
El document de voluntats anticipades (DVA) recull per escrit les indicacions i decisions d’una persona en relació amb la seva salut en cas que en un moment determinat no pugui expressar-les per ella mateixa.
Contingut de l'espai de Rol actiu en salut de l'Escola de Salut Catalana en col·laboració amb la Subdirecció General d’Ordenació i Qualitat Sanitàries i Farmacèutiques
Més informació
Per a què es fa?
L'objectiu del DVA és poder mantenir les decisions personals dels pacients i augmentar la seguretat dels professionals a l'hora de respectar-les.
Qui el pot fer?
Qualsevol persona major d’edat amb capacitat per prendre decisions de manera lliure.
Abans de fer el document, cal que la persona s’assessori del decurs de les possibles malalties que pugui patir i de les opcions terapèutiques disponibles. Els professionals sanitaris i els treballadors socials són qui millor poden guiar el procés.
Què pot incloure?
El DVA ha d’indicar la voluntat de la persona en relació amb les actuacions mèdiques davant de situacions sanitàries concretes.
També s’hi pot fer constar:
- La designació d’una persona com a representant.
- La voluntat de rebre l’eutanàsia sempre que es compleixin els requisits legalment establerts.
- La donació d'òrgans o la donació del cos per a la investigació científica.
- Les preferències pel que fa a l'enterrament o la incineració, entre d'altres.
A l'apartat Documentació del tràmit gencat per sol·licitar la inscripció del DVA al Registre de Voluntats Anticipades del Departament de Salut, hi ha models disponibles en diferents formats, però se’n poden utilitzar d’altres.
Com es fa?
Perquè el document sigui vàlid, cal formalitzar-lo mitjançant una de les següents opcions:
- Davant de tres testimonis.
- Davant d’un professional sanitari.
- Davant d'un notari.
A més, és totalment voluntari, però aconsellable, que el DVA s'incorpori al Registre de Voluntats Anticipades del Departament de Salut per garantir-ne al màxim la difusió.