
Aquesta activitat ofereix coneixements, eines i recursos per diferenciar informacions científiques de qualitat d’altres sense evidències, enganyoses o directament falses. En aquest seminari es clarificarà terminologia entorn d’articles científics (com per exemple pre-print o publicats), estudis científics (per exemple assaig clínic o estudis pre-clinics), tipus de publicacions i tractament i anàlisi de les dades estadístiques (com ara la fal·làcia del cherry-picking). També s’aportaran mètodes i eines de verificació i recomanacions de bones pràctiques en difusió i comunicació en l’àmbit de la salut i de la ciència.
Contingut de l'espai de Rol actiu en salut de l'Escola de Salut Catalana
Inscripcions tancades
Una nova edició aviat.
Característiques
Durada: 2 hores lectives.
Modalitat: seminari web síncron en línia a la plataforma Zoom. L’enllaç per accedir al seminari s’enviarà trenta minuts abans de l’inici de la sessió. Totes les inscripcions rebudes dins del termini es consideraran admeses.
Destinataris: qualsevol persona amb interès per aprofundir i reforçar les seves capacitats per identificar informació enganyosa o falsa en salut. Es recomana tenir coneixements previs o haver realitzat el seminari web “Desinformació en salut” organitzat per l’Escola de Salut Catalana.
Sense cost per als participants.
Docent: Nereida Carrillo, doctora en Periodisme i Comunicació per la UAB, professora de Periodisme a la UAB i presidenta de l’associació d’educació mediàtica contra la desinformació Learn to Check.
Avaluació: satisfacció dels participants.
Certificació: les persones connectades un mínim d’un 80% de la sessió rebran un certificat de participació. Els certificats expedits per l'Escola de Salut Catalana són un reconeixement a la participació ciutadana en les activitats formatives. En cap cas es poden equiparar a certificats obtinguts en activitats de formació continuada en l'àmbit professional.
Objectius
- Adquirir coneixements i recursos per detectar la desinformació en l’àmbit de la divulgació científica.
- Saber aplicar eines de verificació en l’àmbit de la comunicació científica.
Continguts
- La desinformació en salut: què és i com ens afecta.
- La desinformació científica: com identificar la ciència enganyosa.
- Com contrastar una informació científica: eines avançades i fonts fiables.
- Publicacions i estudis científics: clarifiquem conceptes i aprenem a avaluar.
- IA i salut: conceptes clau i senyals d’alerta.
- Recursos per obtenir una informació veraç sobre salut.
Edicions anteriors
Primera edició (juny 2025)
- Avaluació: pendent d'avaluació.