Les drogues són substàncies que, quan s’introdueixen en l’organisme, actuen sobre el sistema nerviós central. Això provoca canvis que poden afectar la conducta, l’estat d’ànim o la percepció. Així, el consum excessiu d'alcohol i altres drogues té importants efectes en el benestar emocional de les persones i incrementa el risc de patir un trastorn mental.
Limitar el consum d'alcohol
En la nostra cultura, el consum d'alcohol està sovint associat a moments de celebració. Malgrat això, sabem que consumir, ja sigui cervesa, vi o qualsevol destil·lat, per sobre dels nivells considerats de risc pot causar efectes negatius en la nostra salut i benestar.
El risc de patir trastorns de l'estat d'ànim, com depressió i angoixa, és més alt en les persones que consumeixen amb risc que en les que no ho fan. Aquests efectes negatius augmenten, a més, de manera proporcional a la quantitat consumida (com més consum, més risc de patir problemes) i s'observen en totes les persones, si bé es poden intensificar en el cas de les dones, la gent gran, les persones amb problemes de salut mental, amb antecedents familiars de problemes amb l'alcohol i els menors de setze anys, entre d'altres.
Així, malgrat els efectes euforitzants de l'alcohol en petites dosis, consumir-ne no és un mitjà efectiu per assolir una bona salut emocional al llarg dels anys.
Si consumiu alcohol, feu-ho sempre procurant no superar els nivells considerats de risc. Per tenir cura de la vostra salut, procureu sempre beure menys; menys sempre és millor. Recordeu que es desaconsella qualsevol consum, entre d'altres, si esteu embarassada, si sou menors de setze anys, si realitzeu activitats professionals de risc, si conduïu, si teniu problemes de salut i si preneu medicaments que interactuïn amb l'alcohol.
Si sentiu qualsevol malestar emocional (estrès, frustració, etc.) busqueu suport i parleu amb aquells que us envolten (amics, familiars), feu alguna activitat protectora i intenteu no recórrer mai a beure en aquestes ocasions.
Destaquem
Evitar el consum de drogues
Vivim en una societat de consum que té també uns hàbits molt arrelats de consum d'algunes drogues com l'alcohol, el tabac i d'altres (entre elles, els psicofàrmacs). Sovint associem el consum de drogues a les persones més joves, però hem de tenir en compte que també pot ser freqüent en les persones adultes.
Recordeu que el consum de drogues comporta diferents riscos, a més del de dependència, que inclouen:
- Riscos per a la salut: problemes al fetge, als pulmons, problemes cardiovasculars, malalties mentals (ansietats, depressions…), accidents de trànsit, embarassos no desitjats, etc.
- Riscos socials: absentisme escolar o laboral, baralles, aïllament de la família, baix rendiment, etc.
- Implicacions legals: multes per tinença o consum en espais públics, pèrdua de punts del carnet de conduir, etc.
Seguir aquestes recomanacions us pot ajudar:
- Intenteu fomentar hàbits i actituds saludables.
- Valoreu el vostre consum de drogues i intenteu identificar si malmeteu alguns dels aspectes mencionats (salut, feina, família, amics…).
- Marqueu-vos uns límits clars pel que fa als moments de consum (no consumiu si heu de conduir, si teniu responsabilitats…).
- Tingueu especial precaució amb el consum si esteu passant per una mala època.
- Recordeu que els adults són els models dels més joves i que és important retardar al màxim l'edat en què s'inicia qualsevol consum.