
Segons l’informe ENVIN-HELICS 2010, la pneumònia associada a la ventilació mecànica és la principal infecció adquirida en els serveis o unitats de cures intensives (UCI). Concretament, el 41,78% (788/1.886) de les infeccions adquirides a les UCI van ser pneumònies associades a la ventilació mecànica.
L’objectiu d’aquest projecte és disminuir la taxa mitjana estatal de la pneumònia associada a la ventilació mecànica a menys de 9 episodis per 1.000 dies de ventilació mecànica.
Aquesta xifra representa una reducció del 40% respecte a la taxa mitjana dels anys 2000-2008 (densitat d’incidència: 15 episodis per 1.000 dies de pneumònia associada a la ventilació mecànica) i una reducció del 25% pel que fa a la dels anys 2009-2010 (densitat d’incidència: 12 episodis per 1.000 dies de pneumònia associada a la ventilació mecànica).
Per tal d’aconseguir aquest objectiu, el projecte inclou una intervenció amb dues activitats complementàries i igualment importants que han de portar-se a terme a les UCI, de forma semblant al projecte “Bacterièmia zero”:
- La intervenció estandarditzada mitjançant l’aplicació d’un paquet de mesures preventives bàsiques d’obligat compliment i un altre de mesures específiques altament recomanables.
- El Pla de seguretat integral, que té com a finalitat promoure i enfortir la cultura de la seguretat en el treball diari a les UCI.
Informació relacionada
-
Seguretat dels pacients crítics a les UCI de Catalunya
-
Bacterièmia Zero
Catèters venosos centrals
-
ITU Zero
Sondes vesicals
-
Resistència Zero
Bacteris multiresistents