Les decisions compartides són el resultat de la conversa entre els professionals de la salut i la persona sobre com fer front a una condició de salut. En aquesta conversa, l’equip de professionals de la salut informa sobre les diferents opcions disponibles, riscos i beneficis, i la persona expressa les seves preferències, circumstàncies personals, valors i creences, amb la finalitat de prendre una decisió informada, responsable i compartida.
Contingut de l'espai de Rol actiu en salut de l'Escola de Salut Catalana en col·laboració amb l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya
Per a què prendre-les?
- Per tenir una informació clara i comprensible sobre temes que afecten la salut de les persones.
- Per adaptar les opcions disponibles a les preferències i valors de cada persona.
- Per aconseguir una major satisfacció i participació dels/les pacients en les decisions de salut.
- Per millorar la cura de la pròpia salut.
Com es prenen?
La presa de decisions compartides inclou els següents passos:
1. Informar-se
Els professionals de la salut expliquen les diferents opcions de tractament, diagnòstic o prevenció disponibles, així com els seus riscos i beneficis, en un format clar i entenedor que s’adapti a la situació de salut de la persona.
2. Compartir
La persona explica a l'equip de professionals de la salut les seves preferències, valors, expectatives i prioritats. També reflexiona sobre les diferents opcions i les pot compartir amb les persones de la seva confiança.
3. Decidir
La persona ha de valorar tota la informació rebuda per prendre una decisió conjunta amb l'equip de professionals de la salut. La millor decisió serà aquella que s’adeqüi als seus valors i preferències.