Mullar-se les mans amb aigua tèbia, ensabonar-se-les, fregar-se-les bé durant 20 segons, esbandir-se-les amb aigua abundant i eixugar-se-les amb una tovallola neta, preferentment d’un sol ús. La higiene de les mans és un hàbit senzill, de menys d'un minut, que comporta grans beneficis. Cal adquirir-lo des de la infància i integrar-lo en la vida diària, des que ens despertem fins que ens anem a dormir.
A les mans hi ha milers de microbis, com ara bacteris, virus i fongs, que són imperceptibles per a l’ull humà i que es van recollint de l’entorn (a casa, a l’escola, a la feina, al jardí, d’animals, mascotes, aliments, etc.). Rentar-se les mans freqüentment contribueix a eliminar-los i evitar que es propaguin i puguin causar malalties i infeccions.
La higiene de les mans és fonamental en tots els casos, però esdevé especialment important en l’atenció sanitària, tant per part dels pacients i els acompanyants, com per part dels professionals. Reduir el risc de transmissió de malalties és, per tant, responsabilitat de tots.
Rentar-se les mans és la mesura més eficaç per reduir la transmissió d’infeccions
Aquí teniu algunes situacions quotidianes que es poden donar al llarg d’un dia qualsevol en què convé rentar-se les mans:
07.30 Sona el despertador, us lleveu i aneu al lavabo. Abans i després de fer-ho cal que us renteu les mans.
08.00 Prepareu l’esmorzar i us el mengeu. Les mans han d’estar netes abans de manipular o menjar qualsevol aliment.
08.30 Agafeu el metro per anar a treballar. Un cop dins, us subjecteu a la barra per no caure, i en sortir, toqueu la barana mentre pugeu les escales per sortir al carrer. Per això, en arribar a la feina, convindria que us rentéssiu les mans.
09.00 Ja sou a la feina. El rentat de mans és un procediment senzill i eficaç per a la prevenció de riscos laborals en qualsevol ocupació, especialment si el lloc de treball implica el contacte directe amb persones, animals, aliments, productes químics o residus. Cal que extremeu les precaucions.
11.00 Sortiu a fer un cafè i pagueu a la caixa. Com heu manipulat diners, seria recomanable que, en arribar a la feina, us rentéssiu les mans.
12.30 Aneu al lavabo. La higiene de mans és necessària abans i després de fer-ho i, a més, com en els lavabos públics acostumen a haver-hi molts gèrmens, s’aconsella utilitzar un bocí de paper per tirar de la cadena i per tocar el pom de la porta.
14.00 Hora de dinar. Les mans han d’estar netes abans de començar a menjar.
15.00 Us reincorporeu a la feina. Esternudeu i mentre ho feu convé que cobriu la boca i el nas amb un mocador d'un sol ús o amb la cara interna del colze i que us renteu les mans de seguida.
18.00 Sortiu de la feina i aneu caminant fins a casa per fer salut.
18.30 Arribeu a casa i traieu el gos a passejar pel parc. Jugueu amb ell una estona i, en tornar cap a casa, us heu de rentar les mans.
20.30 Feu el sopar, però abans cal que us renteu les mans. Després de tocar els aliments crus, caldria tornar a fer-ho.
21.30 Sopeu.
22.30 Baixeu les escombraries. En arribar a casa convindria que us rentéssiu les mans.
24.00 Aneu a dormir.
Les malalties de transmissió alimentària, són les que s’originen quan es consumeixen aliments o aigua contaminats per microbis nocius, principalment bacteris. Generalment produeixen símptomes a l’aparell digestiu, com ara dolor abdominal, vòmits o diarrea, però també en poden causar d’altres, com febre, mal de cap o visió doble.
En la majoria de casos, aquest tipus de malalties es contrauen a la llar per unes pràctiques d’higiene deficients. Els microbis que poden causar-les es poden escampar a través de mans, draps bruts i altres estris de cuina, i contaminar els aliments. Per evitar riscos i garantir la seguretat dels àpats, és important respectar unes normes bàsiques durant la preparació i la conservació dels aliments (netejar, separar, coure i refredar).
En aquest sentit, és fonamental rentar-se les mans i netejar bé totes les superfícies i els estris que es faran servir abans de començar a cuinar. La higiene de les mans també és necessària després de tocar aliments crus, com carn, peix, ous o pollastre, ja que els microorganismes que poden contenir es poden propagar a través de les mans i contaminar els aliments ja cuinats o nets, les superfícies i/o els estris de cuina.
Si s'utilitzen guants, a l'hora de triar-ne uns, cal comprovar a l'envàs que estan homologats per manipular aliments i tenir en compte aspectes com ara el color i la composició. En aquest sentit, és preferible que siguin blaus, per distingir amb facilitat si algun fragment del guant passa als aliments, i de nitril, ja que són més resistents, no transfereixen cap component ni a qui els porta ni als aliments i redueixen el risc que els microbis contaminin aliments o estris i superfícies. Abans de posar-se'ls, convé rentar-se bé les mans i treure's les joies (anells, rellotge, polseres, etc.). També cal canviar-se'ls periòdicament, com a mínim cada hora.
