El seminari, celebrat el 6 de maig a la Sala d’Actes del Departament de Salut i retransmès per YouTube, forma part del Pla d’acció 2024-2027 per promoure les recomanacions dels projectes de seguretat en pacients crítics. Professionals d’UCI de tot Catalunya van compartir experiències i avenços en la prevenció d’infeccions i la gestió del risc assistencial.

El Servei de Promoció de la Qualitat i la Bioètica de la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitària va organitzar, el passat 6 de maig, un seminari centrat en l’impuls de les recomanacions dels projectes de seguretat en pacients crítics. La jornada s’emmarca en el Pla d’acció 2024-2027 i va tenir lloc a la Sala d’Actes del Departament de Salut, amb retransmissió en directe per YouTube.
L’acte va comptar amb la participació de professionals sanitaris implicats en els projectes Zero –metges, infermeres i TCAI–, així com referents en seguretat dels pacients de les UCI catalanes. La sessió, liderada per membres del Consell Assessor dels Projectes Zero a Catalunya, va oferir una visió pràctica per promoure la qualitat i la seguretat en l’atenció als pacients crítics.
En la primera part del seminari es va presentar el pla de seguretat integral per a les UCI, amb èmfasi en l’ús d’eines com PROSP Cat (Aplicació Proactiva de Seguretat del Pacient de Catalunya) i SNiSP Cat (Sistema de Notificació d’Incidents de Seguretat del Pacient de Catalunya), que el Departament de Salut posa a disposició dels centres per millorar la gestió del risc assistencial.
També es van exposar les recomanacions actualitzades dels quatre projectes Zero, centrats en la prevenció d’infeccions relacionades amb dispositius invasius i la reducció de bacteris multiresistents (BMR). Es va destacar la recent actualització dels projectes Bacterièmia Zero i Pneumònia Zero, i es va anunciar que el projecte Resistència Zero s’actualitzarà durant aquest any.
La segona part de la jornada es va enfocar en la implementació pràctica de les recomanacions, subratllant la necessitat de formació continuada del personal sanitari, el lideratge en la implantació de les intervencions i la importància de la vigilància epidemiològica i l’anàlisi de dades a cada UCI.
Conclusions destacades del seminari:
- La seguretat del pacient crític requereix una estratègia integral, consensuada i sostinguda al llarg del temps.
- El compromís de les direccions assistencials i dels líders dels projectes Zero a les UCI és fonamental per consolidar els avenços.
- És imprescindible realitzar vigilància epidemiològica contínua mitjançant el registre ENVIN per participar de manera activa en els projectes.
- L’anàlisi de dades d’ENVIN en l’àmbit de cada UCI, autonòmic (CA), estatal (ENVIN i RENAVE) i europeu (ECDC) és una eina essencial per a la millora contínua de la qualitat i la seguretat assistencial.
- La formació dels professionals en seguretat del pacient i projectes Zero és clau per estandarditzar bones pràctiques, reduir variabilitats i millorar els resultats clínics.
- L’autoavaluació mitjançant enquestes específiques dels projectes Zero és útil per mesurar el grau d’implementació de les recomanacions.
- Cal continuar fomentant l’ús d’eines digitals com PROSP Cat i SNiSP Cat, que permeten desplegar els models de qualitat i seguretat als centres.
- El pla de seguretat integral per a les UCI ha de consolidar-se com a marc estructural per a la implementació coordinada i efectiva de totes aquestes accions.
El seminari va concloure amb una crida clara a seguir impulsant la implantació de les recomanacions dels projectes Zero per reduir les infeccions associades a dispositius invasius i la presència de bacteris multiresistents, contribuint així a una atenció sanitària més segura i de qualitat per als pacients crítics de Catalunya.