Ingredients per a 4 persones
- 800 g de mongetes blanques
- 2 pebrots vermells
- 1 ceba de Figueres
- 1 bulb de fonoll
- 1 llimona
- 1 manat petit de julivert
- 2 grans d’all
- 1 brot de romaní, si pot ser, fresc
- 1 fulla de llorer
- oli d’oliva verge
- 1 cullerada sopera de vinagre de vi negre
- pebre i sal iodada
Elaboració
- Netegeu els pebrots i unteu-los amb oli.
- Poseu-los al forn amb el grill encès i el més a prop possible, perquè se socarrimin les pells sense que s’estovin.
- Un cop socarrimats, poseu-los en un recipient tapat durant una estona.
- Quan siguin freds, peleu-los i retireu-ne les llavors per tallar-los a trossos.
- Prepareu l’amaniment barrejant, dins una tassa, el pebre, el vinagre, l’oli i, si es vol, una mica de sal.
- En una cassola coeu la ceba pelada i picada fina amb oli durant 3-4 minuts.
- Afegiu-hi l’all pelat i picat, el fonoll tallat a daus petits, el romaní i el llorer, i coeu-ho 5 minuts més, remenant de tant en tant.
- Incorporeu les mongetes i coeu-ho durant 2 minuts més.
- Retireu-ho del foc i deixeu-ho refredar uns minuts.
- En un bol, barregeu les mongetes, els pebrots, la pell de la llimona ratllada, el julivert picat i l’amaniment.
- Rectifiqueu de pebre i, si es vol, de sal, i serviu-ho tebi.
Comentari dietètic
Els llegums són un aliment molt nutritiu, econòmic i amb gran versatilitat a la cuina. Aquesta recepta combina mongetes blanques amb hortalisses en forma d’amanida tèbia, una proposta saludable, original i ideal per finals d’estiu. Pot ser un plat únic que es pot completar amb les postres de fruita fresca del temps.