El refredat és una malaltia lleu provocada per virus. Els símptomes més habituals són els mocs, el mal de coll i de cap, la tos i els ulls plorosos. Acostuma a començar pel nas i per la gola, i després pot baixar als bronquis. Al cap d'uns quants dies es cura sense tractament.
Les persones adultes poden patir entre dos i cinc refredats l'any, i els infants, entre sis i deu l’any. Tot i que és una afecció benigna, pot agreujar malalties cròniques com l’asma, l’emfisema pulmonar o la bronquitis. Les complicacions més freqüents són la sinusitis, l’otitis mitjana, la bronquitis i la pneumònia.
El refredat no s’ha de confondre amb la grip o la COVID-19, dues malalties que també són causades per virus, afecten les vies respiratòries i produeixen símptomes similars. Malgrat això, presenten algunes diferències bàsiques:
- El refredat no comença de cop, però la grip i la COVID-19, sí.
- El refredat no provoca febre o, en tot cas, febrícula (menys de 38 °C). La grip i la COVID, en canvi, acostumen a causar febres altes.
- El refredat se supera en pocs dies, mentre que la grip dura una o dues setmanes i la COVID es pot allargar molt més.
- Les complicacions són menys freqüents en el refredat que en la grip i la COVID-19.
Causes
Més de 200 virus diferents poden causar refredats. En canvi, no hi ha tants virus que puguin causar la grip. És per això que hi ha una vacuna per a la grip i no n'hi ha cap per als refredats.
Transmissió
El refredat es transmet de persona a persona a través de l’aire, per gotetes que s’expulsen amb la tos i els esternuts, i del contacte personal proper mitjançant les mans.
Símptomes
Els símptomes del refredat poden incloure:
- Nas amb mucositat.
- Mal de coll.
- Tos.
- Esternuts.
- Fatiga.
- Mal de cap.
- Ulls plorosos.
- Febrícula (menys de 38 °C)
Tractament
Els antibiòtics no curen el refredat. De fet, no hi ha cap medicament que el curi, però n'hi ha alguns, com ara el paracetamol, que ajuden a millorar-ne els símptomes: el mal de cap, la febre i les altres molèsties.
També es poden seguir una sèrie de recomanacions útils per alleugerir-los:
- Descanseu i tingueu cura de la vostra salut. Beveu aigua, sucs, brous o infusions. Si no teniu gana, no cal que mengeu aliments sòlids.
- No fumeu. Pot ser un bon moment per deixar definitivament el tabac.
- Dutxeu-vos o feu un bany per estovar els mocs. Poseu-vos sovint sèrum fisiològic o aigua amb sal al nas.
- Per a la irritació de la gola van bé els caramels sense sucre. Eviteu tossir i gargamellejar si no és per treure mocs: quan tossiu us rasqueu la gola i augmenteu la irritació i la tos.
És molt important que quan tingueu un refredat no deixeu cap altre tractament que estigueu seguint.
Quan cal atenció mèdica?
Consulteu el metge o la metgessa de capçalera si teniu sensació d’ofec, febre alta o sou una persona gran o amb malaltia crònica.
En el cas dels infants, adreceu-vos als professionals sanitaris si:
- L’estat general empitjora, tenen somnolència o estan decaiguts.
- Tenen dificultat per respirar, respiren molt de pressa, se’ls marquen les costelles, mouen molt l’abdomen o se’ls enfonsa el pit.
- Són nadons de menys de 3 mesos i tenen febre.
En els altres casos, s’ha d’evitar la utilització dels serveis d’urgència hospitalaris, si no és amb indicació mèdica.
Recordeu que la utilització racional dels serveis d'urgències evitarà que es col·lapsin i permetrà que s'atenguin adequadament els casos greus.
Prevenció
Si esteu refredat/da o conviviu amb algú que ho està, seguiu aquests consells:
- Quan tossiu o esternudeu, tapeu-vos la boca i el nas amb un mocador d'un sol ús, i llenceu-lo a les escombraries. Si no teniu mocador, tossiu o esternudeu amb la cara interna del colze.
- Renteu-vos les mans amb freqüència amb aigua i sabó durant uns deu o vint segons, o un amb preparat amb alcohol, i eixugueu-vos-les bé (sobretot després de tocar superfícies comunes, com ara baranes, manetes de portes, teclats i ratolins d'ordinador, telèfons, elements de subjecció en el transport públic i després d'esternudar i mocar-vos).
- Eviteu el contacte proper amb persones malaltes de la grip, i no compartiu menjar ni estris (coberts, gots, tovallons, mocadors…) i altres objectes que puguin haver estat en contacte amb saliva o secrecions sense netejar-los degudament.
- Poseu-vos la mascareta cobrint completament la boca i el nas quan us trobeu en espais compartits.
- Ventileu els espais tancats (classes, despatxos, zones comunes, etc.) com a mínim durant quinze minuts al dia.