El tabac és una droga legal però també és una substància molt addictiva que té efectes estimulants sobre el sistema nerviós central de la persona fumadora i que comporta molts riscos per a la salut.
Una vida saludable és una vida sense tabac. Deixar de fumar és probablement el més important que una persona fumadora pot fer per millorar la seva salut, independentment de l’edat o dels seus antecedents com a fumadora. En deixar de fumar millorarà la seva salut i la dels que l’envolten.
Si esteu pensant a deixar de fumar, enhorabona. Heu pres una bona decisió tant per a vosaltres com per a les persones que us envolten. Els consells pràctics i recursos següents us poden ajudar a deixar de fumar.
Voleu deixar de fumar? Us ajudem! Truqueu al 061 Salut Respon
A continuació, us donem deu petits consells que us ajudaran a deixar de fumar.
- Mentalitzeu-vos, visualitzeu-vos sense fumar.
- Fixeu un dia per deixar-ho.
- Ho heu de deixar totalment i de cop.
- Beveu aigua i sucs de fruita, preferentment naturals i rics en vitamina C.
- Modereu al màxim el consum d’alcohol i excitants, com ara cafè o te.
- Mengeu aliments rics en vitamina B (pa, arròs integral).
- Feu exercici regularment.
- Ompliu les petites estones de lleure amb una afició que us agradi; això us proporcionarà satisfacció.
- Apreneu a relaxar-vos.
- Si cal, preneu algun fàrmac —abans consulteu-ho amb professionals sanitaris (metges, infermers o farmacèutics)— que us ajudi a superar la dependència del tabac.
-
Guia pas a pas per a deixar de fumar (Obre en una nova finestra)
Guia elaborada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
Hi ha proves que l’ajuda personalitzada i presencial per part d’un professional de la salut incrementa les probabilitats d’èxit en el procés de deixar de fumar. Tot i així, s’ofereixen recursos a distància que també han mostrat la seva efectivitat.
Suport presencial
Demaneu visita al vostre centre de salut, on us podran assessorar sobre el procés de deixar de fumar i prescriure-us tractament farmacològic si ho consideren adient (Programa "Atenció primària sense fum").
Cerqueu informació i ajuda a la farmàcia; hi ha una xarxa de farmàcies sense fum (Barcelona i Tarragona), en les quals els professionals farmacèutics també us proporcionaran assessorament.
Si ingresseu en un centre hospitalari, és possible que us ofereixin ajuda per superar l’abstinència durant l’estada i per deixar de fumar (Xarxa Catalana d'Hospitals Sense Fum).
Si esteu en actiu, la vostra empresa ha de tenir un servei de prevenció propi o ha de tenir contractat un servei de prevenció aliè. En qualsevol cas, us hi podeu adreçar, ja que una de les funcions dels serveis de prevenció de riscos laborals és la promoció de la salut dels treballadors, cosa que inclou l'ajuda per deixar de fumar.
Finalment, hi ha una sèrie de centres de referència en deshabituació tabàquica, als quals es poden derivar persones fumadores que requereixen tractaments especialitzats des d’altres àmbits del sistema sanitari.
Recursos no presencials
Poseu-vos en contacte amb 061 Salut Respon trucant al telèfon 061, línia telefònica per ajudar a deixar de fumar. Poden ajudar-vos a rebre un tractament personalitzat per deixar de fumar, resoldre dubtes amb relació al tabac, i també recomanar-vos un centre assistencial proper, si és necessari. Funciona les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any i cobreix tot el territori de Catalunya.
També podeu contactar amb la Unitat de Tractament del Tabaquisme de l'Hospital Universitari de Bellvitge, que ajuda a deixar de fumar en línia. Trobareu tota la informació a Tabaquisme.cat.