
Fa tres anys l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar el manual de participació social per a la cobertura sanitària universal i el 28 de maig d’aquest 2024, a la 77a Assemblea Mundial de la Salut, els Estats membres van recolzar una resolució per a implementar, enfortir i sostenir una participació social regular i significativa en els processos de presa de decisions per a la salut.
La pròpia OMS defineix la participació social com l’empoderament de les persones, les comunitats i la societat civil mitjançant una participació inclusiva en els processos d'adopció de decisions que afecten la salut en tot el cicle normatiu i en tots els nivells del sistema.
Contingut de l'espai de Rol actiu en salut de l'Escola de Salut Catalana
Una eina per abordar les desigualtats en salut
Aquesta participació, que té com a objectiu aconseguir la cobertura sanitària universal, és un dels mitjans més importants per abordar les inequitats en matèria de salut. Pretén que les polítiques, els programes, i els plans responguin millor a les necessitats individuals i comunitàries de salut, a la vegada que fomenta la confiança en els sistemes de salut. És per aquest motiu, que el manual de participació social promou la participació de totes les persones en situacions vulnerables i/o de marginació, amb la finalitat que les polítiques i els plans relacionats amb la salut responguin a les seves necessitats durant tota la vida, de forma inclusiva i equitativa.
Per la seva part, la Resolució aprovada a l’assemblea del mes de maig, insta els Estats membres a aplicar, enfortir i mantenir una participació social periòdica i significativa en les decisions relacionades amb la salut, per tal de garantir la cobertura sanitària universal, la salut i el benestar, mitjançant:
- L'enfortiment de les capacitats del sector públic per concebre i implementar la participació social.
- Una participació equitativa, diversa i inclusiva, que presti atenció a les veus de qui es troba en situacions vulnerables o de marginació.
- La garantia que la participació social influeix en una presa de decisions transparent en matèria de salut, al llarg del cicle normatiu i a tots els nivells del sistema.
- La implementació i el manteniment d’una participació social periòdica i transparent mitjançant mecanismes recolzats per les polítiques públiques i les lleis.
- L’assignació de recursos públics suficients i sostenibles per al suport d’una participació social eficaç.
- L’enfortiment de la capacitat de la societat civil per propiciar una participació social diversa, equitativa, transparent i inclusiva.
- El suport a la investigació i a projectes/programes pilot, amb el corresponent seguiment i avaluació, per promoure la implementació de la participació social.
Font: imatge d’elaboració pròpia de l’Escola de Salut Catalana a partir del concepte de participació social del manual de participació social per a la cobertura sanitària universal (Organització Mundial de la Salut, 2022). Feu-hi clic per veure-la més gran.
La participació ciutadana en salut a Catalunya
En aquest sentit, un dels objectius del Pla de Salut de Catalunya 2021-2025 és garantir la participació ciutadana individual i col·lectiva com a motor de canvi, motiu pel que es continua desplegant el Marc de participació ciutadana en salut, elaborat l’any 2018 per la Secretaria d’Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut de forma col·laborativa.
En aquest marc s’especifiquen els cinc mecanismes bàsics de la participació ciutadana en salut:
- Relació professional-pacient, com per exemple les decisions compartides.
- Escolta activa i opinió, com per exemple les enquestes de salut i les enquestes de satisfacció.
- Processos de consulta i deliberació, com per exemple els processos participatius sobre temàtiques concretes de l’Administració de salut vehiculats a través del portal participa.cat.
- Espais estables de participació, com per exemple el Consell Consultiu de Pacients de Catalunya.
- Fórmules de col·laboració i voluntariat, com per exemple el voluntariat en salut.