El primer i més important aprenentatge alimentari té lloc a la llar. Així i tot, a Catalunya prop del 42% dels infants i adolescents utilitzen el servei de menjador escolar. Aquest espai no només garanteix que rebin una alimentació segura i equilibrada, sinó que també és una gran oportunitat per aprendre hàbits saludables i sostenibles que es complementen amb els que s’adquireixen a casa. En aquest seminari reflexionarem sobre el paper del menjador escolar com a espai educatiu i de salut, més enllà de la simple provisió d’un àpat.
Contingut de l'espai de Benestar de l'Escola de Salut Catalana en col·laboració amb la Secretaria de Salut Pública.
Inscripcions tancades
Aviat noves edicions disponibles. Mentrestant...
Característiques
Durada: 1 hora (inclou un temps per a torn obert de preguntes).
Modalitat: seminari web síncron en línia a la plataforma Zoom. L’enllaç per accedir al seminari s’enviarà trenta minuts abans de l’inici de la sessió. Totes les inscripcions rebudes dins del termini es consideraran admeses.
Destinataris: qualsevol persona que tingui interès a adquirir informació i coneixements sobre els àpats i les programacions de menús en l’entorn del menjador escolar.
Sense cost per als participants.
Docent: Gemma Salvador i Maria Manera. Dietistes-nutricionistes. Subdirecció General de Promoció de la Salut. Agència de Salut Pública de Catalunya. Departament de Salut.
Avaluació: satisfacció dels participants.
Certificació: les persones connectades un mínim del 80% de la sessió rebran un certificat de participació. Els certificats expedits per l'Escola de Salut Catalana són un reconeixement a la participació ciutadana en les activitats formatives. En cap cas es poden equiparar a certificats obtinguts en activitats de formació continuada en l'àmbit professional.
Objectius
- Conscienciar sobre la importància de reconèixer el menjador escolar com a entorn d’aprenentatge d’hàbits saludables i sostenibles.
- Identificar els criteris bàsics de les planificacions de menús al menjador escolar, així com les guies de referència i les normatives vigents.
- Donar a conèixer les principals estratègies per millorar l’oferta alimentària dels infants tant a l’escola com a casa.
Continguts
- Estratègies bàsiques per oferir una alimentació saludable i sostenible en la infància.
- Criteris que han de complir les programacions de menús escolars.
- Salut, sostenibilitat i valor gastronòmic de l’alimentació a l’escola.
- Com complementar els àpats de dinars a l’escola i sopars a casa?
- L’actitud i el rol de les persones adultes entorn de l’àpat: l'atenció i cura del marc relacional.
Edicions anteriors
Primera edició (octubre 2025)
- Avaluació: pendent.