Aportació del Comitè de Bioètica de Catalunya amb relació al Crup de Treball d'Anàlisi de l'Impacte de la Covid-19 en les Residències.
El Comitè de Bioètica de Catalunya, en diversos documents s'ha centrat en tractar els aspectes ètics i socials de les conductes i els drets que, en la urgència del moment, es van veure amenaçats durant la pandèmia.
El primer que cal constatar és que l'esclat de la pandèmia va activar una resposta professional i institucional més o menys correcte segons el context, diferent en àmbit hospitalari que a l'atenció primària o a l'àmbit sociosanitari i residencial. Els errors van ser conseqüència d'una manca d'informació científica, i d'estructures prèvies no preparades per un context similar, més que no pas derivats d'una actitud negligent. Davant la manca de recursos i el desconeixement de la pandèmia que afrontàvem va caldre improvisar respostes, fent front a situacions dramàtiques, al desbordament del sistema sanitari i al molt patiment dels professionals i la ciutadania. Aquest anàlisi posterior ha de permetre conèixer aquells aspectes susceptibles de ser millorats , posarà de relleu les decisions que es podrien haver pres, i les raons perquè no es van prendre, o pel contrari perquè es van prendre decisions que amb el temps considerem que varen ser excessivament severes.
El cert és que la pandèmia va posar de manifest la desatenció en alguns aspectes de les persones més vulnerables (la gent gran, els infants, les persones amb diversitat funcional i les que no tenen sostre). L'absència de la companyia d'éssers estimats en els moments finals de la vida va ser especialment dolorosa.
Es va veure que existia un conflicte entre el respecte a la llibertat individual i l'assoliment del bé comú, entès aquest com la protecció sanitària de la població i, particularment, de la més vulnerable als efectes més greus de la COVID-19.
En una societat democràtica la llibertat no hauria de ser contrària al bé comú, sinó que n'és una part indispensable, i que en nom de la seguretat no es pot restringir tota mena de llibertats sense una justificació pública prou convincent. El punt d'equilibri, s'assoleix mitjançant procediments democràtics amb participació de tots els actors socials implicats, intentant assolir un punt d'equilibri entre el respecte els drets fonamentals, la llibertat, la igualtat , la seguretat i sobretot la solidaritat amb els col·lectius més vulnerables, com a reflex de la maduresa de la nostra societat.