
El Dia Mundial de les Cures Pal·liatives se celebra el segon dissabte del mes d’octubre, que enguany és el dia 8.
L'objectiu d'aquesta jornada, organitzada pel comitè de l’Aliança Mundial de Cures Pal·liatives, és donar suport a les cures pal·liatives arreu del món, amb la finalitat d’augmentar la conscienciació i la comprensió de les necessitats de les persones que viuen amb una malaltia que els limita la vida i de les seves famílies.
El lema triat aquest any, “Guarint cors i comunitats”, vol dirigir l’atenció al fet que l'experiència amb el dolor i la necessitat de curar uneixen totes les persones arreu del món. Els esdeveniments globals, com ara la pandèmia de la COVID-19 o els conflictes bèl·lics, han provocat la mort de moltes persones i el patiment del seu entorn proper. En aquest sentit, fomentar una experiència de dol saludable és essencial per a la resiliència, la creació de benestar i la millora de les desigualtats sanitàries en les comunitats.
Les cures pal·liatives ofereixen una atenció de qualitat que permet una vida i una mort dignes, i proporcionen als pacients i a les seves famílies el suport físic, social, emocional i espiritual necessari perquè els darrers dies de vida puguin transcórrer de la millor manera possible, sigui a casa o en un centre sanitari.
Les cures pal·liatives a Catalunya
A Catalunya l’atenció pal·liativa especialitzada és una línia estratègica del Pla director sociosanitari (PDSS) del Departament de Salut, orientada a garantir una atenció d’alta qualitat a les persones (independentment de la seva edat) en situació de final de vida o amb malalties que limiten o escurcen la seva supervivència i que poden tenir necessitats complexes d’atenció.
Una de les accions més destacades del PDSS en aquesta línia és la Casa de Sofía, un dispositiu promogut conjuntament amb el CatSalut i desenvolupat per Sant Joan de Déu en col·laboració amb l’Hospital Vall d’Hebron i el Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí.
La Casa de Sofia forma part del desplegament d’una xarxa coordinada de serveis i d’atenció, que actuï en funció al grau de complexitat: l’anomenada xarxa d’atenció pal·liativa pediàtrica integral (XAPPI) de Catalunya. És el primer centre pediàtric que cobreix de forma específica les necessitats sociosanitàries dels infants i les seves famílies.
El centre també té com a objectiu donar suport a les famílies des del moment del diagnòstic d’una malaltia minoritària fins al final de vida (engloba també el procés de dol), prioritzant les situacions més vulnerables en tot aquest recorregut, amb una estratègia d'atenció integral i multidisciplinària incloent l’atenció física, psicosocial i espiritual per a nounats, lactants, infants i adolescents.
Els programes assistencials que ofereix inclouen fisioteràpia, teràpia multisensorial, hidroteràpia, teràpies creatives, taller de suport al dol i tallers de capacitació als cuidadors.
Des que es va inaugurar, a finals de 2021, ha donat resposta a més de 100 infants i les seves famílies.
Aquests infants han estat derivats dels 3 hospitals que formen part de la XAPPI (Xarxa Atenció Pediàtrica Pal·liativa d’Internament): Hospital Vall d’Hebron, Hospital Parc Taulí i Hospital Sant Joan de Déu.
Destaquem