La salut mental i el benestar emocional estan determinats per la interacció de factors biològics, socioeconòmics, culturals i ambientals. En termes generals, podem parlar de:
- Factors individuals: les característiques psicològiques, les habilitats emocionals, l'estil de vida o també la predisposició genètica de la persona.
- Factors de l'entorn: la família i els amics, la situació laboral, el gènere, el nivell sociocultural, el lloc de residència, la cultura, les polítiques públiques de treball i salut, etc.
Al llarg de la vida aquests factors es poden combinar per reforçar la salut mental (anomenats factors protectors) o bé per perjudicar-la (anomenats factors de risc).
Els factors protectors augmenten la resiliència i milloren la salut mental. Una xarxa social de suport, uns hàbits de vida saludables, una educació de qualitat o un treball digne, en són alguns exemples.
Els factors de risc, com ara un consum irresponsable de drogues o l'exposició a circumstàncies socials, econòmiques, geopolítiques i ambientals desfavorables, com la pobresa, la violència, o la desigualtat, incrementen les possibilitats de patir un trastorn mental.
En aquest sentit, és important tenir en compte dos aspectes:
- Les persones tenen diferents sensibilitats davant dels factors de risc i protecció, i aquests poden afectar més unes persones que altres.
- La majoria de les persones no desenvolupen trastorns mentals tot i estar exposades a un factor de risc, mentre que n'hi ha que sí que en presenten malgrat no estar exposades a factors de risc coneguts.
Avui sabem que molts d’aquests factors es poden modificar aconseguint canvis positius i estables en el benestar psicològic de les persones.
Si bé alguns dels factors són externs a l'individu i requereixen accions conjuntes des de les comunitats o institucions, s'ha vist que cada persona també pot realitzar canvis per millorar el seu benestar, reduint l'exposició a alguns dels factors de risc i incrementant el contacte amb els protectors. De fet, cada vegada tenim més proves que els hàbits, comportaments i estils de vida de les persones poden tenir un efecte beneficiós en la salut mental i el benestar emocional.
Al llarg de la vida aquests factors es poden combinar per reforçar la salut mental (factors protectors) o bé per perjudicar-la (factors de risc)