Ingredients per a 4 persones
- 800 g de mongetes blanques
- 2 pebrots vermells
- 1 ceba de Figueres
- 1 bulb de fonoll
- 1 llimona
- 1 manat petit de julivert
- 2 grans d’all
- 1 brot de romaní, si pot ser, fresc
- 1 fulla de llorer
- oli d’oliva verge
- 1 cullerada sopera de vinagre de vi negre
- pebre i sal iodada
Elaboració
- Es netegen els pebrots i s’unten amb oli.
- Es posen a coure al forn amb el grill encès i el més a prop possible, perquè se socarrimin les pells sense que s’estovin.
- Una vegada socarrimats, es posen en un recipient tapats una estona.
- Quan s’han refredat, es pelen, es retiren les llavors i es tallen a trossos.
- Es prepara l’amaniment barrejant, dins una tassa, el pebre, el vinagre, l’oli i, si es vol, una mica de sal.
- En una cassola es cou la ceba pelada i picada fina amb oli, durant 3-4 minuts.
- S’hi afegeix l’all pelat i picat, el fonoll tallat a daus petits, el romaní i el llorer, i es cou uns 5 minuts, remenant de tant en tant.
- S’afegeixen les mongetes i es cou uns 2 minuts més.
- Seguidament, es treu del foc, deixant-ho refredar uns minuts.
- En un bol es barregen les mongetes, els pebrots, la pela de la llimona ratllada, el julivert net i picat i l’amaniment.
- Es rectifica de pebre i, si es vol, de sal, i se serveix tebi.
Comentari dietètic
Els llegums són un aliment molt nutritiu, econòmicament molt accessibles i amb moltes possibilitats gastronòmiques. En aquesta recepta es presenten les mongetes blanques amb hortalisses i en un format original: una amanida tèbia. Per això, en resulta un plat molt saludable i diferent, que pot servir-se a finals d’estiu. Pot constituir un plat únic que es pot completar amb fruita fresca del temps, o bé, amb algun segon plat lleuger, com per exemple una truita d’hortalisses de temporada.
Data d'actualització:
27.09.2021