La infància és una etapa clau per a l’adquisició d’uns bons hàbits d’higiene. Ensenyar els infants a rentar-se les mans freqüentment i de forma correcta és una inversió en salut que els proporcionarà beneficis per a tota la vida.
Els pares i mares, tutors i cuidadors, podeu seguir alguns consells per facilitar l’aprenentatge d’aquest hàbit:
- Acostumeu-los a rentar-se les mans:
- abans de seure a taula.
- abans i després d’anar al lavabo.
- després de jugar a l’aire lliure.
- després de tocar animals.
- sempre que les mans estiguin brutes.
- Vigileu que ho facin de manera correcta. Cal que ho facin:
- amb energia.
- per totes les zones: el dors, el palmell, els canells, els dits, l’espai entre els dits i les ungles.
- durant entre 40 i 60 segons. Per ajudar-los a calcular el temps podeu ensenyar-los alguna cançó d’aquesta durada.
- Engresqueu-los a cuinar amb vosaltres i aprofiteu per inculcar-los les normes bàsiques d’higiene en la preparació, l’elaboració i la conservació dels aliments.
A banda de la família, l’escola també és un àmbit privilegiat per conscienciar els nens i nenes de la importància de la higiene de mans en la prevenció d’infeccions. En aquest sentit, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) promou iniciatives adreçades a les escoles per fomentar aquest hàbit entre els alumnes de primària.
Les infeccions nosocomials són infeccions que els pacients poden adquirir mentre reben assistència sanitària mitjançant la transmissió dels microbis propis o dels d'altres pacients.
La millor manera d’evitar-les és que tant professionals sanitaris com pacients i acompanyants es rentin les mans en alguns moments clau durant la seva estada a un consultori mèdic o un hospital. Tots els centres d’atenció sanitària han de disposar de dispensadors amb preparats de base alcohòlica en llocs fàcilment accessibles, com ara a l’habitació del pacient, i cal fer-ne ús.
Moments clau per a la higiene de mans
- Professionals:
- abans de tocar els pacients.
- abans de realitzar una tasca asèptica, com ara inserir un catèter intravenós.
- després de tasques que puguin comportar l’exposició a fluids corporals, per exemple, el buidatge del catèter urinari.
- després de tocar els pacients.
- després del contacte amb l’entorn, com ara les baranes del llit.
- Pacients:
- abans de tocar-se els apòsits en ferides o la localització de la via intravenosa.
- després del contacte amb altres pacients.
- després d’anar al lavabo.
- Acompanyants:
- abans de tocar els pacients.
- abans de marxar.
Per què cal rentar-se les mans si no es tenen brutes?
Les mans actuen com a transmissores de microorganismes, com ara virus o bacteris, que poden causar malalties, en tocar persones infectades o superfícies contaminades i després tocar-se la boca, els ulls, el nas, o en menjar aliments contaminats.
Quan cal rentar-se les mans?
- Abans de preparar o de menjar qualsevol aliment.
- Després de tocar aliments crus.
- Abans i després d'anar al lavabo
- Després de mocar-se, tossir o esternudar
- Cada cop que manipulem escombraries, diners, cartons, etc.
- Quan toquem animals i aliments per a animals
- Abans i després de visitar un malalt
- Després de jugar a l'aire lliure
- Després de tocar baranes d'escales públiques o les barres del transport públic
- I sempre que les mans estiguin brutes
Com cal rentar-se les mans?
Les mans s’han de rentar amb aigua tèbia i sabó, preferiblement líquid i amb PH neutre, (o amb solucions alcohòliques 70%) fins a l’alçada dels canells, amb moviments de fricció i rotació. Cal fregar bé palmell contra palmell i posar el palmell de la mà dreta sobre el dors de l’esquerra i viceversa. S’han d’entrellaçar els dits, per netejar bé els espais que hi ha entre ells, i rentar el dors dels dits contra el palmell oposat amb els dits travats. A continuació i amb moviments rotatoris, cal fregar bé els polzes mitjançant la mà contrària i, posteriorment, les puntes dels dits d’una mà sobre el palmell de l’altra mà, fent especial èmfasi a les ungles. Finalment, cal esbandir les mans sota el raig d’aigua i eixugar-les amb una tovallola neta, un paper d’un sol ús o un assecador.
Altres pautes per a una correcta higiene de les mans inclouen treure’s les joies (rellotges, anells i braçalets) prèviament perquè poden interferir en el rentat, mantenir les ungles curtes per evitar l’acumulació de gèrmens a sota, i prevenir la irritació de la pell per evitar la colonització de bacteris no habituals mitjançant mesures com l’ús d’aigua tèbia (no calenta) o l’aplicació de locions i cremes.
Qui ha de tenir especial precaució?
Tot i que esdevé fonamental en tots els casos, la higiene de les mans és particularment important en certes ocupacions, com ara:
- Professionals sanitaris.
- Persones que manipulen i preparen aliments (cuiners, operaris de la indústria alimentària...).
- Personal que treballa amb agents químics perillosos, o amb residus i aigües residuals.
- Treballadors i treballadores dels laboratoris.
- Persones amb contacte amb animals (veterinaris, ramaders, pescadors...).
- Productors agrícoles.
- Treballadors i treballadores de presons, serveis socials i ensenyament.
- Personal de serveis d’emergències (policia, bombers, protecció civil...).