Salut comença a immunitzar els nadons contra el virus respiratori sincicial (VRS) per evitar les bronquiolitis
Torna- El conseller Manel Balcells ha presentat avui al CAP Maragall de Barcelona l’inici de la campanya
- Es realitza als centres d’atenció primària per als nadons nascuts entre abril i setembre de 2023 i en els centres hospitalaris als que neixin entre els mesos d’octubre de 2023 i març de 2024 abans de l’alta hospitalària
- S’estima que l’any passat, a Catalunya, el VRS va causar 7.523 bronquiolitis en menors d’un any, amb 1.058 hospitalitzacions
El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha presentat avui a Barcelona l’inici de la campanya d’immunització dels nadons fins als 6 mesos contra el virus respiratori sincicial (VRS). El VRS és un virus altament contagiós que es dissemina amb les secrecions nasofaríngies de les persones infectades o mitjançant les gotes de saliva, constituint una de les principals causes d’hospitalització en infants menors de 5 anys.
El conseller Balcells, que ha assistit a l’inici de la campanya al CAP Maragall acompanyat per la pediatra Carla Corberó Rivali i la infermera Cristina Curto Samblas, ha manifestat que davant d’“una infecció respiratòria greu, molt angoixant per als nadons i per als pares i mares, avui ha començat la distribució de 65.000 dosis als centres d’atenció primària amb pediatria i hospitals de Catalunya per fer-hi front i que serviran per cobrir tota la demanada que hi hagi. El pressupost global és de 14,1 milions d’euros, un increment necessari per afrontar una immunització que és nova dins del sistema de salut”.
La pediatra Carla Corberó ha assegurat que “poder oferir aquesta immunització reduirà els ingressos, la càrrega assistencial i l’angoixa que pateixen les famílies per les bronquiolitis i altres patologies derivades”. La infermera Cristina Curto ha afegit que “les famílies són molt receptives i ho reben molt bé, ja que la immunització és una protecció més per als seus fills i filles complementària al calendari vacunal”.
La immunització es realitza als centres d’atenció primària per als nadons nascuts entre abril i setembre de 2023 (les famílies rebran un SMS informatiu per demanar cita al CAP) i en els centres hospitalaris als que neixin entre els mesos d’octubre de 2023 i març de 2024 abans de l’alta hospitalària. També s’immunitzen els infants d’alt risc davant la seva segona temporada.
Amb la immunització contra el VRS complementària a l’ampliació del calendari de vacunacions sistemàtiques d’aquests anys, Catalunya és pionera globalment i suposa un esforç molt important en la prevenció de la infecció i les seves complicacions en els infants. La seva incorporació suposa una despesa de 14,1 milions d’euros.
La infecció per VRS clínicament pot tenir diverses manifestacions, depenent de l’edat del pacient i del seu estat immunitari, generant des de quadres de vies respiratòries altes banals o inaparents tipus refredat comú, fins a episodis de bronquiolitis o pneumònies en lactants que solen ser més greus durant els primers mesos de vida i poden ser especialment importants en prematurs. S’estima que el VRS és el responsable d’un 80% del total de quadres de bronquiolitis hospitalàries d’un 25% de les pneumònies en els menors d’un any.
La importància del VRS a l'edat pediàtrica rau en el fet que és el causant de la majoria de les bronquiolitis i pneumònies dels infants per sota dels dos anys de vida. Es calcula que un 11-19% dels lactants patirà bronquiolitis el primer any de vida. Aquesta bronquiolitis ocasiona l'hospitalització d'aproximadament en l’1% dels casos. La mortalitat és inferior a l'1%, encara que en grups de risc pot arribar al 3%.
S’estima que l’any passat, a Catalunya, el VRS va causar 7.523 bronquiolitis en menors d’un any, amb 1.058 hospitalitzacions (662 en llits convencionals i 396 en UCI), amb un cost aproximat que supera els 18 milions d’euros.
En l'àmbit mundial, s'estima que el VRS causa prop de 34 milions d'episodis d'infeccions respiratòries agudes baixes en infants menors de cinc anys, la qual cosa representa al voltant de 3,4 milions d'hospitalitzacions per any. La incidència del VRS cursa amb un patró estacional d’octubre a març i és tan freqüent que la majoria dels infants ja s'ha infectat amb el virus aproximadament als 2 anys. El virus respiratori sincicial també pot infectar els adults.
Fins al 2023, no es disposava de cap mesura preventiva autoritzada per al seu ús a tots els nadons, i cal tenir en compte que el tractament per a la infecció per VRS és principalment de suport, i en casos més greus pot ser necessari el suport respiratori amb oxigen suplementari.
Immunització amb Nirsevimab
El 31 d’octubre de 2022, es va aprovar Nirsevimab (Beyfortus® d’AstraZeneca AB i comercialitzat per Sanofi-Aventis S.A.) mitjançant revisió accelerada per l’EMA amb seguiment addicional i amb la indicació per a la prevenció de la infecció per VRS en infants durant la seva primera temporada del VRS. És un anticòs monoclonal humà. Segons les dades disponibles, presenta un bon perfil de seguretat i mostra dades d’eficàcia de 75-80% en la prevenció de les infeccions de vies respiratòries inferiors (IVRI) per VRS.
Tenint en compte l’impacte de la infecció en els infants i de la disponibilitat d’un producte per a la seva prevenció, i després de la recomanació del Consell Assessor de Vacunacions del Departament de Salut, es va decidir que, a partir del mes d’octubre de 2023, s’iniciés la immunització amb Nirsevimab a tots els infants abans de la seva primera temporada de VRS per tal de protegir-los contra la infecció i les seves possibles complicacions.
Catalunya en aquests moments disposa d’un dels calendaris de vacunació més complets que inclou recomanacions per a totes les etapes de la vida, i amb la incorporació de la immunització contra el VRS disposarà d’una de les recomanacions d’immunització més avançades a escala global.
Les recomanacions de vacunacions i immunitzacions a Catalunya inclouen les vacunes i fàrmacs més adequats per a la situació epidemiològica en el moment més adient. És important recordar que les vacunes salven vides, i que s’estima que a Catalunya les vacunes de calendari cada any estalvien més de 34.000 casos de malalties i les seves complicacions. Per aquest motiu i per obtenir la millor protecció cal garantir que els infants, adolescents i adults rebin les vacunes i immunitzacions en el moment adequat segons les recomanacions.
Més informació a:
Més informació
- El conseller Balcells, avui al CAP Maragall amb la mare i el pare d'un nadó que s'ha immunitzat. (Obre en una nova finestra)
- Un dels primers nadons immunitzats avui a Catalunya. (Obre en una nova finestra)
- El conseller Balcells, acompanyat per la pediatra Carla Corberó Rivali i la infermera Cristina Curto Samblas. (Obre en una nova finestra)