Vacunes: anem enrere?
La percepció de les vacunes i els dubtes sobre la vacunació, entre la població catalana, al centre de debat.
La percepció de les vacunes i els dubtes sobre la vacunació, entre la població catalana, al centre de debat.
'Històries de la Primària' és una sèrie documental, produïda per 3Cat amb la col·laboració d'Incís Films i el suport del Departament de Salut, que retrata des de dins l’atenció primària a Catalunya.
Consta de sis capítols d’entre 40 i 45 minuts de durada, en què apareixen una cinquantena de professionals de la primària, un 95% dones. Es va rodar en 15 centres d’atenció primària del territori i en alguns domicilis del Barcelonès, el Bages i el Pallars Sobirà.
L'objectiu de la docusèrie és posar en valor la feina dels professionals en aquest primer nivell d'atenció, que esdevé l'eix vertebrador del sistema de salut de Catalunya.
L'espai infantil 'Una mà de contes', un dels programes clàssics del Super3 produït per Televisió de Catalunya, ha comptat amb l'assessorament del Departament d'Educació i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per a la creació de cinc històries que desenvolupen un conjunt de valors relacionats amb els hàbits alimentaris. Cadascun d'aquests capítols, rodats a les dependències del mercat de la Boqueria gràcies al suport de la seva Associació de Comerciants i a l'Institut de Mercats de Barcelona, proposen receptes elaborades per a l'ocasió. Els contes han estat il·lustrats per la restauradora Eulàlia Fargas, a partir de cinc històries creades per l'escriptora Mireia Vidal.
'Una mà de contes' va néixer l'any 2001 amb l'objectiu de recuperar la millor tradició de la literatura infantil i combinar-la amb les avantguardes artístiques. La fórmula de l'espai és molt senzilla: es tracta d'escoltar un conte mentre a la pantalla es veu com, al ritme de la narració i d'una música composta especialment per a l'episodi, una mà va donant forma als personatges i escenes del conte.
En l’espai 'I per menjar, un conte. Hàbits alimentaris', podeu trobar-hi un recull de contes relacionats amb els hàbits alimentaris, contes il·lustrats amb aliments o inspirats en algun àpat.
La Mariona està a punt de fer 9 anys i ha triat un cavallet de fusta com a regal. Llàstima que el senyor Tauló, el fuster del poble, treballa tant que s'ha posat malalt i no té energia per construir-lo. Si li dona una medecina es curarà.
Aquest conte treballa els valors de menjar fruites i verdures, de conèixer l'origen dels aliments i de vincular la importància de la nostra salut amb l'alimentació.
La recepta d'aquest capítol serà un saltat de vegetals amb pollastre i arròs integral, un plat nutricionalment equilibrat.
Preguntes per jugar o treballar el contingut del conte
A l'Adela li agrada molt llegir. Li agrada tant que ha decidit que vol conèixer tots els seus personatges de contes preferits, i per fer-ho els convida a dinar. Però quin plat els pot preparar?
Aquest conte treballa els valors inclusius, la curiositat per tastar aliments nous i posar en valor els menjars de cada cultura, la diversitat i el fet de compartir.
Les receptes que es presentaran són fajitas vegetals (mexicana), sushi de salmó i alvocat (oriental), pastissets àrabs (àrab), espaguetis amb pesto (italià), pa amb tomàquet i llesca de pa amb escalivada (català).
Per jugar o treballar el contingut del conte
Una vegada hi havia una reina que buscava un cuiner pel palau. De seguida s'hi van presentar un de jove amb ganes d'innovar, i un altre de vell i experimentat. La reina els va proposar que aquell que fes el millor plat obtindria la feina.
Aquest conte treballa els valors de la importància de reciclar i no malbaratar, de conèixer el valor dels aliments més enllà de l'aspecte que tenen, de la solidaritat i la companyonia.
Les receptes que inclou són albergínia farcida de vegetals, parmentier amb peix, bròcoli i carbassa, ou de Pasqua farcit de iogurt, galeta i fruita fresca.
Per jugar o treballar el contingut del conte
La senyora Patxoi és una dona que té 4 monedes d'or. També té 2 filles i 3 fills, però tots són uns mandrosos i egoistes, excepte el petit que sempre està disposat a ajudar. Qui l'ajudarà a cultivar l'hort? El petit és qui s'ofereix.
Aquest conte treballa els valors de descobrir d'on venen els aliments dels plats que mengem i l'esforç que hi ha al darrere de cada plat. També el valor de la tradició gastronòmica i d'aprendre a cuinar.
La recepta d'aquest capítol són crestes d'espinacs.
Per jugar o treballar el contingut del conte
Un dia, un foraster va arribar a un poble. El jove, mort de gana, va trucar a totes les portes demanant alguna cosa per menjar, però tothom estava tan enfeinat que ningú va tenir temps per donar-li res. Va decidir fer una sopa de pedres.
Aquest conte tradicional treballa els valors de comunitat, de menjar en família i de compartir.
La recepta que presenta és un estofat de llenties i vegetals.
Per jugar o treballar el contingut del conte
'Salut!' és un programa produït per TV3, amb la col·laboració del Departament de Salut, per fomentar els hàbits de vida saludables i ajudar a prevenir les malalties més comunes.
Qui més qui menys es preocupa per la seva salut i la majoria sap, en teoria, què fer per conservar-la: és millor prevenir que guarir. Però, en el dia a dia, com ens protegim del càncer? I com evitem l'obesitat o els riscos cardiovasculars? Podem frenar la hipertensió? Què podem fer per dormir millor? Com prevenim la grip o el refredat? I una infecció digestiva? Com podem allargar la salut de la nostra vista? I la de l'oïda? I les dents, les cuidem prou? Hi ha secrets per envellir bé?
A més de donar resposta a aquestes i altres qüestions, 'Salut!' explica amb humor i rigor conceptes bàsics de salut d'interès general.