
A banda d’una bona raspallada amb pasta dentífrica fluorada després dels àpats, hi ha altres mesures que us poden ajudar a mantenir unes dents fortes i una boca sana:
- Visiteu l’odontòleg o odontòloga almenys una vegada l’any. Si teniu algun problema de salut oral, és el mateix o mateixa dentista qui us ha d’indicar la periodicitat de les revisions.
- Seguiu una alimentació sana i equilibrada:
- Augmenteu el consum de fruita i verdura fresca.
- Reduïu el consum de dolços, particularment entre àpats, atès que aquests afavoreixen la multiplicació dels bacteris. Penseu a emprar dolços sense sucre amb alt contingut de xilitol.
- Eviteu el consum de tabac i alcohol.
- Si practiqueu esports de contacte, feu servir protectors dentals.
- Utilitzeu els mecanismes de seguretat en vehicles de motor, bicicletes, patinets, etc. Tant aquesta mesura com l'anterior us ajudaran a reduir el risc de fractures dentals i altres lesions.
També convé que eviteu els pírcings a la llengua o als llavis, ja que poden provocar:
- Un alt risc de patir fissures i fractures dentals en mossegar-lo per accident.
- La inflamació, la infecció i el sagnat de la geniva (hemorràgies).
- Canvis en la posició de la geniva, que fan que es vegin les arrels de les dents que toquen el pírcing.
- Una major acumulació de bacteris a la boca.
- Dificultat per parlar, empassar i mastegar.
- Un creixement exagerat de la pell i genives dels voltants, cosa que pot comportar que quedin completament enterrats. En aquests casos cal una operació quirúrgica per treure'ls.
Si en porteu un, cal que tingueu cura de la higiene; us l'heu de treure i netejar cada dia.
Recomanacions per als infants
- Els infants haurien de visitar un o una dentista per primer cop durant el primer any de vida i a partir d’aquí, cada sis mesos fins a l’adolescència. Aquestes visites contribueixen a la detecció precoç de problemes de salut oral i ajuden l’infant a acostumar-s’hi i a perdre la por.
- És un error pensar que no cal tenir cura de les dents de llet perquè acabaran caient. Si una dent de llet cau prematurament o s’ha d’extreure per una càries, hi ha risc que les peces del costat ocupin l’espai que ha deixat buit, de manera que quan surti la dent definitiva no trobi aquest espai i s’acabi col·locant en una posició incorrecta.
- Els hàbits com l’ús del xumet o la succió digital poden tenir efectes perjudicials a llarg termini, com ara un canvi de la posició de les dents i de la forma dels maxil·lars. Per minimitzar els riscos que se’n poden derivar, convé abandonar l’hàbit abans dels dos anys.
- Cal evitar que els nadons i els infants es quedin adormits mentre succionen la tetina del biberó. Quan els sucres de la llet es queden adherits a les dents de l’infant durant hores poden danyar-ne l’esmalt i provocar el que es coneix com a càries del biberó o càries del lactant.
- Cal recordar que la llet materna conté una gran quantitat de sucres i que pot provocar càries. En els casos de lactància nocturna a demanda el risc de càries és més elevat i cal prevenir les lesions de càries mitjançant la raspallada dental amb pasta fluorada des de l’erupció de les dents.
- Cal inculcar als infants els hàbits d’higiene i cura de la boca i les dents al més aviat possible.

Data d'actualització:
22.12.2022