
Heu vist mai per Instagram, TikTok o Facebook que una copa de vi al dia és bona per a la salut? Algunes publicacions assenyalen, fins i tot, estudis científics que, suposadament, avalen aquesta afirmació. Però... sabeu d’on surten? Quina font hi ha al darrere? A quins tipus d’estudis es refereixen? Quina n’és la metodologia? Cal formular-se totes aquestes preguntes abans de prendre decisions que afecten la nostra salut.
Encetem, doncs, el nostre camí de verificació.
Contingut de l'espai de Rol actiu en salut de l'Escola de Salut Catalana, en col·laboració amb Learn to Check
Seminari web
Verificació avançada en salut
Comproveu la fiabilitat de les fonts d’informació
Si se us acut consultar sobre aquests estudis que lloen el vi mitjançant alguna eina d’Intel·ligència Artificial (IA), com Xat GPT o Perplexity, heu d’anar en compte amb la seva resposta. Perplexity, per exemple, afirma que aquesta beguda alcohòlica «millora la salut cardiovascular», però, si cliqueu sobre l’enllaç a les fonts d’on extreu la informació, hi trobareu referències a webs de cellers i de vins. Queda clar, doncs, que aquestes fonts tenen un interès comercial. Per això, és molt important avaluar la fiabilitat de l’origen de la informació que ens arriba i, per descomptat, consultar els professionals sanitaris, abans de prendre qualsevol decisió relacionada amb la nostra salut.
Analitzeu la recerca científica que avala el contingut
Si continuem buscant per la xarxa una mica més, podem trobar un article de Maldita.es, un verificador d’informació que desmenteix aquesta afirmació amb arguments sòlids. D’entrada, els estudis que atribueixen propietats beneficioses al vi relacionen una substància d’aquesta beguda alcohòlica, el resveratrol, amb una aturada de l’envelliment. Ara bé, si aprofundim una mica més i analitzem la mostra i la metodologia d’aquestes investigacions, descobrim que s’han fet amb ratolins i cultius cel·lulars i, per tant, les seves conclusions no es poden extrapolar a les persones. En aquest sentit, és molt important aprendre a diferenciar els diversos tipus d’estudis; en aquest cas els estudis preclínics, com els que es fan amb animals, i els assajos clínics, que es realitzen amb persones.
Fal·làcies com ara “agafar les cireres més madures” (cherry-picking), una pràctica que consisteix a seleccionar les evidències científiques que avalen la nostra tesi i descartar aquelles que la refuten, també poden confondre’ns.
Formeu-vos per fer-ne una lectura crítica
Realment no hi ha estudis científics valuosos i publicats a revistes de prestigi que certifiquin els danys del consum d’alcohol? O bé no els sabem trobar? Aprendre a cercar-los i a fer-ne una lectura crítica i una interpretació correcta són habilitats molt útils per prendre decisions informades relacionades amb la salut.
En aquesta línia, l’Escola de Salut Catalana ofereix activitats formatives que us ajudaran a contrastar continguts relacionats amb la salut. Apunteu-vos-hi!