El Departament de Salut de Catalunya, a través del Servei de Promoció de la Qualitat i la Bioètica, ofereix el curs "Higiene de mans per a personal sanitari", amb l'objectiu de millorar la seguretat dels pacients i prevenir les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària. Per promoure les bones pràctiques per a la gestió del risc assistencials, s’ha incorporat la nova Llista de Verificació LVHM_ProSP al PROSP Cat, una eina clau per a l’observació sistemàtica i proactiva de la higiene de mans en els centres sanitaris.

Des del 31 de maig de 2024, el Departament de Salut de Catalunya, a través del Servei de Promoció de la Qualitat i la Bioètica, ofereix el curs "Higiene de mans per a personal sanitari", dissenyat per millorar la seguretat dels pacients i prevenir les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària. Aquest curs, disponible en línia, és part d'una iniciativa del Ministeri de Sanitat, adaptada al català i acreditada pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries, específicament per al sistema sanitari català.
Tot i que des de 2012 el Departament de Salut ha ofert formació en higiene de mans a una gran quantitat de professionals, cal destacar que el curs actual és una versió millorada i més actualitzada, amb un enfocament renovat en els aspectes clau de l’estratègia d’higiene de mans, basada en les directrius de l'OMS. Aquest curs, amb una durada de 4 hores, inclou vídeos breus i exercicis pràctics dissenyats per aplicar els coneixements adquirits de forma immediata a la pràctica diària.
Fins al moment, s'han realitzat 3 edicions del curs i 1.389 professionals sanitaris titulats, majoritàriament del col·lectiu de metges, d’infermeria, farmacèutics, fisioterapeutes i tècnics de grau mig i grau superior, han completat satisfactòriament la formació. Aquest alt nombre de participació reflecteix l’interès i la necessitat de la formació en aquest àmbit per millorar les bones pràctiques d’higiene de mans en l’entorn sanitari.
A més, és important destacar que, des que s'ofereix formació acreditada en higiene de mans, gairebé 23.000 professionals han obtingut el certificat després de superar amb èxit la formació, contribuint així a millorar la seguretat dels pacients en tot el sistema sanitari de Catalunya.
La importància de formar els professionals i impulsar l’observació sistemàtica
És fonamental que els centres sanitaris a Catalunya formin els seus professionals de manera contínua i actualitzada, i en especial, els capacitin en el correcte compliment de la higiene de mans. La formació continuada en aquesta matèria ajuda a incorporar bones pràctiques dins de la rutina assistencial i redueix els riscos d'infeccions relacionades amb l’assistència sanitària.
Per això, és essencial que els centres impulsin l’observació sistemàtica de la higiene de mans mitjançant la nova Llista de Verificació LVHM_ProSP, integrada a la PROSP Cat (Plataforma Proactiva de Seguretat dels Pacients de Catalunya). Aquesta eina, que permet una avaluació estructurada i en temps real de les pràctiques d’higiene de mans, facilita la identificació d’àrees de millora i la monitorització contínua dels protocols, assegurant un seguiment exhaustiu del compliment de les bones pràctiques a tots els nivells assistencials.
Contribució de les expertes a la formació i a la nova Llista de Verificació
El curs actual compta amb la participació de docents expertes com Inmaculada Fernández, infermera de la Corporació Sanitària Parc Taulí (Sabadell), qui, amb la seva àmplia experiència en la supervisió d’higiene de mans en l’àmbit hospitalari, assegura una formació rigorosa i d'alta qualitat. També destaca la tasca de Dolors Domènech, infermera de l'Hospital Universitari Dr. Josep Trueta (Girona), impulsora de l’app manSegures, una eina digital innovadora dissenyada per millorar la pràctica d’higiene de mans en els centres sanitaris. Dolors va participar activament en l’elaboració de la nova Llista de Verificació LVHM_ProSP, garantint que els professionals disposin d’una eina eficaç per a l’observació de la higiene de mans i la seguretat dels pacients.
Aquesta nova llista també compta amb la participació de professionals de l’Hospital Joan XXII de Tarragona com Olivia Hernández, Antonia Garcia, Xavier Teixidó que han col·laborat en l’elaboració de la llista de verificació, i la supervisió per part del Departament de Salut, per garantir la seva qualitat i adequació a les necessitats del sistema sanitari català.
Una eina essencial per a tots els centres que implementen PROSP Cat
La Llista de Verificació LVHM_ProSP, integrada a la PROSP Cat, és una eina clau per al seguiment proactiu i sistemàtic de les pràctiques d’higiene de mans a tots els centres que implementen aquest sistema. El PROSP Cat permet als professionals identificar àrees crítiques i quasi incidents de manera contínua i visualitzar els resultats a través d’un quadre de comandament informatitzat, facilitant la presa de decisions i la comunicació eficaç dins dels equips assistencials.
Feedback immediat i orientació de la formació
La Llista de Verificació LVHM_ProSP permet, en definitiva, un feedback immediat en termes de formació, ja que possibilita una avaluació en temps real de les pràctiques d’higiene de mans en els centres sanitaris. Aquesta eina facilita la detecció de possibles àrees de millora i la retroalimentació ràpida als professionals, ajudant a orientar la formació contínua i a reforçar la cultura de seguretat dels pacients.
La possibilitat de consultar els resultats immediats a través de la plataforma permet als responsables de la seguretat dels pacients fer ajustos i planificar accions formatives de manera més eficaç i precisa. Així, la Llista de Verificació no només millora el compliment de les bones pràctiques d’higiene de mans, sinó que també afavoreix la formació i l’orientació dels professionals a mesura que es detecten les necessitats formatives.
Referències:
- Formació en higiene de mans
- PROSP Cat
- Disseny i implantació de l’aplicació mòbil manSegures: una eina per a la formació dels professionals sanitaris en el procediment de la higiene de mans Domènech-Bagué D, Madrid-Alonso D, Figueres-Besalú M, Uriona-Tuma SM, Fusellas-Masgrau M, Carpio-Martínez JA, et al.
Disseny i implantació de l’aplicació mòbil manSegures: una eina per a la formació dels professionals sanitaris en el procediment de la higiene de mans.
Ann Med (Barc 1976). 2019; 102: 118-122.