDA, en canvi, s’associa a una malaltia en curs i s’elabora conjuntament amb l’equip assistencial de referència.
Per saber-ne més
Seminari web: Per a què em serveix la Planificació de decisions anticipades en salut? - Escola de Salut Catalana

El Document de Voluntats Anticipades (DVA) recull per escrit les preferències i desitjos d’una persona amb plena capacitat de decidir en relació amb la seva salut per si en un moment determinat la seva situació de salut fa que no pugui expressar-les a l’equip de professionals implicat en la seva atenció.
Alguns exemples de situacions que poden requerir l’elaboració d’un DVA són els següents:
- Una persona que vol rebre l’eutanàsia si en algun moment de la seva vida compleix els requisits que marca la llei.
- Una persona diagnosticada d’Alzheimer en fase inicial que no vol que la ingressin en una unitat de cures intensives quan la malaltia ja estigui molt avançada.
- Una persona que no vol que la reanimin si pateix un accident.
A diferència de les Decisions compartides, el DVA requereix la redacció d’un document, igual que la Planificació de decisions anticipades (PDA).
Ara bé, tot i ser dues eines molt similars, el DVA i la PDA presenten tres diferències principals:
- El DVA es pot fer en qualsevol moment, mentre que la PDA es realitza quan hi ha una malaltia en evolució.
- Per elaborar un DVA, la persona no té perquè comptar, necessàriament, amb l’assessorament i el suport dels professionals de la salut; la PDA requereix, en canvi, la col·laboració de l’equip de professionals que atén la persona en el seu procés assistencial.
- Mentre el PDA s’ha de respectar per principis ètics, el DVA té validesa legal sempre i quan es fomalitzi amb la intervenció de tres testimonis, davant d’un professional de la salut o davant d’un notari. El document també es pot inscriure al registre del Departament de Salut per tal que s’incorpori a la història clínica compartida dels pacients, i es pugui consultar i descarregar des de l'apartat Voluntats i donacions de La Meva Salut. Tanmateix, la inscripció al registre no és obligatòria.
Per saber-ne més
Curs en línia: Voluntats anticipades - Escola de Salut Catalana

La taula que trobareu a continuació defineix i compara les característiques principals de cadascuna de les tres iniciatives disponibles per a la presa de decisions que afecten la pròpia salut.
Decisions compartides | PDA | DVA | |
---|---|---|---|
Què és? | Procés de diàleg entre la persona i els professionals de la salut. | Document. | Document. |
Per què es fa? | Per triar una opció terapèutica davant d’una situació relacionada amb la salut. | Per definir l’atenció que es vol rebre en cas que una malaltia ja en evolució arribi a limitar la capacitat de decidir per un/a mateix/a. | Per definir l’atenció que es vol rebre en cas que en el futur una malaltia (que ja s’està patint o no) arribi a limitar la capacitat de decidir per un/a mateix/a. |
Quan es fa? | Després de rebre el diagnòstic d’una malaltia o davant de qualsevol altra situació que afecti la salut i impliqui prendre una decisió. | Davant la presència d’una malaltia que, en funció de la seva evolució, arribi a limitar la capacitat de decidir per un/a mateix/a. | En qualsevol moment de la vida mentre es conservi la capacitat de decidir per un/a mateix/a. |
Com es fa? | Conjuntament amb els professionals de la salut i amb el suport, si escau, de l’entorn de la persona. | Conjuntament amb l’equip assistencial i l’entorn de la persona. | Individualment, amb el suport o no dels professionals de la salut i dels professionals dels serveis socials. |
Té validesa legal? |
No, però cal respectar-les per principis ètics. |
No, però cal respectar-les per principis ètics. | Sí, és un instrument jurídic. |
El seu compliment té limitacions? | No. La persona té dret a escollir i refusar lliurement proves diagnòstiques, intervencions, tractaments, cures o tota aquella actuació sanitària que se li proposi mentre conservi la capacitat de decidir per si mateixa. | Sí, el fet que les decisions de la persona estiguin contraindicades o contravinguin clarament la bona praxi dels professionals de la salut. | Sí, el fet que les decisions de la persona estiguin contraindicades o contravinguin clarament la bona praxi dels professionals de la salut. |
S’ha de revisar periòdicament? | No, però pot requerir adaptacions en funció dels resultats obtinguts amb l’opció triada inicialment. | Sí, en cas que les preferències de la persona i/o les possibilitats terapèutiques canviïn amb el temps. | Sí, en cas que les preferències de la persona i/o les possibilitats terapèutiques canviïn amb el temps. |