Aturada cardiorespiratòria

L’aturada cardiorespiratòria (ACR) o aturada cardíaca és la interrupció sobtada, inesperada i potencialment reversible de la respiració i la circulació sanguínia espontànies com a conseqüència d'un procés patològic agut. Aquesta situació es reconeix quan hi ha una persona inconscient i que no respira amb normalitat.

Sovint s’utilitza, erròniament, com a sinònim d’infart agut de miocardi i de mort sobtada cardíaca:

 • L’infart agut de miocardi s’origina quan una de les artèries que subministra sang al cor s’obstrueix, mentre que l’aturada cardiorespiratòria acostuma a ser fruit d’un mal funcionament del sistema elèctric del cor, que deixa de bategar i impedeix que la sang arribi a la resta del cos. Ara bé, un infart agut de miocardi pot provocar una alteració elèctrica del cor que derivi en una aturada cardiorespiratòria. 
 • La mort sobtada cardíaca (MSC) es produeix quan la persona que pateix una aturada cardíaca no sobreviu. Té lloc de manera inesperada dins de la primera hora des de l’inici dels símptomes. 

L’aturada cardiorespiratòria és una emergència mèdica que requereix atenció urgent. L’inici immediat de la Reanimació Cardiopulmonar (RCP) pot quadruplicar les possibilitats de sobreviure i l’ús d’un Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA) pot augmentar-la encara més.

 

La principal causa d'una aturada cardiorespiratòria és una arrítmia o trastorn del ritme cardíac. El ritme cardíac es refereix a la freqüència amb què es produeixen els batecs del cor.

L’arítmia més freqüent s’anomena fibril·lació ventricular i es caracteritza per un batec irregular, no efectiu.

En general les arrítmies deriven de malalties cardiovasculars, com ara l’infart agut de miocardi.

Altres causes de l'aturada cardiorespiratòria poden ser:

Hi ha alguns factors que augmenten el risc de patir una aturada cardiorespiratòria: 

 • Antecedents familiars de malalties cardiovasculars
 • Tabaquisme
 • Hipertensió arterial
 • Hipercolesterolèmia
 • Obesitat
 • Diabetis
 • Sedentarisme
 • Edat
 • Consum excessiu d’alcohol
 • Desequilibris nutricionals, que comporten alteracions de la concentració en sang d'alguns electròlits importants per al funcionament del sistema elèctric del cor, com ara sodi, magnesi o potassi
 • Hipovolèmia (disminució del volum de sang) 
 • Hipòxia (deficiència d'oxigen en sang) 
 • Hipotèrmia

En molts casos, les persones afectades no presenten cap símptoma abans de patir l’aturada cardíaca. En d’altres, poden experimentar mareigs, nàusees i vòmits, dolor al pit, cansament, manca d’aire i palpitacions.

Una vegada es produeix l’aturada cardiorespiratòria, perden la consciència i deixen de tenir pols efectiu i de respirar.

En un cas d’aturada cardíaca s’ha d’avisar al 112. Cal actuar amb rapidesa per garantir que es duen a terme cadascuna de les 5 baules de la cadena de supervivència:

cadena_supervivencia

El temps mitjà des de la trucada d’emergència fins a l’arribada del servei d’emergències mèdiques (interval de resposta) és d’entre 5-8 minuts, o 8-11 minuts fins a una primera descàrrega amb el desfibril·lador. Durant aquest temps la supervivència de la víctima depèn de les persones que han presenciat l'episodi de pèrdua de coneixement.  

Cal començar les maniobres de Reanimació Cardiopulmonar (RCP) en forma de compressions toràciques de manera immediata. Quan una persona no està entrenada per dur-les a terme, el personal del Centre Coordinador del sistema d’emergències mèdiques (SEM) el guiarà, a través del telèfon, en l’inici de les maniobres, amb la realització de compressions toràciques mentre espera l’arribada d’ajut professional.

En cas de disposar d’un Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA), cal iniciar la descàrrega el més aviat possible. Aquests aparells es poden utilitzar sense cap formació, ja que utilitzen missatges de veu i visuals per guiar els reanimadors. 

Data d'actualització:  08.10.2018