
Comissió tècnica en matèria de documentació clínica
La Comissió Tècnica en Matèria de Documentació Clínica (CTMDC) va ser creada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya l’any 2013, segons l’Ordre SLT/108/2013, de 21 de maig, per la qual es regula la Comissió Tècnica en Matèria de Documentació Clínica.
Posteriorment, l’any 2019 i d’acord amb l’Ordre SLT/151/2019, de 19 de juliol, per la qual es modifica l'Ordre SLT/108/2013, de 21 de maig, per la qual es regula la Comissió Tècnica en Matèria de Documentació Clínica, i se n’actualitza el contingut, es duen a terme certes modificacions, com l’adscripció de la Comissió a la Secretaria General del Departament de Salut o la incorporació d’una vocalia per la Coordinació general de les TICS en Salut, d’acord amb les necessitats actuals i de futur del sistema i de l’administració electrònica.
Missió i funcions
-
La Comissió Tècnica en Matèria de Documentació Clínica té les funcions següents:
- Establir criteris homogenis sobre els drets d'informació concernents a la salut i l'autonomia del pacient, i la documentació clínica, en els àmbits següents:
- La custòdia, la conservació, l’esporgada i la destrucció de la documentació clínica.
- L’accés a les dades personals en matèria de salut i l’intercanvi de les dades esmentades, de conformitat amb el que estableix la normativa sobre protecció de dades de caràcter personal, així com una altra normativa que, per raó de matèria, sigui aplicable.
- Els procediments i els mètodes de translació de la informació de les històries clíniques del suport original a un altre suport, tant si és digital com d’una altra naturalesa, i també la seva interoperabilitat.
- Totes les altres funcions d’assessorament que, en relació amb la gestió de la documentació clínica, li encomani el departament competent en matèria de salut.
- Editar un protocol de referència per als centres i per al personal professional sanitari per tal de facilitar l’aplicació dels criteris que elabori d’acord amb l’apartat anterior.
- Establir criteris homogenis sobre els drets d'informació concernents a la salut i l'autonomia del pacient, i la documentació clínica, en els àmbits següents:
Composició de la Comissió
La Comissió Tècnica en Matèria de Documentació Clínica té la composició següent:
- La presidència, que es nomena entre els seus membres.
- La vicepresidència, que és nomenada per la Presidència, d’entre els seus vocals.
- La secretaria, que correspon a un funcionari o funcionària del departament competent en matèria de salut, designat per qui n’exerceix la titularitat.
- Les vocalies, que estan formades per:
- La persona titular de la Secretaria General del departament competent en la matèria de salut, o la persona en la qual delegui.
- La persona titular de la unitat orgànica, amb rang mínim de direcció general, competent en matèria de recursos sanitaris del departament competent en matèria de salut, o la persona en la qual delegui.
- El cap o la cap de l’assessoria jurídica del departament competent en matèria de salut, o la persona en la qual delegui.
- Una persona proposada per la Coordinació General de les TIC en Salut.
- Les persones que ocupen els llocs de treball de responsable de l’arxiu i la documentació administrativa del departament competent en matèria de salut i del Servei Català de la Salut.
- Una persona proposada pel director o directora de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades.
- Una persona proposada pel director o directora del Servei Català de la Salut.
- Una persona proposada pel director o directora gerent de l’Institut Català de la Salut.
- Una persona proposada pel director o directora de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya.
- Una persona proposada per la persona titular de la unitat o òrgan de la secretaria sectorial en matèria de salut pública del departament competent en matèria de salut.
- Una persona a proposta del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya.
- Una persona a proposta del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya.
- Una persona a proposta del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya.
- Una persona a proposta del Consorci de Salut i Social de Catalunya.
- Una persona a proposta de la Unió (Associació d’Entitats Sanitàries i Socials).
- Una persona a proposta de l’Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES).
- Una persona a proposta de la Societat Catalana de Documentació Mèdica de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears.
- Una persona a proposta de la de Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, Salut, Consum i Alimentació.
- Una persona experta en matèria de gestió de documentació clínica, proposada pel Comitè de Bioètica de Catalunya, que pertanyi, preferentment, al col·lectiu mèdic o d’infermeria.
- Dues persones expertes en matèria de gestió de documentació clínica, proposades per la persona titular del departament competent en matèria de salut.
Els membres de la CTMDC són nomenats per la persona titular del departament competent en matèria de salut per un període renovable de quatre anys, llevat dels que exerceixen la representació per raó del càrrec que ocupen.
Organització de la Comissió
La CTMDC s’estructura en un ple i en grups de treball, per tal de millorar i facilitar el desenvolupament de les seves funcions.
El Ple de la Comissió disposa de presidència, vicepresidència i secretaria, i els grups de treball, de presidència i secretaria.
Alhora, els grups de treball poden crear subgrups temporals o específics per analitzar matèries o aspectes concrets, com la salut digital o l’intercanvi d’informació clínica entre els serveis socials i sanitaris, entre d’altres.
Els diferents subgrups reportaran les seves conclusions al grup de treball al qual pertanyen, per tal que siguin debatudes i sotmeses a la seva consideració, per després traslladar-les al Ple.