El consum d’alcohol en petites quantitats produeix efectes gratificants i de plaer, però també comporta riscos per a la salut i problemes socials si es beu massa.
De tota manera, cal tenir en compte que els problemes associats amb el consum de begudes alcohòliques no només tenen a veure amb la quantitat consumida, sinó també amb la manera de beure (en dejú, barrejant amb altres substàncies, en poc temps...), el moment (abans de conduir o d’anar a treballar, estant malalt/a, estant sol/a...), els motius (per intentar compensar mancances en les habilitats socials, per superar estats d'ànim negatius, per afrontar problemes...), etc.
S'entén per beure massa qualsevol consum d'alcohol que incrementi el risc de patir conseqüències negatives (físiques, psicològiques o socials), a curt o llarg termini.
Aneu amb compte amb el que beveu!
No existeix un nivell segur de consum d’alcohol: qualsevol consum per mínim que sigui implica risc. L'única manera d'evitar riscos és no consumir-ne.
Tanmateix, existeixen uns límits del consum mitjà (consum habitual que fa una persona en un període de temps, que sol referir-se al consum diari o setmanal) de baix risc d’alcohol. Consumir alcohol per sobre d'aquests límits comporta una major mortalitat en comparació amb no beure'n o beure'n menys.
Aquests límits varien en funció del sexe:
- Dones: 10 grams d’alcohol al dia (a nivell tècnic s’anomena 1 UBE –Unitat de Beguda Estàndard-)
- Homes: 20 grams d’alcohol al dia (2 UBE)
Una UBE d'alcohol equival a 10 grams d'alcohol que és, aproximadament, el contingut mitjà d'un got de vi de 100 ml de 13 graus, 1 got de 300 ml de cervesa de 4 graus o 30 ml de licor de 40 graus.
En el cas dels episodis de consum intensiu d’alcohol o binge drinking, no existeix un nivell de consum intensiu de baix risc. Aquests episodis comporten una ingesta de 60 grams o més (6 UBE) en homes, i de 40 grams o més (4 UBE) en dones, concentrada en un període de temps concret, que acostuma a oscil·lar entre 4 i 6 hores. Aquests episodis són perjudicials tant per a les persones que beuen com per les del seu entorn i, per tant, convé evitar-los sempre.
Algunes recomanacions per reduir el consum d'alcohol:
- Escolliu begudes alternatives a les alcohòliques.
- No beveu alcohol per calmar la set ni mentre practiqueu esport; l’alcohol deshidrata.
- Diversifiqueu el lleure amb activitats que no necessàriament comportin beure: fer esport, anar al cinema, llegir, etc..
- Eviteu anar als bars.
- Limiteu les trobades amb gent que beu molt: davant de pressions socials que us forcin a beure, dir amb fermesa: “No, gràcies, avui ja he begut prou”.
- Si beveu:
- no beveu per beure, salteu-vos alguna ronda;
- marqueu-vos almenys dos dies lliures d'alcohol per setmana;
- escolliu preferentment begudes de baixa graduació;
- preneu-vos la primera copa després d’haver començat a menjar;
- alterneu el consum de begudes no alcohòliques, i
- beveu amb calma, a petits glops i assaborint-ho.
Informació relacionada
-
Recomanacions sobre el consum d'alcohol per Nadal (Obre en una nova finestra)
Drogues i addiccions comportamentals
- Teniu menys de 18 anys;
- Esteu embarassada o en període d'alletament;
- Heu de conduir, fer algun treball de precisió o realitzar qualsevol activitat que comporti un risc;
- Preneu medicaments que interactuen amb l'alcohol o patiu certes malalties, i
- Teniu cura de menors.
Si beure us porta problemes o algú del vostre entorn us diu que esteu bevent massa, però no podeu prescindir de l'alcohol fàcilment, demaneu ajuda perquè pot ser un símptoma de dependència o addicció.