Les caigudes poden causar lesions que, especialment en el cas de la gent gran, poden tenir conseqüències greus per a la salut. Hi ha alguns consells que us ajudaran a evitar-les:
Mantenir-se físicament actiu és fonamental per gaudir d'una bona qualitat de vida i, a més, contribueix a prevenir les caigudes.
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que les persones de més de 65 anys incorporin trenta minuts d'activitat física a la seva vida diària. Es poden sumar minuts: per exemple, 10 minuts 3 cops al dia. Els exercicis que milloren l'equilibri i la coordinació de moviments (com el taitxí) són els més útils.
També podeu integrar en la rutina diària la realització d'exercicis per millorar la resistència, augmentar la força
i potència dels músculs i millorar l'equilibri, la marxa i la flexibilitat.
Amb l'edat és possible que l'acció d'alguns medicaments sobre l'organisme canviï.
D'altra banda, alguns medicaments o combinacions de medicaments poden provocar somnolència o mareig i propiciar una caiguda. Els medicaments que s’associen a un major risc de caigudes són alguns que s’empren per al tractament de certes malalties de salut mental, com ara els antidepressius i els antipsicòtics, així com els medicaments per dormir.
Per això, convé que reviseu la medicació que preneu actualment amb el vostre professional sanitari de referència, que és qui ha de valorar si cal reduir-ne la dosi o retirar-la.
La pèrdua de visió, motivada per diversos tipus de trastorns visuals, es produeix fonamentalment en persones grans. Tot i que no es percep com una malaltia, ja que es considera un procés propi de l’edat, aquesta pèrdua en l’agudesa visual afecta negativament la qualitat de vida, dificulta la independència de qui la pateix i provoca problemes de mobilitat, aïllament, i fonamentalment caigudes i accidents.
La pèrdua de visió es produeix de forma gradual, per això moltes persones grans no se n'adonen. En molts casos, les ulleres que porten no són prou adequades o bé pateixen malalties que limiten la visió, com ara les cataractes o el glaucoma.
Per evitar riscos, visiteu l’optometrista un cop l'any perquè us faci una avaluació visual completa.
Informació relacionada
Els accidents domèstics són els més comuns. Per reduir-ne el risc cal que:
- Deseu les coses que utilitzeu sovint en armaris i prestatges baixos, per no haver d'enfilar-vos amb escales o tamborets.
- Fixeu les catifes a terra amb una cinta adhesiva per les dues cares.
- Retireu de les escales i els llocs de pas els objectes que us podrien fer relliscar o ensopegar (papers, llibres, roba, sabates, etc.).
- Instal·leu baranes i agafadors al bany o la dutxa.
- Utilitzeu catifes o adhesius antilliscants a la banyera o al plat de dutxa.
- Milloreu la il·luminació de casa vostra. Quan les persones es fan grans, solen necessitar llums més potents per poder veure-s'hi millor.
- Si viviu en una casa amb escales, assegureu-vos que disposeu de baranes apropiades.
- Utilitzeu sempre un calçat apropiat, preferentment amb sola de goma, i eviteu anar descalços per casa.
Pel que fa al trànsit, com a vianant, camineu sempre per la vorera i creueu pels passos de zebra tot respectant els senyals lluminosos o estàtics. És molt important no creuar mai els carrers en diagonal i tampoc no fer-ho amb el semàfor intermitent o en groc, ja que probablement no es tindrà prou temps per travessar el carrer amb seguretat.
Si conduïu no us oblideu mai de posar-vos el cinturó al cotxe o el casc si aneu en moto. Conduïu amb tranquil·litat i eviteu maniobres imprudents i sobtades. Quan el viatge sigui llarg, descanseu periòdicament i tingueu cura del son. Si heu de conduir, és millor que mengeu àpats lleugers i que no consumiu alcohol.
En cas que prengueu cap medicació, consulteu si pot afectar la conducció amb un professional sanitari.