Prendre begudes alcohòliques pot ser agradable si es fa amb moderació, però beure massa pot ocasionar greus problemes. Aneu amb compte amb el que beveu.
Què és beure massa?
Qualsevol consum d'alcohol que incrementi el risc de patir conseqüències negatives (físiques, psicològiques o socials), a curt o llarg termini.
Quan es beu massa?
Quan es compleix alguna de les condicions següents:
- Quan s'assoleixen els límits de risc, calculats en unitats de beguda estàndard o UBE, establerts per la Organització Mundial de la Salut (OMS).
- Quan la persona té problemes que es poden agreujar amb l'alcohol, siguin físics (hepatitis, gastritis, diabetis), psíquics (depressió, ansietat, falta de memòria) o socials (conflictes familiars, baix rendiment laboral).
- Quan es beu en circumstàncies en les quals està contraindicat (menors de setze anys, embarassades o mares lactants, conducció, certs medicaments, treballs en alçada, maneig d'eines o maquinària).
- Quan es necessita beure per relacionar-se amb els demés o per enfrontar dificultats personals.
Si beveu massa:
- Podeu intentar beure menys: si compliu alguna de les condicions anteriors, és recomanable que reduïu el consum. Si us resulta difícil mantenir-vos per sota dels límits de risc, és possible que necessiteu ajuda. Parleu-ho amb el vostre professional sanitari del centre d'atenció primària (CAP).
- Podeu necessitar deixar de beure: si beure us porta problemes o algú del vostre entorn us diu que esteu bevent massa però no podeu prescindir de l'alcohol fàcilment, això pot ser un símptoma de dependència o addicció.
- El vostre metge, metgessa, infermer o infermera del CAP poden ajudar-vos a deixar de beure, o bé podeu acudir al centre d'atenció i seguiment de les drogodependències (CAS) de la vostra zona per rebre un tractament especialitzat.
- També podeu trucar a la Línia Verda: 900 900 540
- Si desitgeu més informació sobre Veus el que beus:
Programa Beveu Menys:
93 551 36 09
beveumenys.salut@gencat.cat
Data d'actualització:
25.01.2021