La picada
En el moment en què es produeix la picada, la sensació és molt similar a la del dolor causat per una cremada. S'inicia una erupció a la pell que pot reaparèixer diverses vegades (durant setmanes o mesos). Habitualment, la reacció local desapareix al cap de pocs dies, encara que en alguns casos el dolor perdura durant setmanes.
El contacte amb els tentacles de les meduses pot causar lesions, tant a la pell com a tot el cos en general. Les reaccions locals poden consistir en erupcions cutànies persistents (dies o mesos), envermelliment, inflor i sensació de picor local amb dolor intens.
Si es produeix una segona picada de medusa a una persona al·lèrgica al verí, pot provocar-li una reacció anafilàctica. Per aquest motiu, és molt important evitar el risc de patir una segona picada.
Prevenció
Qualsevol mena de barrera que eviti el contacte de la pell amb la medusa és una bona eina de protecció.
Les cremes solars, els banyadors que cobreixen el màxim de superfície corporal i altres robes, com les samarretes, són mesures que ens protegeixen del contacte amb els tentacles de les meduses.
És important saber en quines platges es localitzen les meduses. Al mercat hi ha disponibles aplicacions mòbils que permeten obtenir aquest tipus d'informació, com ara iMedJelly, desenvolupada i gestionada per l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) dins del marc dels projectes VECTORS i MED-JELLYRISK i en col·laboració amb els ajuntaments costaners de Catalunya i els Serveis de Salvament i Socorrisme.
Aquesta aplicació ha estat dissenyada per posar a l'abast de la ciutadania informació clara, precisa i en temps real sobre les meduses: si són o no a les platges, quina espècie hi és present, quin tipus d'espècies existeixen, què fer davant les seves picades, i altra informació rellevant sobre el tema.
iMedJelly, que actualment es troba disponible a l'App Store, ofereix, a més, un formulari de contacte entre els banyistes que han patit una picada de medusa i els experts en dermatologia i toxicologia de l'Hospital Clínic de Barcelona per fer-ne un seguiment personalitzat.
Què s'ha de fer quan es produeix una picada de medusa?
Davant d'una picada de medusa, cal:
- Sortir de l'aigua.
- No rascar-se ni fregar la zona afectada amb tovalloles o altres peces.
- Retirar de la pell (amb pinces o guants) les restes de tentacle, si són visibles.
- Rentar la ferida amb aigua salada. Mai no s’ha d’utilitzar aigua dolça, ja que activa les cèl·lules i augmenta la quantitat de toxina injectada.
- Omplir una bossa de plàstic amb gel i aplicar-la com més aviat millor, durant uns 5 minuts, sobre la zona de la picada (mai no s’ha de posar el gel directament sobre la pell). Si la coïssor no es deté, s’hi pot aplicar fred una altra vegada, durant 5 minuts més.
- Per evitar la infecció de la ferida, s’aconsella l’aplicació sobre la pell d’un antisèptic (alcohol iodat) 3 o 4 vegades al dia, durant 48-76 hores.
Aquestes mesures han de prendre's com més aviat millor. Si les molèsties continuen o generen tremolors, nàusees, marejos o dolor intens, caldrà acudir a un centre sanitari.