
L'etapa escolar és un període de desenvolupament físic i intel·lectual que requereix un gran consum d'energia i, per tant, una alimentació equilibrada i saludable. Una alimentació adequada millora el rendiment escolar dels infants i adolescents i afavoreix l'aprenentatge.
Tot i que les tasques principals d'educació alimentària corresponen a la família, el model actual de vida fa que molts alumnes es quedin a dinar a l'escola. Els menjadors escolars esdevenen l'espai idoni per adquirir uns hàbits alimentaris saludables, que poden mantenir-se al llarg de tota la vida.
D'altra banda, en alguns centres educatius, especialment de secundària, s’ofereix la possibilitat als alumnes de portar el dinar en carmanyoles, i se’ls facilita l’espai i les condicions de refrigeració (nevera) i escalfament (microones) adequades. Aquesta alternativa pot ser una bona opció sempre que els i les joves s’impliquin en els diferents processos, es planifiquin els menús acuradament, s'elaborin àpats equilibrats i es respectin les mesures higièniques i sanitàries bàsiques en la preparació i el transport.
Publicacions de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT)
- L'alimentació saludable en l'etapa escolar (Obre en una nova finestra)
- Consells per a alimentació saludable a l'institut: recomanacions per a joves i famílies (Obre en una nova finestra)
- Celebracions amb menjar i begudes a les escoles (Obre en una nova finestra)
- Sortim d'excursió amb l'escola! Consells per als pícnics de les sortides escolars (Obre en una nova finestra)
De vegades, tant en l’entorn familiar com a l’escola, els menús es basen, principalment, en preparacions ben conegudes i d’elevada acceptació per part dels infants, amb la finalitat d’agilitar o fer menys feixuc el temps dedicat a l’àpat. D’aquesta manera, s’exclouen de l’oferta gastronòmica alguns aliments i preparacions saludables amb llegums, verdures, hortalisses, peix, etc., la qual cosa fa disminuir la varietat en l’oferta i limita les possibilitats de degustació i d’acceptació de nous aliments i noves preparacions en la dieta dels infants.
El dinar del menjador escolar pot ajudar a transmetre coneixements bàsics relacionats amb l’alimentació saludable a partir d’una oferta de menús gastronòmicament ben variada, agradable i atractiva. És per això que la inclusió de plats típics de la zona o també propis d’altres cultures, de diferents tècniques culinàries i formes diverses de presentar un mateix aliment, així com la promoció dels aliments de producció locals, de venda de proximitat i de temporada, contribueix al desenvolupament rural i afavoreix la vinculació entre els àmbits de producció i consum, a la vegada que pot facilitar l’aprenentatge de nous sabors i, en conseqüència, millorar l’acceptació de més aliments.
Per avaluar i millorar la qualitat de l'oferta del menjador escolar, els centres educatius del nostre territori poden adreçar-se al Programa de Revisió de Menús Escolars a Catalunya (PReME). Un equip de dietistes-nutricionistes de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) analitzarà la programació actual de menús i elaborarà un informe amb suggeriments per millorar-la, si escau.
Publicacions de l'ASPCAT
A l’hora d’organitzar l’àpat, amb la carmanyola sovint és més pràctic preparar plats únics que incloguin hortalisses, farinacis i proteics (llegums, carns o ous),
Assegureu-vos que les carmanyoles són netes i aptes per a microones. Quan prepareu el menjar, heu de coure suficientment els aliments, sobretot la carn i el pollastre, i cuinar-los amb prou antelació per poder-los refredar convenientment.
Col·loqueu les carmanyoles preferiblement en una bossa o portacarmanyoles isoterma. Recordeu als joves que les guardin al frigorífic del centre educatiu tan bon punt hi arribin. Al darrer moment, quan sigui l’hora de dinar, poden treure la carmanyola de la nevera i escalfar-la al microones. Cal rebutjar les restes d’aliments que no es mengin a les escombraries (contenidor de restes orgàniques) del mateix menjador.
Una alimentació equilibrada durant la infància ajuda a prevenir el sobrepès, l'obesitat i les malalties associades com la diabetis, la hipercolesterolèmia, la hipertensió arterial i l'artrosi.
L'hora del pati és un dels cinc moments al dia per evitar l'obesitat infantil:
- Convé menjar alguna cosa a mig matí encara que s'hagi esmorzat a casa (entrepà, fruita fresca...). Cal evitar el consum de pastes i de begudes ensucrades. L'aigua és la millor beguda.
- El joc actiu és fonamental per prevenir l'obesitat i l'hora del patí és una oportunitat idònia per ser actius.
Uns bons hàbits higiènics, com la raspallada dental després de cada àpat i una alimentació equilibrada, ajuden a prevenir la càries en infants i joves. Per això cal:
- Raspallar-se les dents després de cada àpat.
- Limitar el consum d'aliments rics en sucres (dolços, pastes, pastissos...).
- Consumir xiclets o caramels sense sucre.
- Visitar periòdicament l'odontòleg.
Informació relacionada
Tan important és una alimentació sana i equilibrada com fer, com a mínim, un àpat al dia junts tots els membres de la família. Els àpats són moments idonis per apropar-vos als vostres fills, acompanyar-los per a l'assoliment de noves fites i establir rutines que fomentaran uns bons hàbits alimentaris. Per això, si les obligacions escolars i laborals diàries no us permeten dinar plegats, procureu reunir-vos per sopar i compartir una estona tranquil·la i agradable en família, sense distraccions com ara la televisió o els telèfons mòbils.